L'escola Camí del Mig ha recuperat aquest curs el menjador per als seus alumnes. Un servei que va perdre el curs 2014-2015 després que l'enorme deute contret per l'anterior AMPA, de més de 200.000 euros, obligués a tancar-lo i a fer que els estudiants haguessin d'anar a dinar a la cantina de l'Institut Laia l'Arquera. Un cas, per cert, que encara no s'ha resolt. Després que el Departament d'Ensenyament hagi donat permís per a la reobertura del servei, l'Ajuntament, en col·laboració amb el centre educatiu, ha dut a terme un seguit de mesures per equipar el menjador amb elements com la nevera, el rentaplats o la conducció d'aigua calenta.
L’alcalde, David Bote, el regidor d’Educació, Miquel Àngel Vadell, i la directora de Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament de la Generalitat, Carmina Pinya, van compartir dimarts passat l’hora del dinar amb els alumnes que fan ús del servei de menjador. L’Escola té 505 alumnes matriculats entre infantil i primària i actualment utilitzen el menjador una mitjana de 60 alumnes cada dia.
Possibles fets delictius
Dues setmanes abans de l'inici de curs 2014-2015 va saltar la notícia: el departament d'Ensenyament de la Generalitat impedia al Camí del Mig contractar monitors de menjador fins que no es resolgués l'elevadíssim deute contret per l'antiga AMPA del centre educatiu. Aquest ascendia a més de 200.000 euros per impagaments a personal, a proveïdors i a la Seguretat Social. Darrere d'aquest deute hi havia una evident mala gestió i fins i tot possibles fets delictius, que van ser denunciats als Mossos d'Esquadra per part de membres de l'extinta AMPA.
Bona part del deute contret era amb proveïdors, especialment el de càtering del menjador escolar (prop de 90.000 euros), però també amb la Seguretat Social, a qui es devien 75.000 euros per irregularitats i retards en el pagament de quotes dels treballadors que l'AMPA tenia contractats. A més de forats en la tresoreria, es va detectar la desaparició de documentació relativa a la comptabilitat, i que s'havia eliminat informació comprometedora del programari de gestió de l'AMPA, a més de documents falsificats per aconseguir subvencions. Malgrat totes aquestes proves que es van aportar als Mossos, dos anys més tard no han trascendit detalls dels resultats de la investigació policial. Els proveïdors afectats, mentrestant, haurien recuperat bona part del deute a través d'un concurs de creditors.
Dos anys més tard no han trascendit detalls dels resultats de la investigació policial
En aquest inici de curs 2015-2016, la direcció del Camí del Mig va demanar a Serveis Territorials d'Ensenyament, representant de la Generalitat a la comarca, la reobertura del menjador. Fonts de l'organisme apunten que ho van consultar amb els serveis jurídics del departament d'Ensenyament de la Generalitat, que els va respondre que no tenen sobre la taula cap cas judicial obert que els afecti en aquesta qüestió, i que per tant el servei es podia tornar a posar en marxa. Tot apunta a que Ensenyament, responsable últim del que pugui haver succeït a l'escola, ha permès la reobertura perquè tres anys després ja ha prescrit la possibilitat que ningú reclami el deute contret. Durant el curs 2013-2014, quan l'AMPA ja no podia contractar càtering ni monitoris, el menjador es va mantenir obert amb la plantilla de professors exercint de monitors, quelcom que es van negar a repetir el curs següent i que va motivar el tancament del servei.
La mateixa empresa de càtering que a l'Institut
El "nou" menjador del Camí del Mig funciona mitjançant una empresa contractada per l'actual AMPA, que ofereix el càtering i també l'equip de monitors. Es tracta de la la mateixa empresa que durant aquests dos darrers anys ha servit el menjar als alumnes que dinaven a Laia l'Arquera, contractada per la pròpia AMPA del Camí del Mig. Aquest fet contradiu el principal motiu que va esgrimir llavors Ensenyament per mantenir tancat el menjador del centre de primària i obligar els seus alumnes durant dos anys a dinar a l'institut Laia l'Arquera: que l'escola i la seva associació de mares i pares no podien contractar càtering i monitoratge a causa del deute contret. La cantina de l'institut proper, teòricament amb el seu propi servei de monitoratge i càtering, es va plantejar com a única alternativa.
Per poder reobrir el menjador aquest curs, després de més de dos anys tancat, ha calgut fer obres per a la posada en funcionament de la nevera, el rentaplats i el descalcificador, la conducció d’aigua calenta fins al rentamans del lavabo del personal del servei de menjador i la instal·lació d’aixetes d’accionament no manual en dos dels rentamans. Els treballs han anat a càrrec de l'Ajuntament. Serveis Territorials, segons expliquen des de l'organisme, també ha aportat una ajuda econòmica per facilitar l'adequació de les instal·lacions.
Comentaris