La vespa asiàtica, establerta a Mataró des del 2018
La vespa asiàtica, establerta a Mataró des del 2018

Mataró segueix lluitant contra la vespa asiàtica o velutina

L’espècie velutina és cada cop més present a la ciutat però prossegueixen els treballs de retirada dels seus ruscos

La setmana passada l’Ajuntament de Mataró procedia, per mitjà d’una empresa especialitzada, a retirar un rusc de vespa asiàtica que s’havia fet a les instal·lacions de l’empresa Happypunt, a la confluència dels carrers de Cabrils i de Jaume Vicens Vives, a la zona del Rengle. És la sisena actuació de retirada d’aquest 2020 contra una espècie a la que se segueix combatent tot i que faci dos anys que se la doni per establerta a la ciutat.

La vespa asiàtica va començar a establir-se a Mataró el 2018 i des de llavors s’ha actuat contra ruscs de diferents consideracions i mides d’aquesta espècie invasora. La vespa també coneguda com velutina 

Una vespa nociva per la biodiversitat

El color és la manera de diferenciar-la de les vespes autòctones

La vespa asiàtica no és més agressiva que l’autòctona ni les seves picades són més doloroses ni més perilloses. Només ataquen si es troben amenaçades; és per això que és important no acostar-se a més de cinc metres del niu. Però tot i no ser més perilloses per a la salut i el benestar humà, sí que ho són per a la biodiversitat i l’apicultura, ja que desplacen les vespes autòctones i durant l’època de cria cacen centenars d’abelles diàriament per alimentar les seves larves.

La vespa asiàtica es diferencia fàcilment de la resta de vespes que hi ha a Europa per la seva coloració fosca en pràcticament tot el cos, exceptuant una línia de color groc en el quart segment de l’abdomen. A més, és l’única vespa que té les potes fosques en la meitat anterior i de color groc en la meitat posterior.

Detall d'un rusc de vespa asiàtica trobat a Mataró el 2018. Foto: ACN

Detall d'un rusc de vespa asiàtica trobat a Mataró el 2018. Foto: ACN

6 ruscos retirats aquest 2020

Des que el 2018 es va començar a retirar ruscos de vespes asiàtiques a Mataró, l’Ajuntament ha anat incrementant les actuacions necessàries com les de la setmana passada. En el que va de 2020 s’han retirat 3 nius primaris, de mida petita i que es fan abans del rusc secundari. També s’ha hagut de retirar 3 ruscos secundaris, de mida grossa, uns ruscos espectaculars que requereixen de la coordinació de diferents serveis per a procedir a la retirada. 

Un rusc en un habitatge de l'Havana, trobat aquest agost

Què s’ha de fer si es té un rusc a casa?

En cas de trobar un rusc de vespa asiàtica a casa o a la via pública els ciutadans cal que enviïn un mail a salutpublica@ajmataro.cat Personal tècnic de la secció l'anirà a veure per comprovar de la tipologia de vespa que és i si és vespa velutina (asiàtica), es coordinarà la seva retirada des de l'Ajuntament per mitjà d'una empresa de control de plagues. És important recordar que en cas que el rusc estigui en patis o façanes d'habitatges l’Ajuntament només actuarà en casos de vespa velutina, no així amb d'altres tipus de vespes o abelles.

Arxivat a:

Comentaris (1)

maria Fa 1 mes
como se puede luchar contra los insectos y no se fumiga ninguna plaza y parque? no he visto verano con más mosquitos tigre que este, increible y l o que han de padecer los alergicos por politicos que no sé para qué cobran si cada vez hacen menos su trabajo, a veces ni hacen

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive