Les ocupacions són un problema greu a Mataró. Foto: R.Gallofré
Les ocupacions són un problema greu a Mataró. Foto: R.Gallofré

Les ocupacions continuen en augment a Mataró: més de 200 des de principis d'any

L'alcalde, David Bote, reclama al Conseller d'Interior mesures concretes per fer front a un problema que segueix incrementant-se a Mataró

El ritme d'ocupacions no s'atura a Mataró. Després de les xifres de rècord patides durant l'any passat, que van portar l'Ajuntament a llençar un crit d'alerta i a reclamar suport a les administracions, aquest 2022 no sembla que el fenomen decaigui a la ciutat, malgrat que cada cop queden menys pisos buits per ocupar.

Des de finals del mes de gener i fins a mitjans mes d'abril s'han produït més de 200 ocupacions a Mataró, i la Policia Local n'ha aturat 58. Això implica una mitjana encara superior a la de l'any passat, que va ser de més de 40 al mes. Aquestes son dades explicitades per l'alcalde, David Bote, al conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, en una carta que li va enviar el 12 d'abril passat.

En la citada missiva, Bote recorda al conseller que el fenomen de les ocupacions té una dimensió especial a Catalunya, que concentra la majoria de casos d'aquest fet delictiu a l'Estat. "Per això ens agradaria saber si el Departament d’Interior pensa abordar aquesta problemàtica que lluny de d’apaivagar-se sembla incrementar-se amb el pas del temps".

Bote també va recordar en aquesta carta, tal i com va fer en un missatge arran dels aldarulls a Rocafonda, que la Generalitat encara no ha ofert un compromís "concret i creïble" sobre la incorporació de nous agents per treballar en l'àmbit de la seguretat ciutadana. L'alcalde reclama mesures concretes en aquest àmbit, amb més Mossos per Mataró de cara a lluitar contra les màfies que promouen les ocupacions. "És una problemàtica que ens preocupa moltíssim", assenyala Bote. 

c6c39b4c 269b 40ab a317 3c3e1bbbb78b

Els alcaldes dels municipis de l'Arc Metropolità

Coincidint amb la difusió d'aquesta carta, els alcaldes i alcaldesses de l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità, entre ells el de Mataró, han reclamat l’adopció de noves mesures, més coresponsabilitat i més recursos per fer front a la proliferació d’ocupacions il·legals d’habitatges. Els municipis de la corona metropolitana són els que pateixen més greument el fenomen de les ocupacions delinqüencials. Catalunya és la Comunitat Autònoma que registra més situacions d’aquest tipus, sumant el 42% del total d’ocupacions de l’Estat. Així mateix, dels casos produïts al territori català, un 74% (4.229 de 5.689) es concentren a la província de Barcelona.

Davant d'això, l'Arc Metropolità demana al Govern de l’Estat una reforma urgent de la normativa que doni una millor cobertura a l’actuació policial i també que es clarifiqui la tipificació dels delictes de violació de domicili i usurpació de la propietat, tot incrementant les penes i introduint un agreujant en el casos que hi hagi afany de lucre. A banda, exigeixen la creació de jutjats especialitzats per als delictes d’ocupació, i l'elaboració d'un Pla Especial de Seguretat contra les màfies que trafiquen amb persones i amb la usurpació d’immobles.

Comentaris (31)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive