Carta del lector: Hem salvat la línia, gràcies a tota la gent que ho heu fet possible!
Carta del lector: Hem salvat la línia, gràcies a tota la gent que ho heu fet possible!

Moviment Educatiu del Maresme

Cal endarrerir l'inici del curs escolar

En aquesta carta del lector, el Moviment Educatiu del Maresme pren posició en el debat sobre l'inici de curs al setembre des del punt de vista del professorat

Ara que ja estem a mitjans d’octubre i s’ha normalitzat la vida de les famílies i han començat les extraescolars i els horaris ja s’estan regularitzant, creiem que és el moment oportú de parlar del calendari d’inici de curs.

El dia 1 de setembre tots els docents estem molt il·lusionats per començar el nou curs. Portem una maleta plena d'idees innovadores i projectes per atendre les diverses situacions i necessitats de l’alumnat.

Per tal que tot rutlli durant el curs, és necessari disposar de temps de preparació i coordinació, poder planificar de manera conjunta amb tot el professorat, reflexionant conjuntament. Un exemple seria, que el professorat de 1r d’ESO, pugui mirar-se els informes de l’alumnat que li arriba de primària. Això, per nosaltres és imprescindible. Educar és una tasca complexa i cal compartir els principis i el sentit de les actuacions que es realitzaran.

Ens agrada utilitzar un símil per mostrar la diferència entre els temps de classe per l’alumnat i el temps que requereix el professorat per treballar de manera coordinada amb l’equip. Algú s’imagina que una obra de teatre es pot començar a representar quan el públic entra a la sala? Una obra de teatre requereix un guió, que els actors i actrius se’l puguin preparar, l’escenografia i el vestuari a punt i assajar fins a aconseguir que l’obra sigui de qualitat.

El temps que el professorat necessita per preparar les classes és poc visible externament, però molt necessari per al bon funcionament d’un centre docent. La màxima de “cada maestrillo con su librillo” està enterrada, ja ha passat a la història i ara el que és necessari és donar respostes coordinades, coherents i línies de treball amb objectius comuns.

Us imagineu fer tot això amb tres dies de treball? No creieu que cal esperar uns dies a començar el curs i que el professorat tingui temps a preparar-lo bé? Entenem la urgència de les famílies en el fet que comenci el curs per conciliar la vida familiar i laboral, i també s’ha d’entendre que l’inici d’un curs escolar requereix temps. Potser la solució no és avançar l’inici de les classes sinó oferir uns dies de tallers o “casalets” que permetin atendre a l’alumnat i alhora que el professorat pugui començar el curs amb el temps necessari.

No és que el professorat vulgui allargar les vacances, és que vol començar bé el curs, aprofitant bé els recursos de què es disposen per atendre el millor possible als infants i joves que tenim a les aules. Ens encanta la nostra feina i volem fer-la el millor possible!

Moviment Educatiu del Maresme
Mataró, 19 d’octubre de 2023

Comentaris (10)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive