Gràfic de la situació a l'hospital de Mataró
Gràfic de la situació a l'hospital de Mataró

L'Hospital de Mataró, de nou en risc de col·lapse per la Covid

Gràfic interactiu amb l'augment d'ingressos per Covid, que copen el 80% dels llits d'UCI i que fan perillar l'activitat assistencial ordinària

L’Hospital de Mataró ja nota de ple els efectes de la segona onada de Covid-19 i torna a estar en risc de col·lapse. Les dades de contagiats no paren de créixer a la ciutat, i així, es veu reflectit en el centre sanitari mataroní, que registra dades similars a les del mes de març passat. El 19 d'octubre posava en funcionament la UCI B del centre que permet augmentar de 14 a 22 el nombre de llits per a malalts crítics. 19 d'ells estan avui plens, 18 dels quals per malalts de Covid. El nombre total d'ingressats per coronavirus, comptant planta i UCI, és de 110, i durant la darrera setmana han mort 12 pacients a causa d'aquesta malaltia. En el gràfic interactiu que us oferim més avall en aquesta notícia, es poden consultar totes les dades al detall.

S'està prioritzant la cirurgia ambulatòria per poder disposar de més llits

Davant d’aquestes dades, que són extrapolables a la majoria d'hospitals catalans, ens hem de preocupar davant de la perspectiva d’un col·lapse de l’Hospital de Mataró i del sistema sanitari general, com va passar amb la primera onada de la pandèmia? Fonts de l'Hospital de Mataró indiquen a Capgros.com que, malgrat l'augment experimentat durant aquests darrers dies, intentaran aguantar "tant com es pugui" l'activitat ordinària. De moment ho poden seguir fent, però ja s'estan introduïnt canvis. Davant l'augment d'ingressos i la necessitat de llits hospitalaris, el centre mèdic mataroní està prioritzant la cirurgia ambulatòria, que que no requereix l'ingrés del pacient. Fins ara totes les consultes externes es mantenen. Pel que fa a l'ocupació de l'UCI, des de l'Hospital admeten que la situació és preocupant però que compten amb plans de contingència per fer-hi front. 

 

 

Segons l'Agència EFE, les mesures van més enllà ja que fonts del propi hospital els han assegurat que caldrà restructurar tota la programació quirúrgica del mes de novembre perquè funcionaran vuit quiròfans pel matí i sis per la tarda, enlloc dels nou que tenen habitualment. Això es deuria a la necessitat de traslladar part dels metges i infermeres dels quiròfans a les unitats Covid i a l'UCI. 

En declaracions al setmanari Capgròs, el doctor Josep Maria Ibáñez, director assistencial del Consorci Sanitari del Maresme, destacava la setmana passada que “el nombre d’ingressats no és pas reduït, i la corba va pujant”. El doctor no s’atrevia a establir a partir de quina xifra la situació es podria desbordar. “Tots els centres hospitalaris tenim plans de contingència preparats per si puja molt la tendència, però de moment podem mantenir tota l’activitat sanitària ordinària”, va afegir. És a dir, que per ara encara no cal cancel·lar visites ni intervencions quirúrgiques no urgent, com sí es va haver de fer durant la passada primavera (l’hospital va trigar mesos en recuperar la normalitat). 

"Ara coneixem molt millor la malaltia i tenim més instruments per tractar-la"

L’experiència, en tot cas, és una gran avantatge per fer front a la situació, en comparació amb el que es va viure la passada primavera. “Ara coneixem molt millor la malaltia i tenim més instruments per tractar-la”, destaca el director assistencial del Consorci. Disposar d’un coneixement més profund dels efectes de la Covid en els malalts, de fàrmacs més efectius per combatre’ls i d’eines per a diagnosticar de manera més ràpida i massiva no significa, però, que s’estigui a prop de controlar la pandèmia. “Això només començarà a passar quan tinguem la desitjada vacuna”, relata Ibáñez. Mentrestant, l’única manera de mantenir la situació a ratlla és “mantenir aturades les cadenes de transmissió”, com diu el doctor. I això passa per complir amb totes les restriccions imposades. “No ens podem permetre un altre col·lapse del sistema sanitari”, conclou.

La pressió que pateixen els hospitals i CAP de Catalunya, entre ells els de Mataró, és el que ha motivat la Generalitat a prendre mesures dràstiques de restricció de la mobilitat i la interacció social, com ara el toc de queda. El secretari general de Salut, Marc Ramentol, va assegurar ahir que la situació "és crítica" i el sistema sanitari "no aguantarà gaires dies ni setmanes" el ritme de contagis. Ramentol també va detallar que les UCI estan al 80% d'ocupació i que de tots els llits ocupats el 46% ho estan per pacients amb coronavirus. Davant d'això, va anunciar que hi haurà noves mesures restrictives que es donaran a conèixer divendres vinent. 

Detall d'una infermera de l'Hospital, preparant medicaments. Foto: Jordi Pujolar

Detall d'una infermera de l'Hospital, preparant medicaments. Foto: Jordi Pujolar

Visites restringides al màxim

Davant la situació actual, el Consorci Sanitari va comunicar la setmana passada restriccions a les visites als pacients de l’Hospital de Mataró i l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena “amb l'objectiu de protegir els pacients ingressats d'un possible contagi de Covid-19”. El Consorci només estableix 4 excepcions per les quals es podrà mantenir el règim de visites a pacients ingressats: final de vida, part, infants ingressats i usuaris de la targeta "Cuida’m".

Sentim impotència”

“No m’atreveixo a parlar de primera o segona onada, per als professionals de l’Hospital no hi ha hagut desconnexió de la Covid”. Aquest és el testimoni d’Alba Riera, infermera d’urgències de l’Hospital de Mataró i presidenta del Comitè d’Empresa del Consorci Sanitari. “Els treballadors seguim sobrecarregats, no hem pogut pas descansar de la pandèmia i sentim impotència de veure que la cosa no s’acabarà pas aviat”, afegeix.

“A l’UCI tenim pacients de 40 anys sense patologia prèvia”

Des d’Urgències s’enfronten a diari a casos de Covid, però amb una diferència clara respecte als inicis de la pandèmia. Ara és l’atenció primària qui fa els diagnòstics, i els pacients només acudeixen a l’Hospital si durant la quarantena domiciliària la seva situació es complica per la persistència de febre o la sensació de manca d’aire. “Quan se’ls deriva a urgències sovint arriben amb pneumònia bilateral, que implica ingrés immediat”, destaca Riera, que assenyalen que reben pacients de tota mena. “La Covid no té un malalt tipus, afecta gent gran i també gent jove, a l’UCI tenim pacients de 40 anys que no tenien cap patologia prèvia”, assenyala.

El director assistencial del Consorci apunta que al principi de la pandèmia, quan la taxa d’infecció comunitària era altíssima, va ser sobretot la gent gran qui en va rebre l’impacte. “Ara mateix tenim pacients ingressats amb forquilles d’edat més joves”, apunta Ibáñez, que insisteix que a aquesta malaltia cal “tenir-li molt de respecte”. “No és retòrica ni una manera de parlar, si et contagies igual la passes sense ni adonar-te o bé se t’endú”, resol.

 

Arxivat a:

Comentaris (4)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive