Presentació Cafè Nou, Xesco Gomar, Albert Vidal i Joan Salicrú
Notícies relacionades
Presentació Cafè Nou, Xesco Gomar, Albert Vidal i Joan Salicrú

El Cafè Nou ja té data: l’històric edifici reobrirà aquest juny

Ajuntament i Fundació Maresme signen la concessió de l’espai gastronòmic del Cafè Nou, que tindrà a Clack de dinamitzador cultural

Somrients i amb el ditet amunt, rere la barra original de l’antic Cafè Nou, restaurada com l’equipament. La imatge del regidor de Cultura Xesco Gomar amb Albert Vidal, gerent de la Fundació Maresme i Joan Salicrú, de Clack Produccions, il·lustra la firma de la concessió de part d’aquest equipament. Falten tres mesos perquè obri, però avui tot eren presses il·lusionades de les parts implicades per protagonitzar la notícia. Una de les tres estrenes d’equipaments culturals aquest any a Mataró.

El Cafè Nou ja té data. Mes de juny del 2022. De fet l’obra de la rehabilitació pagada via fons europeus FEDER porta més d’un any enllestida i un cop aprovada la concessió a la Fundació Maresme és qüestió d’acabar de quadrar la carambola de peces i usos. Cal recordar que el Cafè Nou serà oficina turística al frontal de la Riera, sala d’arts escèniques a dalt i alhora tindrà una zona de gastronomia, restauració i dinamització cultural. Al bar, a la sala polivalent de la planta baixa, a la terrassa que dona al Pati del Cafè Nou i fins i tot en aquest mateix. Aquest darrer àmbit és el que s’ha concessionat a la Fundació Maresme. Es pot repetir un altre cop: la Fundació Maresme. D’aquesta manera aquest espai històric es posiciona per ser un espai inclusiu amb les persones amb capacitats diferents. Aquesta és la victòria simbòlica, social i cultural signada en forma de conveni.

Presentació Cafè Nou

Vidal, Gomar i Salicrú, en la presentació de l'acord. Foto: R. Gallofré

Fa mesos que la Fundació El Maresme es prepara per assumir el repte que suposa gestionar un espai ampli i amb tant potencial amb fins a 8 persones del Centre Especial d’Ocupació de personal. La formació en hostaleria (en col·laboració amb el Gremi) ja té recorregut i ara entomen la reobertura d’unes quatre parets tan històriques com les del Cafè Nou amb la intenció que esdevingui una nova referència de ciutat.  “Aquest serà un projecte emblemàtic pioner en la inclusió, que suposa un repte per part de tothom. L’Ajuntament ha tingut la sensibilitat de fer una licitació reservada i ara tothom haurà de tenir una conducta inclusiva”, diu el gerent de la Fundació Maresme Albert Vidal. Aquesta conducta inclusiva per part de tothom, ha explicat, passarà per “prendre consciència que hi haurà persones que els costarà certes peculiaritats i caldrà facilitar-los la feina”. La proposta de carta serà ecològica i mediterrània, de proximitat i amb compromís d’evitar el malbaratament.

Clack serà el dinamitzador cultural

De cooperativa a cooperativa per gestionar un espai històric de cooperadors, la Fundació Maresme s’ha encomanat a la productora Clack per explotar culturalment l’espai. Reivindicant sempre la col·laboració pública i privada, el seu responsable Joan Salicrú també celebrava la firma. L’espai del Cafè Nou permetrà a l’empresa que tira endavant el festival Nosaltres (amb coproducció de l’Ajuntament) o que va ser la meitat del projecte d’El Públic de Can Xammar de desenvolupar la seva proposta de “cultura comunitària”.

Què vol dir això? Què s’hi farà? De moment Clack especifica poc però la línia de programació pot anar en el mateix sentit que el festival d’estiu que abanderen: “música i arts escèniques que facin comunitat i que representin les comunitats”, precisa el seu soci. “Volem donar caliu i vida, aquest no és un espai més de la ciutat i ens agrada recuperar el fil històiric de l’espai com a cooperativa sense afany de lucre”, ha dit Salicrú, que ha posat l’accent sobre el Pati del Cafè Nou que cal “reconquerir per a la cultura”. 

En principi i dret a llei, l’activitat de dinamització cultural està circumscrita a un total de 12 actes culturals propis a l’any (topall de l’ordenança d’activitats) però les tres parts advoquen per buscar la manera de saltar-se aquest límit. Que bona part de les activitats siguin municipals, essent Cultura qui gestiona la sala polivalent, serà la millor drecera. 

Presentació Cafè Nou

Expectació i impuntualitat en l'acte d'aquest dijous. Foto: R. Gallofré
 

“Tancar el relat”

Xesco Gomar, que posa en valor la triple estrena d’equipaments com “una plataforma per catapultar la ciutat de Mataró” i que vol “trencar sostres de vidre mentre sigui regidor” ha celebrat el que suposa la concessió signada. “Que un dels emblemes del cooperativisme local com el Cafè Nou estigui gestionat per cooperatives tanca el relat de l’edifici”, ha valorat. Respecte aquest extrem ha anunciat que és proper un acord amb la Unió de Cooperadors de Mataró perquè el seu llegat i memòria tingui presència en el còmput de l’edifici.

 

Comentaris (8)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive