Comencen a multar els grans propietaris per no oferir pisos de lloguer social. Foto: R. G.
Comencen a multar els grans propietaris per no oferir pisos de lloguer social. Foto: R. G.

L'Ajuntament aplica el primer recàrrec del 50% de l'IBI per tenir habitatges buits a Mataró

El programa d'inspecció d'habitatges buits comença a aplicar sancions, amb 26 expedients oberts i multes per valor de 400.000 euros

L'Ajuntament de Mataró ha aplicat un recàrrec del 50% de l'IBI al propietari d'un bloc d'habitatges buit desocupat permanentment. Aquest és el primer cop que el consistori duu a terme aquesta penalització, en el marc del programa d'inspecció d'habitatges buits i mal conservats. Un projecte que pretén mobilitzar el parc privat buit d'habitatges, que a Mataró és molt nombrós, de cara a augmentar l'oferta de pisos al mercat i també evitar les ocupacions. 

El recàrrec del 50% de l'IBI és una de les mesures previstes dins d'aquest programa, que es va iniciar al juny i que des de llavors ha inspeccionat més de 4.300 habitatges de 527 edificis de Mataró, de la mà de 7 professionals. Gràcies a aquesta iniciativa s'ha aconseguit treure 23 habitatges al mercat de lloguer i compra, i sis al projecte municipal finançat amb fons europeus 'Lloguem!'. L'objectiu de projecte és reduir en un 4% el parc d’habitatges desocupats de la ciutat per incidir en el mercat immobiliari i facilitar el dret a l’habitatge a la ciutadania.

recàrrec de l'IBI a un habitatge buit

Edifici al Camí Ral, un dels que s'ha inspeccionat

Arran de totes aquestes inspeccions s’han obert 479 diligències prèvies que han acabat comportant 62 procediments administratius (aplicats a 59 persones jurídiques i 3 persones físiques) per "situació anòmala de desocupació permanent", com ho defineix l'Ajuntament. És a dir, que estan buits i la seva propietat (particulars i, sobretot, entitats financeres) no els treu al mercat, sense donar-los l'ús residencial que els correspon. 

La majoria d'aquests 62 procediments encara s'estan tramitant, però un d'ells ja s'ha conclòs amb el recàrrec de l'IBI del 50%, com a sanció després de comprovar-se que s'està fent una "utilització anòmala" de l'immoble en qüestió. Un total de 23 s’han arxivat perquè els propietaris han posat el pis en lloguer o en venda després de dos anys desocupats, just després de rebre el requeriment de l'Ajuntament.  

A banda, s'ha aplicat el règim sancionador que preveu el programa, amb un total de 26 expedients oberts, 21 d'ells per no facilitar la funció inspectora i 5 per incompliment del deure de conservació dels habitatges. Les sancions en total pugen a 401.000 €, sancions que poden variar en funció de la restauració portada a terme per part del subjecte jurídic responsable. També s’han realitzat 8 ordres d’execució per manca de conservació i 5 declaracions d’inhabilitat.

 

Comentaris (12)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive