Manuel Cusachs signa l'article sobre el greu temporal marítim de fa cent anys a Mataró
Notícies relacionades
Manuel Cusachs signa l'article sobre el greu temporal marítim de fa cent anys a Mataró

El tren de Miquel Biada, 175 anys (1848-2023)

El periodista i historiador Manuel Cusachs recorda que l'any vinent se celebrarà l'efemèride del primer tren de la península, que va unir Mataró amb Barcelona

Les Festes de les Santes d’aquest any han tingut com ,l’esdeveniment més rellevan la commemoració dels 250 anys de l’arribada de les relíquies de les Santes Juliana i Semproniana, des de Sant Cugat a la nostra ciutat. I les del proper any 2023 aquest honor se l’emportarà en Miquel Biada i la inauguració del tren que va unir Barcelona i Mataró que el 2023 farà 175 anys amb la línia Barcelona i Mataró, la primera de tota la península ibèrica, el 28 d’octubre del 1848.

Cal que la ciutat, amb l’Ajuntament al davant, doni el relleu que es mereix al promotor i a la seva magna obra, que posà a Mataró, la seva ciutat natal, en la història, gràcies, sobretot, a la labor i entusiasme que ho posà el nostre compatrici Miquel Biada.

Un Miquel Biada que l’any 1840 tornava de Cuba a Mataró després d’estar anys residint i comerciant a Amèrica, primer a Maracaibo (Veneçuela) i, posteriorment, quan aquesta colònia s’independitza de la metròpoli espanyola, passa a residir a l’Havana, capital de l’illa de Cuba. Home influent farà amistat amb el general Tacón, la màxima autoritat aleshores i segueix mercadejant.

Ofrena Floral al monument a Miquel Biada. Foto: R.Gallofré

Ofrena Floral al monument a Miquel Biada. Foto: R.Gallofré

De Cuba embarca amb la seva nau “Amable Teresa i ve a Mataró per casar-se’ amb Teresa Prats. Ella al cap de pocs anys se’n va a viure amb els fills amb el seu marit a l’Havana. Tindran 5 fills. Teresa mor a l’Havana, on és enterrada amb dos fills petits. Miquel Biada torna a Mataró i s’estableix, al cap de poc, a Barcelona. on segueix comerciant, als porxos d’en Xufré.

Ell que havia vist inaugurar i funcionar el primer tren d’Espanya, de l’Havana a Güines (1836), i, també, als Estats Units on hi mercadejava, té molt clar que implantar el ferrocarril a la metròpoli espanyola i en concret en terres catalanes seria un enorme progrés i avenç.

La Companyia que ell i d’altres accionistes funden, acorden que la primera línia fèrria de la península sigui a partir de Barcelona fins a Mataró, aleshores, una pujant ciutat industrial. L’empresa era de gran envergadura i per poder-la tirar-la endavant comptà amb Josep Mª Roca, un visionari i home de negocis establert a Londres, a la Gran Bretanya, que gràcies a les seves gestions convencerà a capitalistes britànics aportar la meitat del capital necessari perquè el 28 d’octubre del 1848 el tren arribés a Mataró, la seva ciutat comtal. Ell no veié acabada la seva obra perquè morí mig any abans a casa de la seva sogra, al carrer de Sant Antoni número 72 (número 18 actual) on una placa en dina fe.

Ell, la seva esposa, alguns fills i néts, són enterrats, finalment, al Cementiri dels Caputxins de Mataró, la seva ciutat natal.

 

Arxivat a:

Comentaris (4)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive