-
-

V. B.

L'Escola Camí del Mig, sense menjador per l'enorme deute de l'antiga AMPA

L'antiga associació deu més de 200.000 euros a proveïdors i Seguretat Social, i Ensenyament impedeix a l'escola contractar monitors

L'escola Camí del Mig de Mataró té un problema gros, i de difícil solució. A menys de dues setmanes de l'inici del curs, el centre no pot prestar el servei de menjador escolar. Pares i mares del Consell Escolar exigeixen una solució per mantenir un servei que atén uns 70 infants al dia. El més preocupant és el motiu que el pot mantenir tancat. El departament d'Ensenyament de la Generalitat impedeix a l'escola contractar monitors de menjador fins que no es resolgui l'elevadíssim deute contret per l'antiga AMPA del centre, avui dissolta. Ascendeix a més de 200.000 euros per impagaments a personal, proveïdors i a la Seguretat Social. Darrere d'aquest deute hi ha una evident mala gestió i fins i tot possibles fets delictius, denunciats als Mossos d'Esquadra.

Coneixedors de l'existència d'aquest deute, Ensenyament ja va impedir l'any passat la contractació de monitors per al menjador. Llavors els mestres de l'escola se'n van fer càrrec de manera extraordinària durant tot el curs. Enguany, però, la comunitat educativa s'ha negat a gestionar-lo de nou. Al·leguen que la sobrecàrrega de treball que els suposa els impedeix realitzar la seva tasca educativa en condicions. La direcció del centre ha proposat diverses alternatives a Ensenyament, però aquest no cedeix. No pensa fer-se càrrec del deute contret per l'AMPA, i ni tampoc facilitar els recursos per contractar el personal necessari.

El Consell Escolar està indignat. Mares i pares recorden en un comunicat que les 300 famílies de l'escola (que té uns 500 alumnes) necessiten el menjador per conciliar la vida familiar i laboral; i que el servei compleix una funció social, ja que 49 dels seus usuaris estan becats. Les famílies protestaran aquest dijous davant l'Ajuntament. El regidor d'Educació, Pere Galbany, assegura que "de cap manera el Camí del Mig ni cap altre escola de la ciutat es pot quedar sense menjador". L'Ajuntament s'ha reunit en diverses ocasions amb Ensenyament per trobar una solució. "Aquests problemes econòmics no poden afectar els nens", ha assegurat el regidor, que exigirà que es "depurin responsabilitats" en el cas.

Què ha passat i qui n'és el responsable?. La direcció de l'escola reconeix l'existència del deute acumulat al llarg dels anys, sense fer més declaracions. Fonts de l'antiga AMPA sí que han explicat a Capgros.com més detalls. Asseguren que els primers impagaments a la seguretat social detectatst es remunten a l'any 2005, i que la situació no va fer més que anar a pitjor. "Cap al maig del 2012 alguns membres de l'associació ens vam assabentar plenament del que passava, i va ser com una bomba", afirmen. No és per menys. Van descobrir deutes contrets amb proveïdors, essencialment el de càtering del menjador escolar, que ascendien uns 90.000 euros. A la Seguretat Social se li devien uns 75.000 euros, pels múltiples retards i irregularitats en el pagament de quotes de la dotzena de treballadors que l'associació tenia contractats per a activitats com el menjador, les acollides matinals, les permanències, les activitats extraescolars o els casals d'estiu.

També van detectar forats de tresoreria i fets presumptament delictius. Segons les fonts citades, ha desaparegut documentació relativa a la comptabilitat -"no pot ser casual" diuen-, s'ha esborrat informació comprometedora del programari de gestió de l'AMPA, creuen que s'han pogut robat diners i fins i tot hi ha proves de falsificació documental per aconseguir subvencions. Membres de l'AMPA van acudir als Mossos d'Esquadra amb tota aquesta informació a l'octubre de 2012 i al maig de 2013, i van presentar un total de tres denúncies. La policia ha pres declaració a diverses persones però de moment sembla que la investigació no ha donat fruits. "No n'hem sabut res més", diuen.

Els antics representants de l'AMPA consideren que les responsabilitats d'aquest desgavell són múltiples. En primer lloc, la persona que gestionava el dia a dia dels serveis que oferia l’AMPA, que era de la confiança de tothom. Els comptes que presentava s’aprovaven tant per part de l’AMPA com per l’equip directiu i pel Consell Escolar sense que es realitzés una fiscalització rigorosa de la seva veracitat. “Quan van començar a aflorar els deutes i li demanàvem explicacions clares, era incapaç de donar-nos-les”, asseguren. També apunten al principal proveïdor afectat, “és increïble que no el reclamés fins a arribar a gairebé 90.000 euros”. I al departament d'Ensenyament. "No és de rebut deixar en mans de pares i mares voluntaris no professionals la gestió de serveis educatius bàsics com el menjador o les activitats extraescolars", lamenten. Asseguren que hi ha "molts altres casos" d'escoles que han patit problemes de gestió similars i que han derivat en forats de tresoreria.

L'AMPA del Camí del Mig es va dissoldre a l'octubre de l'any passat. Abans, va presentar un pla de sanejament a l'Assemblea de Pares i Mares, que va ser rebutjat. També va demanar a l'Ajuntament i a Serveis Territorials que realitzessin una auditoria dels comptes de l'AMPA per aclarir els fets, però tampoc se'n va sortir. En veure que la situació era irreconduible, i amb deutes superiors als 200.000 euros, els darrers gestors van presentar un Concurs de Creditors per fer front als deutes amb els proveïdors.  Temien que la responsabilitat dels impagaments recaigués en el conjunt de mares i pares de l'escola. "Hem rebut pressions de totes bandes i portem més de dos anys terribles", afirmen. I el cas encara sembla lluny de tancar-se.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive