En les ciutats gregues, l’àgora era el centre de la vida pública. Recuperant aquell esperit, el govern vol convertir la remodelada plaça de Cuba en un centre d’activitat comercial, econòmica i social. Per això, la reforma que s’hi ha dut a terme ha permès habilitar nous espais per a activitats socials i culturals relacionades amb l’activitat comercial i la salut. Les noves tecnologies tindran també un paper important en la nova etapa del mercat, que s’inaugura el proper dimarts, dia 18.
La reforma del mercat es va iniciar el juliol del 2008 i s’ha dut a terme en quatre fases. S’ha remodelat la zona de parades, que s’han reduït fins les 36 que hi ha actualment (tres de les quals estan pendents d’ajudicació), s’ha reparat l’estructura i renovat el sistema de sanejament i els serveis, i s’ha habilitat l’espai per acollir el supermercat Bon Preu, que va obrir les seves portes el passat mes de desembre. El supermercat completa l’oferta de producte fresc que es pot trobar a les parades amb una oferta de producte sec i envasat. Aquest nou mix comercial respon a la voluntat d’adaptar el mercat de la Plaça de Cuba als nous hàbits dels consumidors, segons explica la presidenta de l’IMPEM, Alícia Romero. L’aposta, però, va més enllà: “no volíem un mercat només de venda sinó un mercat molt més modern, que sigui un punt de trobada econòmic i social”, explica la regidora. L’IMPEM ha rebut una subvenció de 100.000 euros de la Direcció General del Comerç per tirar endavant el projecte que té un important element tecnològic. Així, el mercat de la Plaça de Cuba serà el primer establiment municipal en disposar de xarxa wifi. A més, està dotat amb videovigilància i amb punts d’informació interactius amb continguts multimèdia sobre el mercat i la ciutat. Un dels punts centrals serà l’anomenada e-Àgora, un espai obert que acollirà xerrades, conferències i tallers, una activitat que es completarà amb les mostres que es faran a l’Expo-Espai i amb les demostracions que es podran fer a l’Aula de Cuina. Els serveis es completen amb l’aparcament de 35 places.
La gestió i dinamització d’aquests serveis aniran a càrrec de l'IMPEM en col·laboració amb els paradistes. La reforma del mercat ha fet necessària l’actualització del Reglament de funcionament i organització vigent des del 83. Per elaborar el nou reglament, que es va aprovar inicialment en el ple del dia 6, es va constituir una comissió de treball integrada per operadors del mercat i personal de l’IMPEM. Aquest reglament estipula la col·laboració dels paradistes en el mercat, que de moment estarà gestionat directament per l’IMPEM. Una de les qüestions més polèmiques d’aquest nou reglament fa referència als horaris. El reglament obliga a mantenir obert el mercat obert matí i tarda. De moment, el mercat intentarà obrir de dimarts a divendres matí i tarda garantint que no tancaran al mateix temps totes les parades d’una mateixa denominació per tal de mantenir el mix comercial complet. Però no tots els paradistes veuen amb bons ulls aquesta mesura. Per Marga Fernández és una “mala decisió”, ja que significa fer “més hores” i en casos com establiments petits i familiars “no tenen gent per repartir horaris”. És, precisament, del que es queixa Alfons Vicaria, que denuncia que no pot “treballar 17 hores”. “Jo em llevo a les cinc del matí els dijous i els divendres, i cada dia amb aquest ritme seria no viure”, remarca, tot destacant que el seu negoci és d’ell i la seva dona i es pregunten “quan viurem?”. Anna Sans creu que són moltes hores però que s’ha de “intentar” mentre es puguin agafar “algunes tardes festa com la de dilluns”, ja que en el seu cas està “sola” i també vol descansar. De fet, a la parada Niubó Rodrigo creuen, segons Anna Carreras, que es “provarà” i “si no funciona tornarem a funcionar com fins ara”.
Tot i que la inauguració del mercat tindrà lloc el dia 18, els comerciants de la Plaça de Cuba ja fa mesos que han pogut comprovar els efectes que ha tingut la remodelació de les parades i l’obertura del supermercat Bon Preu. La majoria estan d’acord en que el Bon Preu no els ha afectat a nivell de vendes. “Oferim productes diversos i ens complementem”, explica Marga Fernández de la Polleria Torrent. Per ella, potser sí que hi ha “més gent nova” tot i que no significa una repercussió en “les compres”. En el mateix sentit s’expressa Alfons Vicaria, que atribueix una tímida pujada de vendes en la seva carnisseria a que ara “no n’hi ha tantes” i no a l’arribada de Bon Preu. “La gent passa, però no és rellevant”. Per Anna Sans, de la xarcuteria Anna, el supermercat permet que hi hagi “cares diferents” al mercat, però els clients de sempre “segueixen venint a comprar aquí”. “Les veus que deixen els carros i se’n van a buscar llet, iogurt i tot de aliments que no oferim aquí”, afegeix.
El client aposta pel producte del mercat
Diversos clients del Mercat , tal i com han confirmat els comerciants, segueixen fidels al tipus d’aliment que s’ofereix a les parades. Carme Vives assenyala que “la qualitat de peix, fruita i xarcuteria” és força “superior a la del supermercat”. També s’expressa així una altra clienta, Rosario Ruiz, que celebra l’arribada del Bon Preu perquè ho pot “comprar tot junt”. Això sí, el producte del mercat el segueix comprant als mateixos llocs ja que “té més qualitat”. Eulàlia Campos va més enllà i creu que era de justícia tenir un supermercat al centre de Mataró, “oblidat i mal servit” en aquest aspecte. Això sí, per comprar-hi “descuits i coses que no estan al Mercat de la plaça”, afegeix.
-
Comentaris