Un diumenge per a no oblidar l’exili i la deportació de la Guerra Civil
Un diumenge per a no oblidar l’exili i la deportació de la Guerra Civil

Un diumenge per a la memòria de l’exili i la deportació

La Taula de la Memòria de Mataró convoca l’acte d’homenatge als assassinats i reprimits pel feixisme i el nazisme

Aquest proper diumenge, 4 de febrer, la ciutat de Mataró acollirà la setena edició del Dia Nacional de l’Exili i la Deportació al Passeig del Callao. L’organització d'aquest acte recau sobre tres entitats locals compromeses amb la memòria històrica: el Grup d’Historiadors Jaume Compte, el Grup d’Història del Casal i el Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró, les quals formen part de la Taula de Memòria.

Aquesta jornada commemora els episodis dels primers dies de febrer de 1939, quan gairebé 500.000 persones, entre civils i soldats, s'enfrontaren a la retirada i al camí del Nord per travessar la frontera pirenauenca. L’èxode massiu, viscut entre finals de gener i els dies 5 i 10 de febrer, va ser marcat per les condicions adverses i els atacs constants de l’aviació franquista. Les autoritats franceses els van tancar en camps de concentració improvisats, exposant-los a situacions pèssimes. Molts van patir la repressió de la Dictadura en el seu retorn, mentre una part significativa ja no va tornar mai més a casa seva, exiliant-se a l’Amèrica Llatina, alguns a la Unió Soviètica, i altres romangueren a França, on enfrontaren l’ocupació nazi i alguns van ser deportats i assassinats en camps nazis.

Els Grups d’Historiadors Jaume Compte, d’Història del Casal i de Recerca de la Memòria Històrica coorganitzen l’acte per recordar i dignificar la memòria de l’exili mataroní, amb un focus especial en els anys de la Dictadura franquista. L'objectiu és sensibilitzar la societat davant dels exilis i desplaçaments forçosos que es produeixen actualment a Catalunya i arreu del món.

La cerimònia s'iniciarà a 2/4 de 12 del migdia al Passeig del Callao, concretament al monument «El caminant i el mur» dedicat a Salvador Espriu. Des d'aquest punt, es realitzarà una ruta fins al Monument del Camí del Nord, on es compartiran els testimonis de tres exiliats mataronins i d’Elies Soriano, deportat i assassinat a Gusen pels nazis. La part final de l’acte, al monument, rendirà homenatge als mataronins assassinats o humiliats pel nazisme. El testimoniatge d’una persona exiliada a causa de la guerra a Ucraïna, resident ara a Mataró, posarà el tancament emotiu a l’esdeveniment.

Per amenitzar la jornada, el grup Sa Trumfa des Godai interpretarà cançons de l’època de la República i de la guerra civil, amb temàtiques relacionades amb els exiliats i deportats, oferint una atmosfera emotiva i reflexiva.

Comentaris (3)

Rovellat per les pixades de gos Fa 1 mes
Aquest monument està totalment rovellat i foradat de la base pels dos costats a causa de les pixades de gos. Un dia pot caure. Sort que ara tenim una brigada canina que diuen que treballa una setmana al mes...
Robert Surroca i Tallaferro Fa 1 mes
Les banderes a portar son les catalanes! No les espanyoles encara que siguin les de la República Española que, evidenment, es millor que la monarquico-Feixista espanyola però, les dues, son banderes de l'ocupant
Zzzzz.. Fa 1 mes
Cansinos...

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive