150 persones aturen un desnonament al carrer Marathon de Mataró
Notícies relacionades
150 persones aturen un desnonament al carrer Marathon de Mataró

Més de 5 anys esperant un pis d'emergència social a Mataró

Fins a 41 famílies mataronines esperen pis, algunes d'elles des de l'any 2016, malgrat tenir la qualificació favorable de la Generalitat

Un total de 41 famílies mataronines estan pendents de l'adjudicació d'un habitatge d'emergència, malgrat comptar amb l'informe precepctiu de la Generalitat. Una d'elles porta sis anys esperant, i n'hi ha més d'una desena que fa almenys tres anys que estan en llista d'espera. Tot plegat es deu al col·laps eque viu la Mesa d'emergència habitacional, l'organisme de la Generalitat encarregat de proporcionar aquestes alternatives habitacionals.

La Junta de Portaveus, celebrada el 30 de gener, ha aprovat una Declaració institucional presentada pels grups municipals del PSC i En Comú Podem per descongestionar la mesa d’emergència habitacional i donar sortida a aquesta situació injustificable d'espera. La proposta s’ha aprovat amb els vots a favor dels dos grups proposants més els de Ciutadans i l’abstenció d’ERC i Junts per Mataró.

Desenes de famílies acumulen anys d'espera tot i tenir l'ok de la Mesa d'Emergència

Segons s'afirma en el text aprovat per l'Ajuntament,  la tramitació de la Mesa i l’adjudicació d'habitatges a famílies en situacio d'emergència es troba "pràcticament aturada". Segons les dades facilitades pel consistori, a Mataró, a la ciutat hi ha 41 famílies que tenen una qualificació favorable a la Mesa d’emergència però que estan encara pendents d’adjudicació d’un habitatge, algunes de les quals porten una espera de més de cinc anys. En concret, 7 van rebre el seu dictamen favorable l’any 2022, 14; el 2021; 6, el 2020; 9, el 2019; 2, el 2017 i 2018; i 1, el 2016.

Desnonament carrer Mèxic, Mossos Policia habitatge. Foto: R.Gallofré

Imatge d'arxiu d'un desnonament al carrer Mèxic de Mataró. Foto: R.Gallofré

Des de l'Ajuntament es recorda que és la Generalitat de Catalunya qui, a través de la Mesa d’emergència habitacional, ha de proporcionar l’alternativa habitacional a tantes i tantes famílies afectades per aquests desnonaments. Precisament Catalunya és la comunitat autònoma on es produeixen més desnonaments a l'Estat espanyol, mentre que el mercat de l'habitatge no dona resposta a les demandes familiars a causa dels elevats preus del lloguer i la brutal quantitat de pisos buits que encara hi ha. 

L'Ajuntament acusa la Generalitat de "deixadesa" en matèria d'habitatge

Els retards que s'estan produint són una situació "totalment intolerable i mostra, un cop més, l’absoluta deixadesa amb la que la Generalitat de Catalunya gestiona les seves competències, deixant en mans dels ajuntaments unes situacions per les que no tenen recursos legals ni econòmics", segons asseguren des del consistori. L'Ajuntament també recorda que fa més d'una dècada que la Generalitat no construeix cap habitatge de protecció oficial a Mataró, malgrat que ara hi ha acords per impulsar-ne al sector de Ronda Barceló.

Per tot plegat, la Junta de Portaveus ha acordat instar Departament d’Habitatge de la Generalitat de Catalunya a desencallar la situació de la Mesa d’emergència, "mobilitzant tots els recursos que siguin necessaris". Així mateix, li reclama desbloquejar l’aprovació del Pla territorial sectorial d'habitatge.

bad00a89 f4be 4995 b08a f7e042af95d4
Una persona sense llar a Mataró. Foto: Ajuntament

D'aquesta situació de manca d'habitatge social per als col·lectius més vulenrables se'n deriva, en bona part, una greu problemàtica social a Mataró: el sensellarisme. Segons les dades de finals de 2022, unes 90 persones dormen al ras cada nit a Mataró, una xifra que ha anat en augment respecte als anteriors recomptes que s'havien realitzat a la ciutat. 

Comentaris (8)

S'hauria de diferenciar Fa 1 mes
entre vulnerable real i "vulnerable" per la cara, els primers son els que han cotitzat quan han pogut, tenen els fills que el seu sou podia mantenir i ara tenen una necessitat puntual, no permanent, els segons han vingut directament demanant com si fos gratis, no, paguem els demes, que a mes per raons culturals/religioses tenen mes fills dels que poden mantenir incrementant la seva "vulnerabilitat" i no tenen moltes ganes de donar res a canvi com si fos un dret el "tot gratis".
Marga Riera Fa 1 mes
Un cas que he seguit de prop l’han aconseguit en pocs mesos, han aconseguit feina i estan començant a respirar.
a Mataroní empipat Fa 1 mes
No deu ser gaire bona aquesta llei quan hi ha qui prefereix tenir pisos buits abans que llogar-los. Serà que sense garanties hi ha por de perdre la possessió amb més que possible degradació del habitatge?. Podemos últimament diu que farà una llei a favor dels llogaters. Això és el mateix que dir que farà una llei contra els propietaris. Sembla que no entenen que les lleis no han d'anar a favor ni en contra , simplement han de ser justes.
roberto rodrigo Fa 1 mes
Y mientras tanto las mafias controlando el parque de viviendas que el consistorio ( si se pusiera a trabajar en vez de tocarse .....) podría gestionar. En fin para que sirve tanto funcionario y político????
Mataroní empipat Fa 1 mes
Segons la llei de febrer de 2022 aprovada pel PSOE, no només s'afavoreix l'acces a la vivenda a preus asequibles, protegeix de las situacions de vulnerabilidad i combat l'especulació inmobiliaria. sino que l'ajuntament pot pujar l'ibi un 150% als especuladors que mantenen vivendes tancades i buides. Ho fa aixó el Sr. Bote????
.... Fa 1 mes
ERC; Podemoe, PSOE i Junts no fan pisos socials. Saben que per petit que sigui el lloguer no el cobrarien Els resulta més fàcil fer lleis per perpetuar les okupacions i inquiokupacions.
Ai Aragonès... Fa 1 mes
Poseu ara Catalunya ràdio, l'estan entrevistant. A part de tenir un gran ego i poca humilitat, sembla ser que viu d'esquenes als problemes del país. Fins i tot, ahir en Pujol amb 92 anys deia que estan fent amb aquest país... això en Pujol? imagineu...
Ramon Fa 1 mes
Segueix campan com si res el Terrorisme del habitatge social de lloguer,,plantemli cara,,,

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive