Mataró redibuixa tot el sector delimitat per Biada, Tetuan, Velázquez i Ronda Prim
Mataró redibuixa tot el sector delimitat per Biada, Tetuan, Velázquez i Ronda Prim

Mataró redibuixa les dues illes de sobre el solar del Corte Inglés

L’Ajuntament de Mataró refà el planejament del sector per combinar un equipament, habitatge i usos terciaris i “estirar el Centre” sobre aquest eix

Una nau industrial protegida per acollir equipaments, una altra nau per habitatge, una plaça oberta i locals comercials i per usos terciaris conformen la proposta sobre plànol del nou plantejament urbanístic aprovat per a les dues illes de cases de sobre el solar que havia d’acollir el Corte Inglés de Mataró, el de Can Fàbregas i de Caralt. La nova proposta manté l’objectiu de transformar sòls industrials en desús i contribuir a crear una nova centralitat de la ciutat potenciant el caràcter comercial.

Es preveu mantenir la nau Fontdevila i Torres com a equipament i preservar altres edificacions com a record del passat industrial de Mataró. També es mantenen dues edificacions industrials més en el mateix àmbit, que tenen els mateixos valors constructius de l’arquitectura industrial del segle XIX i inicis del XX –les obertures verticals, els pilars de forja, les voltes atirantades o les encavallades, entre d’altres–, i admeten la seva rehabilitació integral o en part per acollir nous usos i conviure amb les noves edificacions.

El Ple va aprovar inicialment la modificació puntual del Pla General d’Ordenació per començar a redibuixar tota la zona després de la sentència del TSJC que va inhabilitar tota l’operació al voltant de la reconstrucció de Can Fàbregas a la cantonada dels carrers de Miquel Biada i de Tetuan.

L’àmbit afectat comprèn la major part de les parcel·les delimitades pels carrers de Miquel Biada, Tetuan, Diego de Velázquez i la ronda de Joan Prim, separades en dues illes pel carrer de Francisco de Goya. És un espai de 16.977 m2 de superfície de sòl. La proposta vol transformar sòls industrials en desús a usos residencials i terciaris, igual que contemplaven els planejaments urbanístics anteriors del sector impulsats per l’Ajuntament. 

Què inclou el nou planejament del sector?

 

 

 

“Estirar” el Centre

L’objectiu principal és crear, junt amb l’àmbit veí de l’illa de Can Fàbregas i de Caralt, una nova centralitat per a la ciutat en sintonia amb les directrius del Pla d’Impuls del Centre. Així, el Centre s’estira, creant una porta d’entrada des del creuament del carrer de Miquel Biada amb les rondes i la Via d’Europa, potenciant l’eix Sant Benet – Plaça de les Tereses – Sant Josep i aprofitant la proximitat amb els entorns del mercat de la plaça de Cuba.

Són també objectius de la nova ordenació integrar l’àmbit en l’entorn i en el desenvolupament futur de l’illa de Fàbregas i de Caralt, on el projecte inicial per implantar un centre comercial està en fase de revisió; aconseguir més sòl públic per a parcs, jardins i equipaments; generar habitatge protegit, i propiciar el manteniment, rehabilitació i noves funcions d’alguns dels edificis industrials existents, que quedaran integrats amb les noves edificacions per generar un paisatge urbà que recordi el passat industrial de la ciutat.

Vista del planejament, des de Biada amb Tetuan

Vista del planejament, des de Biada amb Tetuan

La protecció oficial, al carrer de Goya

La nova proposta manté l’índex d’edificabilitat dels anteriors planejaments i la distribució d’usos: un 75% per a usos residencials (19.136 m2 de sostre) i un 25% a usos terciaris (6.378 m2 de sostre). El 30% dels nous habitatges estaran destinats a protecció oficial i s’ubicaran en una nova edificació amb façana al carrer de Francisco Goya. L’execució del planejament es desenvoluparà mitjançant el sistema d’actuació urbanística de reparcel·lació, en la modalitat de cooperació. Els propietaris afectats hauran d’assumir les càrregues urbanístiques vinculades a la transformació de l’àmbit, així com fer la cessió gratuïta i lliure de càrregues del 10% de l’aprofitament del polígon d’actuació i del sòl dels sistemes urbanístics de nova creació corresponents.

Després de l’aprovació inicial per part del Ple, el nou planejament ha de superar un període  d’exposició pública de 30 dies des de la publicació al BOP. El document tornarà al Ple per a la seva aprovació provisional i el vistiplau definitiu correspondrà a la Generalitat. 

nocortE3

Exemple de baixos terciaris, sota edificis residencials

Comentaris (9)

Carme Fa 11 mesos
Grans projectes i no es fa res. No havia de ser peatonal el centre històric. A la Riera cada dia hi ha més cotxes estacionats. Durant un temps hi va haver inclús informadors. No havia de millorar el tema de la neteja? No s’havia de canviar el paviment de la Plaça Santa Anna abans de final d’any? Ha ha ha...No ens creuem res. I això una altra capgrossada.
Jordi Fa 11 mesos
en resum , una merda.
Juan Fa 11 mesos
Eric, cal preguntar-hi tot això als que van contribuir a que no fos possible la vinguda del corte Ingles.
Guifré Tarragó i Mir Fa 11 mesos
No ens oblidem que Mataró ningú ens guanya amb capgrossades, deixem-nos de fer volar coloms i toquem més de peus a terra. El que es va fer amb l'edifici de can Fàbregas,va ser la millor capgrosada digna per haver guanyat el Guinness d'aquesta especialitat. Millor seria utilitzar el terreny per fer una digna estació d'autobusos que prou falta fa a la ciutat.
Joan Fa 11 mesos
Este proyecto no es lo que necesita esta parte Mataró sobra cemento y falta espacios verdes.
maria Fa 11 mesos
64 morts en un sol mes i en un sol hospital comarcal???? Això és una burrada. Però no diuen que solament té un 1% de letalitat aquest virus?? I les 22 places d'UCI ocupades?? Això vol dir que pot ser s'escull a qui salvar la vida i a qui no??? No vull pensar que sigui així en el primer món (se suposa perquè no ho tinc clar i més en aquesta ciutat i hospital per lo vist ). Es increible i indecent. Qui paga això i aquesta irreponsabilitat
Josep Proenza Fa 11 mesos
Per quan està previst que comencin les obres
eric Fa 11 mesos
I el més important, que em fem amb el pedaç de solar del Corte Inglés? encara no diuen res, ni tenen res decidir ni sabem resss?? quins genis que son al nostre ajuntament després de fer el ridícul de no aconseguir el Corte Inglés. espero que paguin de la seva butxaca el cost de tot això, el passat, el present i futur de tot això inclòs el no vindre el Corte Inglès
mataronina Fa 11 mesos
Volen recordar el passat industrial de la ciutat... el q han de fer és que torni al present la industria a la ciutat i no anar d'anar a treballar al Vallès,al Barcelonès i sempre a fora perquè no hi ha indústria a la nostra ciutat i deixar-se de fer el ridícul amb crear un ambient industrial. Si no és veritat la indústria el q han de fer és crear un ambient modern de ciutat capdavantera i menys naus q no serveixen per res i ocupan espai.Més edificis alts i aixi haurà mes espai per al

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive