foto 3307231
foto 3307231

Capgros.com / ACN

Detecten nius de vespa asiàtica al Maresme

Se la considera una espècie invasora perquè influeix en el sector de l'apicultura, tot i que no és especialment agressiva contra les persones

Els tècnics del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat han detectat nius de la vespa asiàtica en cinc comarques catalanes on fins ara no era present. En concret, l'insecte ha aparegut al Bages, al Berguedà, a la Cerdanya, al Vallès Oriental i al Maresme. A aquestes comarques cal afegir-hi les de la demarcació de Girona on l'insecte té una major presència. Especialment elevada és l'afectació de la vespa asiàtica a l'Alt Empordà, la Garrotxa, la Selva, el Gironès i el Pla de l'Estany, mentre que al Baix Empordà i al Ripollès és més limitada. Amb tot, l'expansió d'aquesta espècie invasora s'ha frenat a la part meridional de Catalunya i és inexistent la seva presència a les comarques de Tarragona, com a conseqüència del clima Mediterrani.

Durant el 2017 s'ha registrat un creixement exponencial del nombre de nius arreu del país. En concret, se n'han trobat 370, enfront dels 116 localitzats el 2016, la qual cosa suposa un creixement del 68%. Tot i això, els experts creuen que només es tenen detectats un 10% de tots els nius existents. Per fer front a tot plegat, la Generalitat ha elaborat un protocol d'actuació per a la vigilància i el control de les poblacions de la vespa asiàtica, en col·laboració amb els apicultors. De fet aquesta és l'única solució, ja que no es pot acabar amb la seva presència. 

foto 3307232

El procediment consisteix principalment en l'eliminació de nius i en la captura d'abelles reines, mitjançant paranys, quan surten de la hivernació, generalment a partir de finals de febrer, amb l'augment de temperatures. En cas de perill per a les persones, els Agents Rurals són els encarregats de la destrucció dels nius. També es treballa conjuntament amb ajuntaments, diputacions i consells comarcals en una estratègia en comú en la lluita contra aquest insecte. 

Afecta l'apicultura

La vespa asiàtica instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses. Aprofita les valls fluvials i evita les poblacions pures de coníferes. Els adults s'alimenten de líquids dolços (nèctar i mel) i també de fruita madura, mentre que les larves s'alimenten d'abelles i d'altres tipus d'insectes que són capturats pels adults i transportats als nius. Per això, se la considera una espècie invasora, perquè la seva presència influeix en el sector de l'apicultura, tot i que no sigui una espècie especialment agressiva contra les persones.

La vespa asiàtica és una espècie originària de la Xina, el nord de l'Índia i Indonesia. Va introduir-se a finals del 2004 a França, i posteriorment s'ha anat estenent a una velocitat estimada de de 100 km/any.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive