Foto: Ajuntament de Mataró
Foto: Ajuntament de Mataró

Retiren un altre rusc de vespa asiàtica a Mataró

S'ha extret aquest dijous al veïnat de Mata i és el quart que es troba a la ciutat

L'Ajuntament ha fet retirar un niu de vespa asiàtica trobat al carrer de Sant Martí de Mata, al veïnat de Mata de Mataró. L'operació s'ha dut a terme aquest dijous al matí i es tracta del quart rusc d'aquestes característiques que retira el consistori durant el 2018 a la ciutat. El darrer va ser fa dues setmanes al Parc Central. El primer es va eliminar a l’agost de la façana d’un edifici d’habitatges del carrer de Premià, al barri de La Llàntia i el segon al carrer de Romaní en l’urbanització de la Fornenca. 

La vespa asiàtica

La vespa asiàtica (Vespa velutina) és una espècie invasora originària de la Xina, el nord de l’Índia i Indonesia, present a Catalunya des del 2012. Aquest insecte pot arribar a fer fins uns 3 centímetres de llarg i presenta un aspecte fosc. La varietat nigrithorax, que és la que ha arribat a Catalunya, presenta el tòrax negre envellutat i segments abdominals de color castany ribetejat amb una fina franja groga. Únicament el quart segment de l’abdomen és quasi en la seva totalitat de color groc-taronja. El cap és negre, la cara groc-ataronjada i les potes castanyes al final.

Els vespers els construeixen, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses, tot i que en alguns casos també poden fer els nius en construccions, entre matolls o enterrats.La vespa velutina no es més agressiva ni més perillosa que les vespes autòctones de cara a les persones. Només en casos de tocar directament una vespa, intentar capturar-la o acostar-se menys de 5 metres a un niu de forma accidental o volguda la picada pot ser molt probable.

Col·laboració ciutadana

Quan es detecti un niu a la ciutat s’ha de comunicar a la Policia Local, trucar al 112 o al Servei de Salut i Consum de l’Ajuntament de Mataró (93 758 23 67 matins de 9h a 14h). Quan es detecti al bosc cal comunicar-ho als Agents Rurals, que en aquest cas són els encarregats de la destrucció dels nius (telèfon 93 561 70 00 acapsal.dma@gencat.cat).

No s’ha d’intentar capturar cap exemplar amb el risc de picada que suposa. Només en el cas que es pugui, sense córrer cap risc, es pot fer una fotografia de l’exemplar o niu i enviar-la per correu electrònic al Servei de Salut i Consum de l’Ajuntament salutpublica@ajmataro.cat.

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive