L'Hospital de Mataró ha creat un model de matemàtiques per millorar la UCI
L'Hospital de Mataró ha creat un model de matemàtiques per millorar la UCI

Els cinc perquès de la situació actual contra la Covid

La situació a les UCI, molt plenes en aquesta quarta onada de la pandèmia, són el gran condicionant de l’actual marc de restriccions

Indicadors que han tornat a pujar (tot i que sembla que ja afluixin), fatiga pandèmica i cansament social de tantes restriccions, sectors econòmics afectats, va-i-vens de la vacunació entre canvis de criteri o mancança de subministrament dels diferents tipus de vaccí. Totes aquestes traçades són definitòries de l’actual moment de seguiment de la pandèmia però cap és el causant directe del retorn de restriccions importants com la de mobilitat que s’han succeït just després de l’obertura per Setmana Santa. 

És als hospitals i concretament a les unitats de cures intensives on cal anar per trobar l’explicació de perquè el bucle torna a iniciar-se i la quarta onada ja arriba a pet d’ones a casa nostra.

Les UCI són plenes. Majoritàriament plenes a tot Catalunya. I les persones que hi ingressen amb quadre de símptomes de Covid (amb la variant britànica ja de dominant) són més joves, moren menys, s’estan més dies a cures intensives i per tant no alliberen llits. Els hospitals tenen menys ingressats però més crítics i saben que si pugen indicadors com el risc de rebrot o l’Rt tard o d’hora l’onada arribarà als centres sanitaris. Aquesta és la projecció perillosa que ha fet retrocedir el marc general (a tota Europa) de restriccions. 

Davant d’una nova estacada, és normal que la ciutadania respongui amb resignació i enuig. Són més de 13 mesos de pandèmia i entre tants anuncis públics de percentatges de vacunació o novetats de cara a l’estiu, predomina la sensació de desori. Un Sant tornem-hi que cansa, fatiga i desespera.

Per què pugen els indicadors epidemiològics?

La predominança de la variant britànica i la major interacció social derivada de la flexibilització de restriccions són els dos elements que expliquen el repunt de casos, tot i que en les darrers 48 hores ja s'ha frenat. S'ha arribat a acostar-se als 400 punts de risc de rebrot (el doble del llindar de molt alt) i a pràcticament 2 de Rt a Mataró.  Hi ha hagut ‘efecte Setmana Santa’ no només per la major activitat sinó també pel menor número de tests practicats durant els dies festius, que van provocar un infradiagnòstic o que aquesta setmana es reculli l’efecte de cop.

Per què segueixen plenes les UCI?

Les Unitats de Cures Intensives no es van buidar després de la tercera onada, perquè el patró de pacients que hi ingressen són més joves (els més grans estan majoritàriament vacunats) i aguanten i duren més ingressats. Per tant de la menor mortalitat d’entre els pacients se’n deriva que hi ha menys casos d’ingressos a planta però més percentatge de greus entre els pacients Covid. Molts més casos greus.

Per què la vacunació avança irregularment?

La campanya de vacunació avança amb entrebancs per la irregularitat en la quantitat de vaccins que arriben i els constants canvis de criteris dels governs europeus sobre grups d’edat i efectes d’exemplars, especialment AstraZeneca i Janssen, que d’alguns casos sota investigació se n’han fet grans titulars i s’han arribat a suspendre enviaments. Tot i això, el Govern espanyol maté que 33 milions de ciutadans estaran vacunats a l’estiu.

Per què es mantindrà el confinament perimetral?

 La limitació al moviment, que permet a més traçar independement l’evolució de cada territori, és una de les eines de restricció escollides. De moment es manté el tancament perimetral de les comarques però el Govern pot ampliar-ho a regions sanitàries o vegueries. També està per veure com afecta el final de l’estat d’alarma, el 9 de maig, en les limitacions a la mobilitat. Experts com el BIOCOMSC de la UPC, a més, adverteixen que un escenari de majors restriccions que l’actual seria necessari per frenar la quarta onada.

Per què és important no fatigar-se

La coneguda com fatiga pandèmica és evident després de més de 13 mesos amb un continu de restriccions i limitacions per imperatiu sanitari. En aquest sentit no són pocs els experts en salut mental que ho analitzen com un element pertorbador del benestar de les persones. Els experts, això sí, coincideixen en alertar contra l’incompliment i la irresponsabilitat personal i grupal en un tram de pandèmia que, tot i l’onada, tendeix cap a un control de la mateixa.

 

Arxivat a:

Comentaris (2)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive