Primer dia del curs escolar 2023-2024 a l'esola GEM. Foto: R.Gallofré
Primer dia del curs escolar 2023-2024 a l'esola GEM. Foto: R.Gallofré

El proper curs podria començar més tard, si s'acorda

El Govern s’obre a revisar la data d'inici de curs però insisteix que començar abans del 12 és un "punt de no retorn"

El Govern s'obre a revisar la data d'inici de curs però deixa clar que començar abans del 12 de setembre és un "punt de no retorn". Així s'ha expressat la consellera d'Educació, Anna Simó, en la inauguració del curs 2023-24 amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a l'Escola Mercè Rodoreda de Barcelona; un curs que comença, per segon any, el quart dia laborable de setembre, mesura introduïda pel seu predecessor, Josep Gonzàlez-Cambray. La consellera ha recordat que quan va assumir el càrrec la mesura ja estava fixada però que, des de l'inici, ha dit que el calendari 2024-25 es treballaria "en tots els àmbits de debat". Aragonès i Simó han estat xiulats per una vintena de docents que protestaven a les portes del centre.

El curs 2023-24 ha tornat a començar per als alumnes d'ensenyaments obligatoris el quart dia laborable de setembre, una mesura que va introduir Cambray i que va generar malestar entre els docents, sobretot en tenir menys dies per preparar el curs. En la inauguració d'aquest any escolar, Simó ha recordat que quan va accedir al càrrec, el juny, el curs estava a punt d'acabar i ha argumentat que canviar un calendari ja fixat "podia generar més malestar als centres".

Ara bé, de cara al proper curs, la consellera ha assegurat que treballarà el calendari 2024-25 amb la comunitat educativa "en tots els àmbits de participació i debat del departament", com són les juntes de direccions; el Consell Escolar de Catalunya; la mesa sectorial, el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), els centres i les famílies.

Simó ha afegit que també cal "valorar el temps per a la preparació" del curs i ha recordat que aquest any s'ha fet un procés d'estabilització molt complex pel gran volum d'aspirants. En aquest sentit, confia que "com més estables siguin les plantilles dels centres, més temps tindran per fer una preparació més tranquil·la".

275 places vacants abans de començar el curs

Pel que fa als nomenaments, sobre els quals els sindicats adverteixen que alguns es fan poc abans de l'inci de curs o quan ja ha començat, el Departament d'Educació ha detallat que, amb dades d'aquest dimarts, hi havia 275 vacants per cobrir d'entre 81.335 docents. Simó ha assegurat que les cobertures s'estan gestionant ràpid i que els "petits ajustaments" que s'han de fer són per renúncies, algunes relacionades amb els concursos que s'han fet a les Illes Balears o al País Valencià, o reduccions de jornada que s'han demanat en els últims dies.


Voluntat de consolidar el val escolar


El president de la Generalitat ha afirmat que la voluntat és que el val escolar de 100 euros, adreçat a les famílies d'alumnes de primària en centres públics o concertats, es pugui consolidar. Aragonès ha assenyalat que caldrà avaluar com està funcionant la mesura, però d'entrada ha qualificat aquesta primera experiència de "positiva".

El president ha defensat que perquè una mesura sigui "exitosa ha de ser senzilla" i que si el val hagués tingut en compte la renda de les famílies, en lloc de ser de 100 euros per a tothom, hauria comportat una "complexitat" que n'hauria pogut "deixar fora" moltes, ha argumentat. D'altra banda, sobre el debat recurrent sobre els horaris dels centres i la jornada intensiva a secundària, Simó ha afirmat que un canvi com aquest necessita una "valoració social i pedagògica" per arribar a "consensos". La titular d'Educació ha resolt que, en aquests moments, a aquestes altures de la legislatura, no es planteja endegar un canvi com aquest.

Arxivat a:

Comentaris (2)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive