Sarai Martínez firma l'article 'Mataró, referent en polítiques d'habitatge'
Sarai Martínez firma l'article 'Mataró, referent en polítiques d'habitatge'

Sarai Martínez Vega

Mataró, referent en polítiques d'habitatge

La regidora d'Habitatge de l'Ajuntament de Mataró Sarai Martínez passa revista de les polítiques per garantir el dret a un habitatge digne

Hem començat aquest mandat amb bones notícies i me’n referiré a dues en aquest article: la primera, el novembre del 2023, amb la regulació dels habitatges d'ús turístic; la segona, el març del 2024 amb la publicació de l'Índex de Preus de Lloguer i l'entrada en vigor de la regulació de lloguers, ficant un topall al preu mitjà d’aquests. Ambdues mesures encaminades a continuar blindant el dret a l'habitatge. Molts treballadors i treballadores de la nostra ciutat han de dedicar gran part del seu sou a cobrir el pagament de les seves llars. I, en el cas dels joves, ni tan sols tenen la possibilitat d’accedir a un habitatge i emancipar-se, a causa dels preus desorbitats i abusius amb què es troben. És per això que avenços com aquests (amb moltes fissures i que ens donen l’energia necessària per a continuar picant pedra) pretenen ajudar la ciutadania a guanyar estabilitat, a patir menys a final de mes i, en definitiva, a poder emprendre un projecte de vida tranquil i pròsper.

Sobre el decret que regula els habitatges d'ús turístic, no podem permetre que els veïns i les veïnes dels nostres barris hagin de marxar perquè plataformes com Airbnb i especuladors en facin negoci. Tenim clar que l'absència de regulació en aquest sentit genera augment dels preus dels lloguers, erosiona la ciutat i expulsa als veïns del seu lloc de residència. Per tots aquests motius el govern revisarà la presència i distribució dels pisos turístics a Mataró, tal com ens vam comprometre en el pla de mandat. Prendre mesures abans que sigui tard, perquè prevenir hauria de ser la base de tota decisió política.

Des de la regidoria d'habitatge, fem una aposta clara per generar oportunitats per als mataronins, atès que creiem fermament que l'habitatge és un dret inherent a la pròpia vida i no hi ha lloc per a aquells que volen fer-ne un negoci especulatiu. No és fàcil desenvolupar polítiques públiques d'habitatges des de l’administració local, i malgrat la inacció de la Generalitat en tots aquests anys,  estem demostrant que és possible amb fets i no paraules.

Des d’En Comú Podem no desistim, i no només continuarem recollint els fruits de la feina iniciada al darrer mandat amb la promoció de 14 pisos en règim de lloguer destinats a gent gran al barri de Cirera, els 60 habitatges públics de lloguer assequible de la ronda Barceló o els 66 habitatges del carrer Churruca, sinó que no cessarem i continuarem ampliant el parc públic municipal d'habitatge amb totes les eines que tenim al nostre abast, impulsant habitatges públics en nous solars, com és en el sector d’IVECO-Pegaso, amb més de 120 nous habitatges públics. També desenvoluparem el registre de solars sense edificar, assenyalant les estructures mortes de la nostra ciutat, per trobar solucions a promocions que van quedar a mig fer com la de l’avinguda Puig i Cadafalch, que tants mals de cap dóna als veïns de la zona.

En definitiva, desenvolupar totes les fórmules que tenim a les nostres mans com vam fer al darrer trimestre de l'any passat, amb l'aprovació de la normativa per la reserva del 30% d'Habitatge de Protecció Oficial, per a fer front a l'especulació i poder incrementar, també, el parc d'habitatge de protecció oficial.

Aquest ha de ser el mandat de la rehabilitació de les nostres llars, la rehabilitació del parc privat de la ciutat. És el moment de treballar plegats, refermar aliances amb tots els agents que operen a la ciutat en matèria d'habitatge; administracions públiques, professionals, agents del sector i, especialment, amb la ciutadania. Parlar de la rehabilitació dels nostres d'habitatges és parlar de garantir la salut de les persones, és parlar de com erradiquem la pobresa energètica, és lluitar contra l'emergència climàtica i, sobretot, la rehabilitació ha de ser també l’element clau per la reactivació econòmica, per la creació de llocs de treball de qualitat i, en conjunt, ha de ser el motor de l'economia verda. Transformar la nostra llar per transformar la nostra comunitat, els nostres barris i, en definitiva, la nostra ciutat.

Des del govern i des d’En Comú Podem continuarem treballant per blindar el dret a un habitatge digne i a gaudir de la nostra ciutat.

Arxivat a:

Comentaris (7)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive