Comencen a multar els grans propietaris per no oferir pisos de lloguer social. Foto: R. G.
Comencen a multar els grans propietaris per no oferir pisos de lloguer social. Foto: R. G.

L'Ajuntament aplica el primer recàrrec del 50% de l'IBI per tenir habitatges buits a Mataró

El programa d'inspecció d'habitatges buits comença a aplicar sancions, amb 26 expedients oberts i multes per valor de 400.000 euros

L'Ajuntament de Mataró ha aplicat un recàrrec del 50% de l'IBI al propietari d'un bloc d'habitatges buit desocupat permanentment. Aquest és el primer cop que el consistori duu a terme aquesta penalització, en el marc del programa d'inspecció d'habitatges buits i mal conservats. Un projecte que pretén mobilitzar el parc privat buit d'habitatges, que a Mataró és molt nombrós, de cara a augmentar l'oferta de pisos al mercat i també evitar les ocupacions. 

El recàrrec del 50% de l'IBI és una de les mesures previstes dins d'aquest programa, que es va iniciar al juny i que des de llavors ha inspeccionat més de 4.300 habitatges de 527 edificis de Mataró, de la mà de 7 professionals. Gràcies a aquesta iniciativa s'ha aconseguit treure 23 habitatges al mercat de lloguer i compra, i sis al projecte municipal finançat amb fons europeus 'Lloguem!'. L'objectiu de projecte és reduir en un 4% el parc d’habitatges desocupats de la ciutat per incidir en el mercat immobiliari i facilitar el dret a l’habitatge a la ciutadania.

recàrrec de l'IBI a un habitatge buit

Edifici al Camí Ral, un dels que s'ha inspeccionat

Arran de totes aquestes inspeccions s’han obert 479 diligències prèvies que han acabat comportant 62 procediments administratius (aplicats a 59 persones jurídiques i 3 persones físiques) per "situació anòmala de desocupació permanent", com ho defineix l'Ajuntament. És a dir, que estan buits i la seva propietat (particulars i, sobretot, entitats financeres) no els treu al mercat, sense donar-los l'ús residencial que els correspon. 

La majoria d'aquests 62 procediments encara s'estan tramitant, però un d'ells ja s'ha conclòs amb el recàrrec de l'IBI del 50%, com a sanció després de comprovar-se que s'està fent una "utilització anòmala" de l'immoble en qüestió. Un total de 23 s’han arxivat perquè els propietaris han posat el pis en lloguer o en venda després de dos anys desocupats, just després de rebre el requeriment de l'Ajuntament.  

A banda, s'ha aplicat el règim sancionador que preveu el programa, amb un total de 26 expedients oberts, 21 d'ells per no facilitar la funció inspectora i 5 per incompliment del deure de conservació dels habitatges. Les sancions en total pugen a 401.000 €, sancions que poden variar en funció de la restauració portada a terme per part del subjecte jurídic responsable. També s’han realitzat 8 ordres d’execució per manca de conservació i 5 declaracions d’inhabilitat.

 

Comentaris (7)

És un pas Fa 2 anys
Això és una bona iniciativa, ara que s'han tret la mandra i han treballat per primera vegada, podrien començar a sansionar la deliquencia i les okupacions amb multes, sancions equivalents a la vergonyosa gestio.
Geoffrey Fa 2 anys
Well well, they are finally doing something to help the people, Let's see more Inspection's of property,specially cafes and restruaunts, because many are dirty , poor hygiene in the area they prepare food, bad hygiene by the persons preparing food. Just take a look where they keep the food.
Sasa Fa 2 anys
Els bancs també paguen els IBIS dels immobles que tenen en propietat?
que cara Fa 2 anys
un nuevo abuso del ayuntamiento donde no es nadie para decir lo que tiene que hacer los propietarios con su propiedad, que haga el ayuntamiento su trabajo que no lo hace y deje de robar a los propietarios y a la gente honesta, seguro que no multa a ocupas y delincuentes varios
Jep Fa 2 anys
L'Ajuntament no ha de dir el que han de fer els propietaris en general, però la llei que aplica ha de vetllar pels interessos dels ciutadans i ha d'evitar l'especulació de bancs, fons d'inversió i altres "grans propietaris" que tenen més de DEU habitantges buits. I de pas, ha de procurar que els deshabitats es mantinguin en condicions de qualitat que evitit problemes als veins. Si tens més de 10 habitantes buits o en tens mal mantinguts i que puguin ocasionar risc... comença a preocupar-te
Una vergüenza. Fa 2 anys
Si yo tengo un piso lo he comprado con mucho trabajo y quitándome de muchos capricho para que luego venga un vago y que se pase el día en el bar y un político te obligue a ponerlo en alquiler es un abusó muy grande.
Jep Fa 2 anys
Abans de rondinar... mira la normativa. Si ets una ciutadà "normal" i tens un, dos, tres... fins a NOU vivendes de la teva propietat, no cal que et preocupis més enllà del teu deure del manteniment adequat de la vivenda per evitar problemas als veins (humitants, esqueredes, pudors...). La norma està pensada de cara als bancs i als especuladors amb més de 10 inmobles desocupats -que no els han acumulat "quitandose de caprichos". Els periodistas del Capgros ho podrían explicar millor.
Quim Fa 2 anys
Per una vegada quelcom que fa bé aquest ajuntament
joan Fa 2 anys
Doncs em sembla molt bé. Un dels problemes dels preus de lloguer és la poca oferta. D'aquesta forma s'incrementa l'oferta i els preus poden baixar ja que hi ha més competència. Perfecte!!!

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive