portada opinió Nonell El jovent organitzat, el futur del país
portada opinió Nonell El jovent organitzat, el futur del país

Laia Nonell

El jovent organitzat, el futur del país

Laia Nonell, presidenta d’Òmnium Maresme reclama en aquest article d'opinió que es tingui en compte al jovent en els nous temps per a l'independentisme català

Un 29% de la societat catalana viu en risc d'exclusió social mentre l’atur juvenil assoleix màxims a la Unió Europea, arribant al 25,42%, el preu dels subministraments bàsics augmenta salvatgement i la pobresa es cronifica. Per fer-hi front, els moviments socials, que de l’habitatge fins al clima, surten als carrers per protegir aquells drets fonamentals que l’Estat espanyol diàriament limita. Al mateix temps, s'enquista la crisi democràtica amb l’Estat, que ofereix com a única resposta a la voluntat legítima d’autodeterminar-se, la repressió i la vulneració de drets fonamentals. Una persecució política que suma més de 4.200 causes repressives contra representants públics, societat civil organitzada i ciutadania mobilitzada, segons el Mapa de la repressió d’Òmnium Cultural. 

Vulnerar sistemàticament els drets fonamentals de la població no és només un escàndol democràtic; és també un greu precedent a Europa, amb dures conseqüències per l'afecció ciutadana cap a les institucions i per l'estat de dret. Cert progressisme, però, prefereix fer cas omís, mentre resten impunes pràctiques il·lícites, i que haurien d’avergonyir a qualsevol societat pressuposada democràtica, com l’espionatge massiu amb Pegasus o la infiltració policial a moviments juvenils. El Govern espanyol, directament, vincula l’independentisme amb el terrorisme, acusant al jovent organitzat de “multimilitant”. Un jovent organitzat i compromès que hauria de ser orgull, en canvi, és atacat irresponsablement pel govern de l'Estat, que aprofita qualsevol escletxa per buidar de contingut polític una causa legítima. 

La recepta de l’Estat passa sempre per perseguir. Sap que si les idees poderoses s’acompanyen de la voluntat política, de l’organització social i de la mobilització ciutadana poden esdevenir realitat. Només cal fer memòria i mirar-nos ara fa poc més de cinc anys. 

Però si fem memòria també és urgent preguntar-nos: per què el moviment independentista ha cedit a la temptació d'enfrontar-se internament, en comptes d'enfortir-se per aconseguir els seus objectius legítims? Si l’independentisme no és capaç de concretar una estratègia compartida, està destinat a retrocedir. Cal avançar, i per fer-ho, no es poden mantenir les inèrcies i les maneres de treballar que han portat a la situació de desànim actual. S’ha de sortir de la fase de la paràlisi, dels retrets mutus i de les batalles partidistes. I fer-ho sense dilacions: abans que es consolidi aquesta tendència autodestructiva que només porta frustració pel moviment. 

És necessari canviar les formes i les veus, sumar noves sensibilitats i reteixir i ampliar les confiances. Només així es podrà iniciar un nou cicle, un cicle que no pot ser foc d’encenalls. 

El 2017 va marcar el camí. Però aquella tardor històrica no és només nostàlgia per tenir guardada en una vitrina, el 2017 és aprenentatge i patrimoni col·lectiu que no podem deixar perdre. Per assolir la independència a través d’una via democràtica, compartida i inclusiva es fa imprescindible canviar la dinàmica i enfortir les xarxes, dins del propi moviment i més enllà del seu perímetre. La societat és qui defineix el país que tenim i el país que volem i per això, la ciutadania organitzada ha de formar part dels espais estratègics del moviment que determinaran el nostre futur. Hi ha moltes organitzacions i moviments sense els quals avui no s'explica el país que habitem. Si volem avançar és imprescindible permetre que puguin exercir el protagonisme que els pertoca.

Especialment l’ha d’exercir el jovent organitzat, que representa millor que ningú aquest futur que ansiem. Aquell que demostra dia a dia el seu compromís i que, massa sovint, no té veu ni se sent representat per una societat que l’exclou i a qui se li dibuixa un futur incert. Es fa més necessari que mai interpel·lar i incorporar la gent jove, a totes aquelles persones que si no les escoltem, correm el risc de perdre-les i deixar l’independentisme orfe de tota una generació. 

El nostre objectiu és guanyar una Catalunya lliure i justa. Per Òmnium no quedarà.

 

Arxivat a:

Comentaris (6)

reflexio Fa 7 mesos
es curiòs q des de q estan aquests grups on s'amaguen darrera els polítics independentistes perquè no els hi salpiqui res,doncs que Catalunya va cada vegada més endarrera,i q molts diners publics es destinen a aquests grups mentre es retalla a la Sanitat Publica i els serveis als catalans i x això cada vegada ens passen més comunitats autònomes algunes fins i tot qu contribueixen més perquè no tenen aquestes despeses en aquests grups q no serveixen per res que no sigui marejar la perdiu
Tinc molt clar que... Fa 7 mesos
... qui vota només pensant en la independència és perquè no li afecta directament cap problema dels que han creat els partits que s'autoanomenen independentistes. La política de permissivitat que apliquen fa que Catalunya sigui una fita per a qualsevol mafia.
rius Fa 7 mesos
quin jovent? vosaltres o els que us menjen el terreny que son els menes i tota xusma que importeu que ja mateix es parlarà més l'àrab a Catalunya que el nostre idioma, no teniu perdó, us carregueu el pais, de identitat catalana no en quedarà res amb tanta xusma que importeu des dels vostres partits d'ERC i la CUP. A veure quan nous catalans se senten catalans inclosos els nascuts a Catalunya, es va veure amb la selecció del Marroc al Mundial
Josep Colajet i Filaberquí Fa 7 mesos
Qué lejos queda aquel pais que pintaban de mayorías unidas en lo universal. Resulta que no lo eran tanto.
apa Fa 7 mesos
aquesta viu en los mundos de yupie y del cuento. A veure si fas algo de profit per la ciutat de Mataró i per Catalunya, que cada dia la teniu més pobre mentre us paguen més subvencions que cap altra comunitat té la necessitat de mantenir a tanta associació acomplexada i supremacista per no res.
sra. Nonell pregunta: Fa 7 mesos
A rocafonda, el català ja ni es parla. Està entre el 4rt o 5è idioma. Vostès durant molt de temps ens han deixat a l'estacada als pocs catalans que vivim aquí. El tuf classista d'òmnium sempre ha estat present. Em sorprèn la seva preocupació, que agraeixo, però la pregunta és: perquè no els diu als governants que sons aliats de vostè a la Generalitat, primers culpables del que passa als barris?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive