L'Ajuntament de Mataró no pot lluitar sol contra les ocupacions i reclama mesures i suports
Notícies relacionades
L'Ajuntament de Mataró no pot lluitar sol contra les ocupacions i reclama mesures i suports

Més recursos i suport contra les ocupacions, la demanda de Mataró i els municipis metropolitans

Els municipis reclamen una reforma legislativa per incrementar les penes, un jutjat especialitzat i que la policia intensifiqui la lluita contra les màfies

Catalunya concentra el 42% del total d'ocupacions a l'estat. I d'aquests casos, un 74% es produeixen a la província de Barcelona. La problemàtica s'acarnissa en municipis com Mataró, que fa temps que ha posat el crit al cel exigint suport. Però no és pas l'únic, ja que la situació és també conflictiva tant a la capital com a la corona metropolitana. Les ciutats afectades han unit forces per exigir més recursos i suport per fer-hi front.

L'Associació de l'Arc Metropolità, entitat de recent creació que compta amb Mataró com un dels integrants, ha aprovat una resolució que demana noves mesures, més coresponsabilitat i més recursos de cara a lluitar contra la proliferació d'ocupacions il·legals d'habitatges. No és una petició nova, ja que ciutats com Mataró fa temps que reclamen un jutjat específic, més policia per lluitar contra les màfies que s'hi dediquen i instruments legals que facilitin el desallotjament de pisos ocupats.

Les principals peticions

  • Enduriment de les lleis per penalitzar l'activitat i clarificar els delictes i la tasca policial
  • Creacio de jutjats especialitzats per delictes d'ocupacions, i fiscal específic en la matèria
  • Creació d'un pla especial de seguretat contra les màfies que usurpen immobles i trafiquen amb persones
  • Més habitatge social i exigir als bancs i grans propietaris que cedeixin els seus pisos buits
Alcaldes i alcaldesses de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità. Foto: Ajuntament/R.Gallofré

Alcaldes i alcaldesses de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità. Foto: Ajuntament/R.Gallofré

Aquesta nova resolució es dirigeix, en primer lloc, al Govern de l'Estat, a qui demana una reforma urgent a nivell legislatiu que faciliti l'actuació policial, clarifiqui la tipificació dels delictes de violació de domicili i usurpació de la propietat, incrementi les penes i introdueixi un agreujant quan es detecti afany de lucre, com és el cas dels grups mafiosos que actuen a ciutats com Mataró. 

Els municipis afectats també fan seva una vella reivindicació mataronina, reclamar al Poder Judicial la creació de jutjats especialitzats per als delictes d’ocupació i la creació de la figura de fiscal especialitzat en la matèria. Pel que fa a les peticions a la Generalitat, es resumeixen en reclamar als cossos de seguretat que elaborin un Pla Especial contra les màfies que no només es dediquen a usurpar immobles, sinó que també trafiquen amb persones. 

La petició l'ha fet una jutge de Mataró

Els Jutjats de Mataró, ciutat que en demana un d'específic per a les ocupacions

Les ocupacions d'habitatges no només són un fet delictiu, sinó que també són la mostra de la greu problemàtica social que és la manca d'accés al mercat immobiliari per part d'un gruix molt important de famílies. Per aquest motiu, la declaració firmada pels alcaldes de l'Arc Metropolità també reclama incrementar el nombre de pisos de lloguer o emergència social als municipis. També es requereix a les entitats bancàries, fons immobiliaris i grans tenidors a cedir als ajuntaments o entitats sense ànim de lucre els seus habitatges buits que no no han posat al mercat de lloguer. 

Comentaris (9)

8 apellidos catalanes Fa 1 any
Com bé diu la abreviatura, la CUP es per esCUPir-los a la cara. Colla de pollosos amb telèfon mòbil!
Serrallonga Fa 1 any
No tindrà res a veure que el 42% del total de les ocupacions siguin a Catalunya amb la CUP i la Cocolau veritat que no???
la foto dels alcaldes Fa 1 any
El nostre amb el cap avall, un altre amb el telèfon, dos de conya... ja us dic jo el que els importa les ocupacions i com ho estem passant als barris a aquesta patuleia. Bàsicament no perdre les properes eleccions. Saben que no comptem amb ells per a res. Ens han abandonat i han deixat degradar els barris per promocionar altres zones i mantenir-se. MAtaró actúa, quina pantomima si us plau. Poseu-vos a treballar.
Joan Fa 1 any
Aquí a Catalunya no aprobaràn cap llei exprés per fer fora als okupes, tot el contrari, apliquen lleis per protegir-los. Som la comunitat autònoma més permisiva i proteccionista d'okupes, en el parlament només aproben decrets de llei a favor d'ells. També la que més inmigrants del marroc i argelia acull. També la que dona les pagues més altes. Si voteu independència penseu-ho dos vegades.
La era Bote, del postureo y el Blablabla Fa 1 any
Desde el 2016 los vecinos de rocafonda se quejaban. Ahora afecta todo Mataró. Y ahora me pongo que hay elecciones. Lamentable como siempre. Tarde y de postureo.
roberto rodrigo Fa 1 any
Ideas para los funcionarios parasitarios de este ayuntamiento. En primer lugar crear un registro público de okupas igual que existe de morosos, en segundo lugar a todo aquel que tenga un piso okupado directamente se le da un informe negativo de vulnerabilidad ( ni ayudas municipales ni de la comunidad ni estatales), en tercer lugar presión policial ( narcopisos, perros PPP sueltos, bolsas de basura por las ventanas etc), en cuarto lugar
copio i enganxo Fa 1 any
....El acuerdo se ha adoptado en una reunión de la Comisión Provincial de Policía Judicial, que encabeza el presidente de la Audiencia madrileña y de la que forman parte la decana de los juzgados y la fiscal jefa provincial.,,,
copio i enganxo Fa 1 any
...Se trata de la celebración de juicios por delito leve de usurpación -la okupación de inmuebles- por los trámites previstos en el artículo 964 de la Ley de Enjuiciamiento Criminal....
Això nomes ho han aprovat per Madrid Fa 1 any
Madrid, 29 abr (EFE).- La Comisión Provincial de Policía Judicial ha acordado celebrar como juicios inmediatos las okupaciones de vivienda a partir de mayo siempre que sea posible la identificación de los okupas..... Apliquen l'article 964 de la LECriminal. ELS POLÍTICS CATALANS SI VOLEN PODEN

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive