La cita telefònica era a les 10.30h. La trucada es produeix un minut més tard, a les 10.31h. Qui despenja és Esteve Garcia, president del Grup Ferroviari Mataró: “Ostres, que puntual... molt més puntual que Renfe!”. Res millor per començar la conversa que una bona dosi de sentit de l’humor. Podríem dir que riure’s d’un mateix és sa, però Garcia de seguida deixa clar que entre la trentena de socis del grup no n’hi ha cap “que vingui del món de Renfe o derivades”.
La majoria són homes jubilats que senten una extraordinària passió pel món del tren: “És pura afició. Ens agraden els trens, el seu funcionament, la seva història, les seves maquetes, viatjar amb aquest mitjà de transport... sempre que anem a Europa ho fem amb tren i a la ciutat que sigui visitem l’estació”. Una sentència que no pot sorprendre a qui escriu aquestes línies, tenint en compte que ell va passar-se tota la infantesa exigint al pares visitar l’estadi o camp de futbol en qüestió de les diferents destinacions turístiques de cada estiu.
“Ens agraden els trens, el seu funcionament, la seva història, les seves maquetes...”
El 23 de novembre del 2008, 18 persones es van reunir a la Plaça de Santa Anna de la capital del Maresme per constituir el Grup Ferroviari Mataró. Des d’aleshores, l’entitat ha vetllat per la cultura del tren i ho ha fet de diferents maneres. Per exemple, una de les últimes iniciatives està pensada per a les escoles: “Tenim un pla amb l’Ajuntament perquè els alumnes de la ciutat ens puguin visitar a la nostra seu de la Ronda Barceló”. Allà, els socis del grup repassen la història, el present i el futur d’aquest mitjà de transport.
És una entitat oberta a la ciutadania, que també permet entrar-hi per contemplar les seves maquetes: “Cal dir que a nosaltres no ens agrada jugar amb trens petits, sinó que gaudim reproduint escenes més o menys reals i que funcionin”. El pont de ferro del Besòs o la muntanya de Montgat són algunes de les reproduccions que es poden veure. També l’estació de Mataró, que en motiu dels actes del 175è aniversari del tren s’ha instal·lat, en part, a la biblioteca Pompeu Fabra.
El 28 d’octubre del 1848 va ser un dia històric: es va inaugurar el primer tren de la península Ibèrica que va connectar Barcelona i Mataró. L’arribada del ferrocarril, impulsat pel mataroní Miquel Biada i Bunyol, va ser un esdeveniment que va marcar un abans i un després en la història del país. Aquest punt d’inflexió va resultar fonamental per a la industrialització de la ciutat de Mataró, de Catalunya i de tot l’estat espanyol.
A la capital del Maresme, el Cercle Biada organitza xerrades i conferències per tal de fomentar la cultura relacionada amb el tren i la figura de Miquel Biada. Antoni Lorente n’és el seu secretari: “Nosaltres posem l’accent, sobretot, en el fet que va ser el promotor del primer tren de la península. De fet, ja va estar involucrat en el ferrocarril de l’aleshores colònia de Cuba. Tothom té llums i ombres. En aquest sentit, és cert que Biada estava a favor de l’esclavitud, però no es pot jutjar a una figura d’abans amb la mirada d’avui. Cal posar-ho en context històric”.
Els actes de celebració del 175è aniversari a la ciutat s’allargaran fins a finals d’aquest 2023: exposicions, rutes, presentacions, visites, jornades i tot un seguit d’activitats que es poden trobar a l’agenda de la pàgina web 175tren.com.
Comentaris (2)