Manuel Mas signa l'article d'opinió "En defensa del nom de Josep Garcia Oliver"
Manuel Mas signa l'article d'opinió "En defensa del nom de Josep Garcia Oliver"

En defensa del nom de Josep Garcia Oliver

L'exalcalde de Mataró Manuel Mas defensa el nom de Josep Garcia Oliver per la tercera biblioteca pública de la ciutat

El segle XIX espanyol és paradigmàtic de l’aferrissada lluita entre els que volien conservar com fos la vida i els costums de “sempre” i els que maldaven per canviar-les i adaptar-se als “nous temps”. Des de la Guerra del Francès, tres guerres carlines, cops d’estat, una reina destronada, un nou rei estranger que abdica, una República amb quatre presidents i un dictador en dos anys, el cantonalisme, i una altra Restauració a cop de sabre. Període turbulent que no sols es dona a casa nostra. Als països veïns, Déu ni do. És el traspàs de l’Antic Règim.

En aquest marc hem de situar la figura de Josep Garcia Oliver (1834-1883). Provinent d’una família menestral, autodidacte, acreditat fabricant tèxtil, és l’impulsor d’un seguit d’iniciatives progressistes -per aquells temps- importants per a la ciutat de Mataró. Promotor i secretari perpetu de La Societad de Amigos de la Instrucción, coneguda popularment com Ateneo Mataronés, i de la Biblioteca Popular. Iniciador de la Caixa d’Estalvis de Mataró, Alcalde de la ciutat diverses vegades, Diputat a Corts, amic de la cooperativa Obrera Mataronense. El seu retrat penja a la Galeria de mataronins il·lustres a la Casa de la Ciutat.

La ciutat no li ha estat gaire generosa en reconeixement públic, sols dona nom a un simple passatge al confí de l’eixample de Llevant, al Ravalet, prop ja del barri de l’Havana. 

garcia oliver 20002
 

La trista desaparició de la Caixa Laietana -no oblidem que al mateix temps i pels mateixos motius que totes les Caixes catalanes- no ha d’entelar el record de la seva Biblioteca Popular -continuadora de la de Garcia Oliver-, durant molts anys a la Plaça de Santa Anna, on molts mataronins vam passar-hi hores a la seva sala descobrint el plaer de la lectura, o estudiant-hi, en temps molt grisos i aprofitàrem també per gaudir de la sala d’exposicions del primer pis. Recordem la bibliotecària, Sra. Pilar Cuadrada, i el seu director “Taio” Mayol. Les generacions més joves han conegut la nova ubicació i altres noms, que tenim presents, que eficientment els ajudaren a introduir-se en el món de les lletres i l’estudi. 

Ara farà 50 anys, el 1972, la Caixa d’Estalvis Laietana, per fer la felicitació de Nadal, va reeditar un opuscle que havia fet la impremta Abadal el 1867 -un any abans de la Revolución Gloriosa-: “Memoria anual del Ateneo Mataronés leida en sesión pública del día 17 de febrero de 1867, por su Secretario Perpetuo Don José García Oliver”. Val la pena rellegir-la, contextualitzant-la degudament, i convindria tornar-ne a fer difusió.

Per això, el traspàs ara de la biblioteca de la desapareguda Caixa Laietana a l’Ajuntament és un moment adient per retre justícia ciutadana a aquest prohom mataroní. 

Biblioteca Popular Josep Garcia Oliver honraria a la ciutat i als que en temps pretèrits la van fer créixer.  

 

Arxivat a:

Comentaris (5)

Fins Fa 1 any
Qualsevol ciutat catalana és millor exemple q Mataró tenint en compte q hem passat d'una ciutat autosuficient amb indústries fa unes dècades a la ciutat dormitori actual i amb una de les 3 rendes x capita més baixa del país x exemple i al costat nostre Granollers es més exemple i q ha conservat industria,menys atur I millors sous.Suposo q també per millors polítics que ha tingut.Oi q sí Capgròs que censureu missatges sense insults no sigui q els vostres amos s'empapin?Molt demòcrates
Manel Cusachs i Corredor Fa 1 any
Estic d'acord amb l'ex alcalde Manel Mas de que l'actual Biblioteca Popular de la Fundació Iluro s'acabi dient "Biblioteca Popular Josep Garcia Oliver". Em sembla de justícia i de sentit comú. Ja se que hi ha qui defensa un nom de dona. Ja tindrem alstres oportunitats per fer-ho. Però en el cas que ens ocupa Josep Garcia Oliver s'ho mereix i és de justícia.
ayy manuel Fa 1 any
Manuel Mas contigo empezó todo, a destrozar y llevar a Mataró desde la ciudad más propera catalana a la más decadente y desindustrializada del pais, puedes estar orgulloso y con David Bote como buen alumno a como llevar una ciudad industrial a una ciudad dormitorio. Ahora danos lecciones de que nombre poner a una biblioteca, seguis viviendo en vuestro mundo paralelo ajeno a la realidad de la gente que habeis degenerado sus bolsillos mientras vosotros llenitos los tenéis a pesar del destroz
Biblioteca Popular Josep Garcia Oliver Fa 1 any
Té raó l'exalcalde. Mataró deu moltíssim a Garcia Oliver: la primera Biblioteca Popular d'Espanya, l'Ateneu per a instruir els obrers, la Caixa que va construir habitatges assequibles per a treballadors i escoles que encara tenim, el col·legi Josep Montserrat i l'Escola de Cirera, l'Ateneu de la Fundació Iluro, i tantes altres coses. Es mereix el nom de la nova biblioteca municipal.
Demaneu perdó Fa 1 any
Això és ei que et preocupa, el nom d'una biblioteca. I no et preocupa la ciutat insegura, bruta,decadent,endeutada,dormitori i sense indústria ni feina que heu deixat els socialistes des del primer fa molts anys fins a l'últim de Bote? A veure quan demaneu perdó a la ciutadania de Mataró perquè ni punt de comparació en dades de la Mataró d'abans vostra de fa dècades entre les capdavanteres del país amb la Mataró d'ara i fa uns anys a la cua de Catalunya tant en renda per cápita c

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive