L'Escola Municipal de Música de Mataró no vol nadales carrinclones ni sexistes
L'Escola Municipal de Música de Mataró no vol nadales carrinclones ni sexistes

Cugat Comas

L'Escola Municipal de Música de Mataró no vol nadales carrinclones ni sexistes

L'Escola Municipal de Música de Mataró canvia lletres i evita nadales clàssiques pel seu contingut, apostant per una mirada crítica i reflexiva amb els seus alumnes

No es pot concebre Nadal sense Nadales però enlloc hi diu que hagin de ser sempre les mateixes, que les cantem i reiterem per inèrcia i tradició, de manera rutinària i acrítica. Aquest és el punt de partida de la decisió de l'Ecola de Música Municipal de Mataró per "donar una volta" a les nadales i emprendre a nivell una "reflexió crítica i la reinterpretació de les melodies nadalenques des d'una perspectiva educativa". És per això que en els seus concert de Nadal aposten per fer-ho una mica diferent.

"Ens aturem per mirar què estem cantant i si el missatge ens representa, si està alineat amb els valors del projecte educatiu de l’Escola," expliquen des de l'equip directiu de l'EMMM, que busca que -com amb la resta de calendari i materials que es treballen durant el curs- les nadales  siguin "inclusives i respectuoses". "Si escoltem amb atenció les cançons que formen part de la nostra vida, segur que trobarem lletres amb missatges masclistes, racistes, desfasats i que perpetuen conductes que en una altra època eren aparentment acceptades i normalitzades. Això no només passa a les lletres de les cançons de música més urbana i actual, encara que sembla que siguem més crítiques amb aquest estil; si ens fixem en altres estils i el que diuen les cançons, trobarem també tot aquest “baix continu” carrincló i sexista", expliquen.. 

Les modificacions no es limiten al contingut de les lletres, sinó que també consideren la seva adaptació al grup d'edat que les interpreta. L'EMMM assegura que el contingut sigui adequat i que encaixi amb la identitat de l'escola, que es defineix com una institució oberta a totes les cultures i creences, amb una perspectiva laica especialment present en el treball amb l'alumnat més jove.

La cantada de nadales de l'EMMM, en anys anteriors
La cantada de nadales de l'EMMM, en anys anteriors


Cantada tradicional aquest dissabte

Malgrat aquesta reinterpretació, l'EMMM reconeix la importància de preservar el patrimoni cultural que les nadales representen i no les eliminen dels repertoris en ocasions festives com el concert de nadales de cada any.

  • El d'aquestes festes serà aquest dissabte a les 18.30h a la Plaça de la Muralla
  • El concert s'emmarca en els actes de celebració del tercer aniversari de la Feixa

És en les classes d'aquest període, en el projecte educatiu que abandera l'EMMM que l'escola encoratja una reflexió prèvia, adaptada a cada grup d'edat, per generar una consciència més profunda entre els estudiants.Amb aquesta iniciativa, l'EMMM no només busca transformar les melodies nadalenques, sinó també la manera com s'expliquen, es descriuen i, sobretot, com es canten. Una aposta per una visió més conscient i educativa que ressona a cada nota durant aquesta època tan especial.

Comentaris (9)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive