Mataró s’entusiasma amb les seves noves campanes

Galeria: Mataró s’entusiasma amb les seves noves campanes

Centenars i centenars de mataronins no es perden l’oportunitat històrica de veure les campanes de Santa Maria a peu de campanar i de sentir-les de nou repicar

L’entusiasme de mataronins i mataronines per les campanes i les seves repicades s’ha tornat a fer patent aquest cap de setmana durant el qual la nova Carme i les restaurades Miquela, Montserrat, Juliana i Semproniana han estat exposades a la plaça de Santa Maria. Feia més de 70 anys que no passava i ha estat constant la presència de públic, atret per una oportunitat que no s’hauria de repetir durant generacions. El moment culminant ha estat, al migdia de diumenge, quan després de la presentació de les campanes i la benedicció de la nova, s’han repicat totes cinc per primera vegada. 

Les campanes de Santa Maria, les cinc litúrgiques, retornaran a dalt del Campanar de Santa Maria aquest dimarts 9 en una operació amb grua monumental que es pot allargar hores. Serà llavors quan es clourà el cicle de ‘Celebrem les Campanes’ durant el qual molts centenars de persones s’han apropat a veure-les a peu de campanar, a la sagrera de Santa Maria.

Dissabte de poesia, vermut i concert

Al punt de les vuit del matí de dissabte les cinc campanes ja lluïen a fora a la plaça. Ho feien engalanades per a l’ocasió, amb mata i motius florals. El degoteig de persones ha estat incessant durant tot el cap de setmana i, a més, s’han fet diferents actes festius. Dissabte al migdia es va fer una lectura de 10 poesies dedicades a les campanes. Després de la poesia va ser el torn d’un vermut popular amb la plaça ben plena.

A la tarda, va ser el torn de la música. Els flabiolaires de l’Estrena, alumnes de l’Escola Municipal de Música de Mataró, els Grallers de Mataró, els Músics dels Capgrossos de Mataró i els Ministrils de l’Àliga van fer un concert simbòlic amb clar regust de Les Santes, interpretant les cinc melodies que en el decurs de la Festa Major dialoguen amb les repicades de campanes. La plaça es va tornar a omplir de gom a gom.

Diumenge formal i primera repicada

El diumenge 7 ha estat el dia de la formalitat i el ritual marcat. Primer amb la presentació formal de les campanes, amb les diferents autoritats i després amb la benedicció de la nova Carme a càrrec del bisbe auxiliar Javier Vilanova. Acte seguit i per primera vegada, amb batallades del bisbe i els padrins primer i repicada mínima ventant les cinc campanes després, els mataronins han recuperat el so renovat dels seus bronzes que han sonat majestuosos i solemnes a peu de plaça. L’acte ha acabat amb l’aplaudiment generós d’una plaça ben plena per la feina assolida i les campanes exposades en espera que, dimarts, tornin al seu lloc natural. 

 

Comentaris (3)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive