El dia comença ben d’hora. A les 6h del matí els paradistes del mercat de Plaça de Cuba ja es preparen per iniciar una jornada més a la plaça i oferir els millors productes. A Fruites Parra tot ho compren a Mercabarna i prioritzen el producte català, destacant per exemples les maduixes de Sant Cebrià de Vallalta o la verdura d’Argentona. Una de les especialitats de la Xarcuteria Blanca són els seus formatges catalans, que arriben des de Vilassar, Santa Eulàlia de Ronçana o fins i tot del Pirineu. Per altra banda, Arenys de Mar és el lloc per excel·lència si el que es busca és peix de proximitat. A la peixateria Mª Rosa tot el peix blau que ofereixen el van a buscar cada dia allà, tot i que també destaquen la qualitatdel peix provinent de Galícia.
“La reforma feia falta, abans hi havia moltes botigues tancades i ara quan entres es veu una imatge agradable del mercat”
Després de 80 anys, la varietat de parades i la qualitat en els seus productes són les claus de l’èxit del bon funcionament del mercat. També atrau els consumidors l’atenció personalitzada que reben. “Responem els seus dubtes i els ajudem, ens adaptem al pressupost que tenen i al final els acabem coneixent tant que ja sabem què necessiten o els agrada més”, explica Anna, de la Xarcuteria Blanca.
Una reforma 100% a millor
L’any 2010 es va completar una remodelació del mercat que el va transformar de manera radical. “La reforma feia falta, abans hi havia moltes botigues tancades i ara quan entres es veu una imatge agradable del mercat”, assegura Jose, de Fruites Parra, que té la seva parada des de l’any 1958. Per a ell, “hi ha més moviment i això és fonamental, que comprin o no ja és un altre problema, però un mercat necessita que entri gent”.Que el canvi ha sigut cap a millor és quelcom que tots els venedors afirmen des del primer dia. “La gent està contenta i els venedors també, no hi ha racons tancats, la gamma i la varietat és bona, l’horari també ha millorat, tenim pàrquing, es fan xerrades i tallers a la sala Àgora... tot s’ha modernitzat molt”, diuen des de la Xarcuteria Blanca.
"Aquest barri anava mancat de supermercats, que estigui aquí dins fa venir molta gent"
Peixateria MªRosa té la seva parada al mercat des del 1978. Des d’aquí saben com ha canviat la plaça amb els anys i asseguren que ara és molt més còmoda per a tothom. Per a ella, un dels avantatges és l’obertura del supermercat: “Aquest barri n'anava mancat, i que estigui col·locat a la plaça fa venir molta gent”, explica la Marina. "Si no haguéssim canviat això hagués mort”.
Modernitzat, sense revolucions
Corria l’any 2007 quan es va encarregar l’avantprojecte de reforma del mercat de la Plaça de Cuba. L’objectiu de l'IMPEM, amb Alícia Romero al capdavant, era eadaptar el mercat als temps actuals i fer un rentat de cara que atragués a nous visitants. Les obres van acabar tres anys més tard. Pel camí, controvèrsia sobre com s’invertien els sis milions d’euros de pressupost per fer reeixir el mercat. “És la remodelació més difícil que recordo com a membre de l’Ajuntament”, explica Romero, que admet que va costar molt “convèncer de la necessitat de fer una remodelació”.
“Va ser difícil convèncer a tothom de la necessitat de remodelar el mercat"
El canvi va servir per revisar i reorganitzar les parades (reduïdes a 36), reparar i renovar l’estructura del mercat, així com el sistema de sanejament, i habilitar un nou espai on havia d’anar el supermercat Bon Preu. Les pors a que això fos competència deslleial a les parades o al mercat a cel obert dels entorns ja ha quedat totalment enrere: “el temps dóna i treu raons, i queda clar que hem recuperat un públic jove que no venia al mercat i que el supermercat complementa una oferta que s’ha diversificat amb la renovació”, recalca Romero. També es van ampliar els serveis, des de wifi gratuït pels visitants del mercat, passant per un aparcament de 35 places i la creació de l’e-Àgora.
Comentaris