Quins conceptes ens vénen al cap quan parlem d'un mercat? Tradició, clientela i parades de tota la vida, rutines invariables. Però aquest retrat és tan reduccionista com injust. Perquè si es limitessin a ser això, mercats com el de Plaça de Cuba no portarien vuit dècades d'activitat gairebé ininterrompuda, ni molt menys estarien en un dels seus millors moments com li passa actualment a l'equipament mataroní. L'emblemàtic mercat celebra enguany el seu 80è aniversari, una efemèride a la qual només ha pogut arribar adaptant el seu rol al mateix ritme que les transformacions socials viscudes durant tot aquest temps.
"El mercat s'ha anat posicionant com un refugi per als amants del producte de qualitat i de proximitat", explica el seu director, Jordi Seras. Aquesta ha estat la seva evolució, obligada per l'aparició de múltiples formats comercials que li han pres el rol de regulador del comerç de la ciutat i d'abastament primari d'aliments que tenia quan va néixer. El canvi d'hàbits dels consumidors també ha estat clau, especialment en qüestions com els horaris. El mercat ja no és un referent per a la compra de productes bàsics, així que ha d'oferir quelcom més. La transformació radical viscuda per l'equipament, completada l'any 2010, anava encaminada en aquest sentit.
La transformació del mercat i també dels seus entorns ha revifat l'equipament
Què hi va a buscar llavors el comprador al mercat? Carn, peix, fruita i verdura de qualitat i de proximitat, proveïda per ramaders, agricultors i pescadors de la comarca i del país. Un producte de confiança, servit per paradistes que ofereixen, per sobre de tot, una atenció personalitzada.
Punt de trobada
Anar a comprar a un mercat com el de Plaça de Cuba és una experiència que té poc a veure a fer-ho en altres establiments. Un divendres a la tarda o un dissabte al matí és habitual veure-hi grups fent petar la xerrada, aprofitant que s'hi han trobat fent la compra setmanal. "No sóm només un centre comercial, també som un centre de socialització, de relacions entre les persones", apunta el director de l'equipament.
És en aquesta línia que s'inscriuen moltes de les activitats que tenen lloc a l'Espai Àgora, el nom que rep la sala de la planta superior on s'hi realitzen diverses activitats, i que vol accentuar aquest rol del mercat com a punt de trobada. Totes aquestes activitats tenen una relació més o menys directa amb el mercat: demostracions de cuina amb productes locals, cursos de formació de cuiners i cambrers, conferències, cursets vinculats a la Setmana de la Salut i l'Alimentació... En els darrers mesos també s'hi estan sumant algunes de les parades del mercat amb activitats pròpies com ara tallers o presentacions de llibres vinculats a la gastronomia.
El mercat és avui un referent per als amants del producte de proximitat i qualitat
La celebració dels 80 anys arriba sis anys després que finalitzés la reforma integral del mercat. Aquest procés, però, va allargar amb la remodelació urbanística dels entorns, que no va finalitzar fins a principis del 2015. Aquesta transformació dels seus voltants ha estat gairebé tan important com la del propi mercat, ja que la zona s'ha convertit en un pol d'atracció per als mataronins gràcies a la seva oferta de restaurants, bars i botigues d'alimentació de qualitat..
Festa d'aniversari per a tota la família
Aquest diumenge, dia 18, el Mercat de la Plaça de Cuba celebra el seu 80è aniversari. Ho fa amb una festa popular per a tota la família que començarà a partir de les 10 amb tallers infantils, pintacares i jocs. El grup Encara farem salat oferirà a les 11.30h un espectacle per als més menuts. I a partir de la 1, hi haurà una botifarrada popular, a un preu de 3 euros. L'acte està organitzat per l'Associació de Venedors del Mercat de la Plaça de Cuba.
Comentaris