Eli Ruiz és la regidora d'Espai Públic de la ciutat. Foto: R. Gallofré
Eli Ruiz és la regidora d'Espai Públic de la ciutat. Foto: R. Gallofré

Cugat Comas

“La ciutat no està deixada, però hem hagut de prioritzar”

Entrevista amb la regidora d’Espai Públic de l’Ajuntament de Mataró, Elizabeth Ruiz, que recorda l’excepcionalitat del Gloria i el confinament en un 2020 convuls per la ciutat

Elizabeth Ruiz és la regidora d’Espai Públic i setena Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Mataró. Comanda un dels serveis bàsics de qualsevol ajuntament i també objecte de major controvèrsia o contestació. Reconeix que després del confinament hi ha una major sensibilitat amb l’estat de la ciutat, i ho entén, però defensa en aquesta entrevista a Capgròs la feina que s’ha fet, la que es farà (amb gran confiança amb el nou contracte de la brossa) i confia en què a mig termini la percepció ciutadana millorarà notablement. N’està segura. 

 Anem directes al gra: l’espai públic de Mataró està deixat o més degradat?

Ara mateix no puc estar d’acord amb aquesta opinió. Aquest any potser hem treballat més que mai però està sent un any difícil. Al gener vam tenir el temporal Glòria que va impactar de valent a la ciutat i quan estàvem resolent totes aquelles incidències ve de cop la Covid-19. A què ens obliga? A parar l’activitat i només donar resposta a les incidències que permet l’emergència sanitària. Hi ha serveis que tardem mesos a reactivar i òbviament ens va tocar prioritzar. Vam prioritzar tota la zona del Passeig Marítim i platges per tota l’activitat d’estiu i aquelles incidències que podien comportar inseguretat al ciutadà. Va arribar l’agost i la feina va ser la posta a punt d’escoles i altres espais públics que s’han d’adaptar a la tornada a l’escola. Durant tots aquests mesos hem treballat i hem prioritzat però de deixadesa, cap. La brigada ha estat treballant al peu del canó, de forma exemplar. I la vull felicitar.

"Algun tipus de manteniment no s'ha pogut fer per tenir altres prioritats"

Llavors hi ha aspectes o operacions que s’haurien fet en un any sense Gloria ni pandèmia i que no s’han pogut abordar?

Sí. Nosaltres les incidències les treballem amb un funcionament ordinari pel qual anem prioritzant unes sobre les altres. I per tant hi ha actuacions que no s’han fet per no ser considerades prioritàries com pot ser la vegetació als escocells. Algú pot veure la vegetació als arbres com deixadesa però no ho és: senzillament hi ha hagut altres prioritats i algun tipus de manteniment no s’ha pogut fer. 

Com funciona la resolució d’incidències i aquest ordre de prioritats?

Ve a ser una llista de tasques o de la compra com la de qualsevol llar però multiplicada per 1.000. Nosaltres tenim un equip de tècnics i professionals dels serveis de manteniment d’espais públics, equipaments, jardineria, neteja viària i recollida de la brossa. Tenim el funcionament ordinari i resolem les incidències. I rebem avisos: més de 25.000 només el 2019 sigui a través del 010, de l’App de Mataró Neta, xarxes o la pròpia brigada. I val a dir que el 83 per cent es resolen el mateix 2019. Treballem de manera eficaç i resolutiva. 

Hi ha alguna mena de brigada especial d’actuació ràpida per incidències o reparacions concretes?

L’actual procediment i la forma d’actuar ja són prou eficaços. L’aplicació Mataró Neta funciona perfectament i fins i tot sorprèn la rapidesa de reacció de molta gent a l’utilitzar-la. Una brigada especial podria ser negativa i suposar un coll d’ampolla tal i com s’organitza la brigada i la intervenció a l’espai públic. 

"Posar al dia l'espai públic és la gran prioritat d'aquest mandat"

Esteu pendents de les xarxes socials per respondre a necessitats concretes?

Sí. Ens ajuden molt les aportacions de la ciutadania. I val a dir que molts cops de la mateixa manera que hi ha queixes, a vegades hi ha comentaris elogiosos o de modulació del servei. La implicació ciutadana és cabdal per millorar el servei. De fet en el nou contracte de la brossa que es faci un dels pilars serà poder respondre encara millor a la informació que es rep i a cobrir totes les necessitats.

Mataró està invertint menys en espai públic?

Posar al dia la ciutat i la millora de l’espai públic és la gran prioritat d’aquest mandat pel govern municipal i això es pot veure a les partides. El pressupost actual és de 172 milions d’euros dels quals espai públic en té 53, un 30 per cent. En recollida de residus són 9 milions més, enllumenat 4, parcs i jardins 3,5, i 4 de neteja viària. Hem incrementat un milió en neteja, per exemple, aquest any i l’any que ve ho volem augmentar. I això s’ha de posar en valor en l’actual context de racionalització. La millora de l’espai públic és un aspecte estratègic també en clau de reconstrucció de la ciutat perquè ajuda a la reactivació de l’activitat econòmica.

Ha anat a més l’incivisme en aspectes com els voluminosos o els abocaments? Ha empitjorat el comportament de la ciutadania?

Crec que aquest any no es pot comparar gaire amb els precedents, per totes les especificitats que hi ha hagut. És veritat que hi ha un incivisme latent, per això tornarem a la recollida de voluminosos a domicili, per la gent que no respecta el seu dia. Són imatges que generen un impacte visual molt gran però fa falta que la gent s’impliqui més. Hem de reforçar el civisme perquè no deixa de ser una de les potes de la convivència. No podem ampliar recursos infinitament ni posar un policia o agent cívic rere cada ciutadà. Necessitem millorar. 

Parlem de la vegetació que ha crescut als escocells durant el confinament. Mataró farà com Barcelona i la deixarà com aposta per “naturalitzar la ciutat”?

La proposta d’incrementar la vegetació pot ser interessant però cal fer sempre el més adient a nivell tècnic. Hi ha arbres que necessiten el seu escocell net, que la fulla caigui i alimenti l’arbre. La vegetació als escocells l’hem de controlar per una qüestió també de salubritat pública. Nosaltres fins ara hem considerat altres prioritats però segurament començarem a netejar els escocells, sobretot de camins urbans importants com els propers a les escoles.

"La lliçó és clara: s'ha de prioritzar l'espai públic fins i tot més que ara"

Un altre dels clàssics és que els semàfors deixin de funcionar després d’un episodi de xàfecs. I que es tardi dies a resoldre-ho. Com es pot millorar en aquest aspecte?

Amb els semàfors hi ha el problema que depenen del servei de mobilitat i sí que és un àmbit afectat per la racionalització pressupostària. Crec que la lliçó que n’hem de treure és que el servei públic essencial ha de ser prioritari sempre, per a tots. La xarxa semafòrica va tenir 170 incidències durant el Gloria, quan cau la senyal o hi ha tempestes pateix i si hi sumem la situació d’excepcionalitat d’aquest any, amb menys manteniment… potser sí que cal veure que cal prioritzar encara més l’espai públic del que ho ha estat fins ara.

Si no hi ha un altre Gloria ni un altre confinament, creus que el grau de satisfacció de la ciutadania respecte l’estat de l’espai públic pot millorar a mig termini?

Sí, n’estic convençuda. La percepció millorarà notablement, segur. Només pels efectes que tindrà el nou contracte de residus segur que la ciutadania millora la percepció. I sobretot que ho visualitzarà. També passa que a vegades hi ha inversions importants que no es perceben com pot ser l’enllumenat. Hem inventit el doble (1,5 milions) que en asfaltat i és probable que no es vegi.

T’agradaria que la millora de l’espai públic fos objecte d’un pacte unànime de tots els partits?

Hi ha àmbits on és més mediàtica una aposta per la unanimitat. L’espai públic costa més però m’agradaria molt que poguéssim treballar a partir del consens i sumant, M’agradaria moltíssim poder arribar a aquesta bona entesa.

Arxivat a:

Comentaris (13)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive