Els Alcaldes de Mataró, Barcelona, Terrassa i Granollers, a l'acte de presentació del compromís metropolità
Els Alcaldes de Mataró, Barcelona, Terrassa i Granollers, a l'acte de presentació del compromís metropolità

Redacció - ACN

Mataró reclama protagonisme dins de la regió metropolitana de Barcelona

La capital presenta un pla estratègic que compta per primer cop amb la segona corona representada per Mataró, Terrassa i Granollers

La foto i el propòsit de l’acte que ha acollit aquest dilluns 21 al matí l’Ajuntament de Barcelona es poden considerar significants històricament. Es presentava un nou projecte estratègic que busca ampliar l’horitzó de l’àrea metropolitana més enllà de l’actual AMB, involucrant per primer cop les ciutat de la coneguda com segona corona. L’Alcalde David Bote, ha estat present a l’acte i ha reclamat paper i protagonisme per Mataró en aquest àmbit metropolità ampliat.

De l’àrea metropolitana a la regió metropolitana. Aquesta és la idea de 'Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030', un pla estratègic per abordar de manera conjunta entre 164 municipis de set comarques els grans reptes urbans futurs. L'accés a l'habitatge, la segregació territorial, la mobilitat, el model econòmic o la cultura són alguns dels debats que afecten d'una forma o altra els municipis i que es volen afrontar des d'una mirada "compartida".

"L'àrea que tenim ara és l'AMB però fa molt temps que la ciutat real està composada de 164 municipis i és la regió metropolitana", ha assegurat l’Alcaldessa de Barcelona Ada Colau després de reunir-se amb alcaldes de municipis de la segona corona.Al costat dels alcaldes de Terrassa, Mataró i Granollers, ha admès en una roda de premsa conjunta que hi ha una reivindicació "històrica" de grans municipis que no se'ls traci com a "municipis de segona" sinó com a "nodes principals, que és el que de facto són". Per això,ha defensat que caminar cap a un pacte a escala de regió metropolitana -amb municipis de la primera corona i de la segona- "no és només una qüestió de justícia" sinó que hi ha la consciència que cal afrontar els grans reptes "des de la cooperació".

L'Alcalde de Mataró, David Bote, a l'acte de Barcelona

Problemàtiques i reptes que transcendeixen els termes municipals

Els alcaldes de la segona corona metropolitana han aprofitat el tret de sortida del projecte 'Barcelona Demà' per reivindicar-se i reclamar protagonisme en la presa de decisions. David Bote ha estat acompanyat dels alcaldes de Terrassa i Granollers, Jordi Ballart i Josep Mayoral en un acte que ha de marcar l’inici d’una nova entesa territorial.

Bote ha donat tota la importància al treball en xarxa de tota la regió: “hi ha problemes que transcendeixen de molt la mida dels nostres termes municipals i necessiten eines que vagin molt més enllà de les nostres estructures administratives”. “Hi ha elements que no entenen d’una separació fictícia com és la dels municipis, hi ha polítiques com les de l’habitatge, la seguretat o la reindustrialització que requereixen d’una mirada conjunta”, ha reblat. 

L’horitzó metropolità ja estava en ment de l’Alcalde durant el desconfinament i l’estat d’alarma ja que preguntat per l’Acord de Reconstrucció social i econòmica de Mataró en una entrevista a Capgròs el passat març assegurava que el treball en xarxa amb l’entorn metropolità era clau: “ Hem de treballar junts en les infraestructures de comunicació de la nostra comarca, i aprofitar que Barcelona i el seu entorn són una font enorme de coneixement, al nivell de les grans capitals mundials. Accedir a aquest coneixement a través de projectes conjunts seria un gran pas. Amb l’àrea metropolitana hem de treballar plegats en l’àmbit de la promoció econòmica i de ciutat i ser solidaris en problemes que són compartits com el transport, el medi ambient, l’habitatge o la seguretat”.

Un treball de llarg termini

Des de la primera declaració d'intencions d'aquest dilluns fins a l'aprovació del Compromís Metropolità 2030 i l'inici dels primers projectes a escala regional passaran com a mínim dos anys. Entre la tardor 2020 i l'hivern 2021 està previst crear un document de bases, identificar i prioritzar reptes estratègics i establir missions i objectius concrets. Amb això acordat es podrà aprovar el compromís i començar a desplegar projectes la primavera del 2022.

 

 

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive