Primer dia del curs escolar 2023-2024 a l'esola GEM. Foto: R.Gallofré
Primer dia del curs escolar 2023-2024 a l'esola GEM. Foto: R.Gallofré

El curs comença amb més docents, menys alumnes i poca vaga

Els Serveis Territorials resolen en poques hores l’anomalia d’una família amb dues bessones matriculada en dos centres diferents

El primer dia del curs escolar 2023-24 ja és història. Episodi superat. Sempre és especial el primer dia de retornar a la rutina per a alumnes, famílies i docents i aquest 6 de setembre. a més, venia condicionat també per la convocatòria de vaga. Aquesta, val a dir-ho, ha tingut un seguiment força mínim i poc s’ha notat en la majoria de centres. Aquests han estat escena de les imatges típiques i tòpiques d’abraçades de retrobament i nervis i timidesa pels que comencen cicle. Els nous alumnes d’i3 han començat en la majoria dels casos amb adaptació i s’aniran incorporant a l’horari complet i sense presència dels pares a poc a poc i al llarg dels dies.

El curs ha començat, doncs, amb poca vaga. Poc seguiment i poca repercussió de la convocatòria. Això en cap cas vol dir que el cos de docents no tingui motius per renegar del Departament i de les condicions laborals. Un bon exemple d’això i que en certa manera ha estat una acció de protesta sense adquirir format de vaga s’ha viscut en centres on els mestres s’han guarnit de samarretes grogues en contra les retallades i han penjat algunes pancartes denunciant la manca de recursos amb els que treballen.

Pancarta penjada pels mestres del Camí del Mig

Pancarta penjada pels mestres del Camí del Mig

 

Un exemple d’això s’ha viscut al Camí del Mig on a més hi ha hagut una ‘asseguda’ reivindicativa. La vaga ha fet figa però les queixes es mantenen i el conflicte laboral i sindical no té massa números de remetre.

Primer dia del curs escolar 2023-2024 a l'esola GEM. Foto: R.Gallofré
Primer dia del curs escolar 2023-2024 a l'esola GEM. Foto: R.Gallofré

 

Les xifres del nou curs

El curs que arrenca té menys alumnes però més docents que l’anterior. En les dades aglutinades del Maresme i el Vallès Oriental (que comparteixen serveis territorials d’educació hi ha fins a 1.780 alumnes menys per aquest curs. Les tendències fluctuen de forma clarament diferent:

  • - 3.547 alumnes a infantil i primària
  • 599 alumnes a l’ESO
  • 222 alumnes a Batxillerat

Això contrasta amb l’augment de docents, que en són 419 més que el curs anterior en aquesta demarcació. Els professionals sumen 114 places més a infantil i primària, 296 més en centres de secundària i 7 més en formació d’adults i Escola Oficial d’Idiomes.

Primer dia del curs escolar 2023-2024 a l'esola GEM. Foto: R.Gallofré
Primer dia del curs escolar 2023-2024 a l'esola GEM. Foto: R.Gallofré

Dues bessones separades: l’anomalia dura unes hores


Al final haurà quedat com un fet quasi anecdòtic però també ha marcat aquest primer dia de curs. És el cas d’una família de Mataró amb dues bessones que començaven avui a i3 i que estaven matriculades en dos centres diferents: el Montserrat Solà i el Turó. Des dels Serveis Territorials i la pròpia escola s’ha mogut peça aquest mateix matí i a partir de demà dijous les dues bessones podran anar plegades al primer centre citat, el desitjat pels pares durant tot el llarg procés de preinscripció. La família afectada, que ha pogut entrar al Solà per una plaça alliberada, havia fet públic el cas davant la impossibilitat d’interlocutar directament amb els tres òrgans implicats (Consell Escolar, Ajuntament i Generalitat) però finalment s’ha pogut resoldre l’embolic i s’ha acabat imposant la lògica que prima, de fet, amb el propi sistema d’assignació de punts i que lògicament protegeix les famílies de part mútliple perquè els germans de la mateixa edat cursin junts l’etapa escolar. 

Arxivat a:

Comentaris (3)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive