Notícies relacionades
Vídeo de presentació del projecte de remodelació integral de l'Estació de Mataró

70 milions d'euros per remodelar integralment l'Estació de Mataró amb vistes al 2027

L'Estat es compromet amb el projecte que volia l'Ajuntament de Mataró, amb dos nous passos subterranis que connectaran la ciutat amb l'estació, el Port i el passeig marítim

"Ja no hi ha marxa enrere". Així ha expressat la Secretària d’Estat de Transports i Mobilitat, Isabel Pardo de Vera, el compromís de l'Estat amb la remodelació integral de l'Estació de Mataró. Un projecte que respon al que l'Ajuntament havia plantejat al Ministeri i a ADIF, que ha de ser una realitat cap a l'any 2027 i que requerirà d'una inversió d'almenys 70 milions d'euros. La "nova" estació podrà acollir trens més grans i de major capacitat, i la ciutat guanyarà dos nous passos subterranis que, a més de servir d'accés a la infraestructura ferroviària, connectaran la trama urbana amb el Port i el passeig marítim. 

"Avui és un dia rellevant en el que es comença a fer realitat un projecte de gran valor estratègic per a la ciutat", ha assenyalat l'alcalde de Mataró, David Bote, en l'acte celebrat aquest dilluns, dia 3, a l'Ajuntament de Mataró, acompanyat per Pardo de Vera i per la presidenta d'ADIF, María Luísa Rodríguez. Totes les parts han signat un protocol per a la remodelació integral de l'estació de la capital del Maresme i la millora de la integració urbana de la infraestructura ferroviària. Aquest acord és fruit d'anys de treball entre l'Ajuntament, ADIF i el Ministeri de Transport, després que l'any 2018 el consistori fes pública la seva proposta de redisseny. 

Es construiran dos nous passos subterranis des de ronda Barceló i plaça Miquel Biada

El projecte manté l'estació en la seva ubicació actual però l'amplia, amb una reordenació del pati de vies per poder donar cabuda als nous trens de Rodalies de més de 200 metres de llargada que permetrien donar millor resposta als seus 15.000 usuaris diaris. Més enllà del servei ferroviari en si, el projecte suposa una transformació urbanística molt destacable, ja que si bé les vies es mantenen en superfície, l'accés a l'estació es farà per dos nous passos subterranis, un d'ubicat a la plaça Miquel Biada i l'altre a la Ronda Barceló. A banda de permetre l'accés a l'estació, aquests nous passos signifiquen que Mataró guanyarà nous accessos directes cap al Port de Mataró i al Passeig Marítim, fent molt més permeable la barrera arquitectònica que les vies han suposat entre la ciutat i el mar. 

El projecte de la nova estació de Mataró

El projecte de la nova estació de Mataró, en una recreació presentada l'any 2018

"L'objectiu és integrar el ferrocarril als espais urbans, que no sigui una barrera que vagi en contra de l'activitat econòmica i social, però que alhora doni resposta a les necessitats de mobilitat urbana", ha explicat Pardo de Vera, que també ha assenyalat que el projecte "millorarà l'accessibilitat a l'estació i també la seva operativitat". En la mateixa línia s'ha expressat la presidenta d'ADIF, que considera que la remodelació "contribuirà a millorar tant  funcionalitat de l'estació com la seva integració en l'entorn urbà".

Es vol guanyar permeabilitat entre la ciutat i el front marítim a través de la nova estació

En aquest sentit, Bote ha apuntat que el projecte és clau per revitalitzar el Port de Mataró i convertir-lo "en una màquina de generació econòmica i també d'us cívic". A banda, ha indicat que l'ampliació de l'estació l'aproximarà a tot el nou sector en desenvolupament de la Ronda Barceló i d'Iveco-Pegaso, i facilitarà l'accés dels estudiants i treballadors del TecnoCampus. El projecte s'emmarca en el gran pla de reactivació del front marítim sud de Mataró, que inclou el desenvolupament de nous habitatges i equipaments al Rengle, a Iveco i a la Ronda, inclosa la torre de 26 plantes que es farà just al costat d'on es construirà un dels dos nous accessos a l'estació. 

FeI88KcXwAIAceQ

Signatura del protocol per a la remodelació de l'estació de Mataró. Foto: Ajuntament

Aquests accessos hauran de salvar distàncies de centenars de metres per sota la platja de vies. La secretària d'Estat de Transport ha assegurat, però, que no seran passos angostos, sinó que es plantejaran a través de "grans places obertes que hi donaran accés, permetent sistemes d'il·luminació naturals arreu on sigui possible, sense ombres i totalment integrats". Quelcom que ha de garantir la comoditat, l'atractiu i també la seguretat dels usuaris d'aquests nous accessos. 

El proper pas és licitar el projecte executiu, que ha d'estar enllestit el 2024

Amb la signatura del protocol aquest dilluns es dona el tret de sortida al projecte. El següent pas serà la licitació de la redacció del projecte executiu, prevista per al primer trimestre de l'any vinent. El citat projecte hauria d'estar completat el 2024, per donar pas al projecte constructiu, que es calcula que podria estar finalitzat al 2027. Tot i que queden molts detalls per resoldre, els responsables del Ministeri i d'ADIF ja han avançat que la remodelació podrà comportar talls puntuals al trànsit ferroviari. 

 

Comentaris (18)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive