El documental fotogràfic més humà de la pandèmia a Mataró
El documental fotogràfic més humà de la pandèmia a Mataró

Cugat Comas

El documental fotogràfic més humà de la pandèmia a Mataró

El fotògraf Lluís Rugama presenta ‘Mataró, mirada ferma’, el relat de dos anys de Covid-19 a partir de més de 800 fotografies

Més de 800 fotos. Concretament, 852. En format documental i acompanyades de textos, llegits en veu en off d’una dona gran i un noi jove, de Carme Rigola i Josep M Pons. Textos de mataronins que complementen la ciutat fotografiada durant dos anys d’excepció, por, patiment i sobretot un seguit d’estampes inèdites. Tot això és el que ha recopilat Lluís Rugama en un projecte vital, personal i sobretot humà. Un documental fotogràfic sobre la pandèmia a Mataró que es presenta al Cafè de Mar el proper divendres 18.

En Lluís Rugama és un home amb una càmera de fotos penjada del coll. Com a màxim, a la motxilla. Tot el sant dia. Des que es va enamorar de la fotografia que no concep fer res sense la seva càmera, sense la possibilitat de fer una altre foto, de captar un moment. A més a més ell és el que popularment es coneix com ‘el cul d’en Jaumet’. Amunt i avall sempre, el coneix tothom. Tot un personatge entranyable. 

El dia que va començar l’estat d’alarma de la Covid-19, el març del 2022, es va espantar com tothom, va tancar-se a casa com tothom però al sortir a tirar la brossa va agafar òbviament la càmera i el que va veure mereixia ser fotografiat. Aquell dia va començar el projecte que cristal·litza amb ‘Mataró, mirada ferma’.

Les imatges úniques

Si la pandèmia va propiciar imatges que mai abans s’havien vist, des dels carrers vuits a la reobertura d’espais, Rugama ho va voler immortalitzar quasi tot. Va entrar a l’Hospital de Mataró, va posar-se l’EPI de protecció per entrar a les residències, va fotografiar la reobertura d’una mesquita després del confinament o les persones que es desvivien per fer mascaretes quan n’hi havia escassetat, per citar-ne algunes. “Hi va haver moments durs i d’altres que encara ara m’emociono quan veig la fotografia”, explica Rugama. El fotògraf espera que el documental, que presenta amb Espartac Peran, tingui recorregut i es vegi en algunes de les associacions que va fotografiar. Igualment i per a la posteritat, ha cedit les fotografies a l’Arxiu Municipal de Mataró.

IMG 20221017 WA0006 (1)

El cartell del documental

 

La imatge del documental

El dissenyador mataroní Joan Jubany és l’autor de la imatge del cartell de Mataró Mirada Ferma, en el que juga amb dos elements propis de l’ocasió:”un cop vam tenir el nom, vaig plasmar les barres que conformen aquella famosa corba dels pics i les onades de la pandèmia i a dalt fem una tria d’algunes de les fotos, com la d’en Lluís amb l’EPI al mig, que conformen el diafragma d’una càmera fotogràfica”, explica Jubany.

Projecció d’estrena: Mataró, Mirada Ferma

 

  • Divendres 18 de novembre
  • 19.30h. Cafè de Mar de Mataró
  • Amb Lluís Rugama i Espartac Peran
  • Entrada Lliure

Arxivat a:

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive