Una setmana de setge a bicicletes i patinets elèctrics Foto: R.Gallofré
Notícies relacionades
Una setmana de setge a bicicletes i patinets elèctrics Foto: R.Gallofré

627 sancions a patinets i bicicletes el 2022 a Mataró

Pugen un 42% en un any les denúncies contra conductors de vehicles de mobilitat personal

Mataró ha tancat el 2022 amb un total de 627 denúncies contra conductors de vehicles de mobilitat personal i bicicletes. És un augment del 42% respecte el primer any en que es van començar a sancionar i resulta a 12 sancions a la setmana.

Aquestes dades són moltes o poques sancions? Depèn de qui ho valori. El recorregut per comparar períodes és petit ja que 2022 és tot just el segon any en el que la Policia Local ha perseguit, amb la llei a la mà, les conductes irregulars al voltant d’aquests mitjans de transport personal. En aquests dos anys, doncs, s’han acumulat un total de 1068 sancions: 441 el 2021 i les citades 627 del 2022 que tot just s’ha acabat.

El motiu de les sancions

El gruix de denúncies (1024 de 1068) són a patinets elèctrics

L’incivisme en la conducció d’aquests transports incomplint la normativa vigent són lògicament el motiu majoritari dels expedients de sanció oberts per l’Ajuntament de Mataró. Segons dades de la pròpia administració, el gruix de denúncies (1024 de 1068) són a VMP(patinets majoritàriament elèctrics)  i les més habituals són per anar 2 persones en un VMP, per circular per la vorera i per zones de vianants, per conduir sense casc o utilitzar el mòbil, entre altres. 

El propi Ajuntament considera que l'augment de sancions de 2021 a 2022 s'atribueix a l'augment del parc mòbil de VMP, que està experimentant un creixement exponencial. 2022 també ha estat el primer any natural amb tota la primera fase de l’anella ciclista desplegada a la ciutat de Mataró.

La normativa mataronina

Cal recordar que, dret a llei, l’ordenança de mobilitat mataronina és fins i tot més restricitiva que la marc de la DGT respecte bicicletes i patinets. Segons aquesta, tant bicicletes com patinets elèctrics i altres VMP

 •  han de circular en les vies urbanes per la calçada (ocupant la part central del carril), les vies ciclistes o per les zones habilitades. 
 • Tenen prohibit circular per la vorera i resta de zones de vianants
 •  A l’illa de vianants del Centre només poden accedir les bicis i VMP dels residents i aquelles que es destinin a una activitat econòmica de transport de mercaderies. 
 • Els patinets elèctrics i equiparables també tindran prohibit circular per vies que tenen limitada la velocitat a 50 km/h.
 • En el cas dels ginys mecànics (patins, monopatins, patinets no elèctrics, etc.), sí poden circular per les voreres i carrers residencials però han d’anar a una velocitat adaptada a pas de persona, i s’estableix l’ús obligatori del casc de protecció homologat per a les persones menors de 16 anys.

 

Comentaris (9)

Fem càlculs Fa 2 mesos
Si cada un dels 200 agents de la policia local de Mataró posés una sola multa diària a un patinet, al cap de l'any s'haurien d'haver posat 73.000 multes i només se n'han posat 627. I demanar que cada un posi una sola multa al dia, una de sola, sembla que no és massa demanar... Quanta eficiència!
Mataronina Fa 2 mesos
Pocas me parecen! Son un peligro público para ellos mismos y para los demás. Seguro obligatorio y matrícula para circular ya!
Jaume Fa 2 mesos
Amb multes no se solucionarà el problema del creixent incivisme del ciclistes i patinets. És una qüestió d'educació i formació en els tradicionals i menystinuts valors del respecte, la urbanitat, la cultura i la pròpia estima. Per cert, no culpem exclusivament al jovent ; veuren gent que per la seva edat haurien de ser models de convivència, incomplint les més elementals normes de comportament viari.
Peató Fa 2 mesos
Per el barri de Cerdanyola veiem baixar en contradirecció, sense casc, sense llum, 2 en un patinet, i cap agent de la Policia Loca, a Rocafonda pasa igual i no li veiem el pel a la poli, no sigui que els clavin un mastegot. Això si, hi ha bars que vagis a la hora que vagis et trobes una o dues patrulles fent un bon tiberi.
jordi Fa 2 mesos
En el centro (Riera, Rambla...) veo circular gente que seguro que no vive en esa zona. Sin casco, hablando por el móvil, a gran velocidad, molestando a todos... y pasando por delante del ayuntamiento como si nada. A partir de esto, ¿qué debe pasar en otros barrios? Y en la calle argentona, van en cualquier sentido,pasando de las flechas pintadas enel suelo. Y los semáforos? No son para ellos también?
Perico de los palotes Fa 2 mesos
Y de todas esas denuncias, ¿Cuántas se han acabado cobrando?
Mataroní empipat Fa 2 mesos
I no es multa el exces de velocitat? Massa sovint veig patinets a tota metxa en zones de vianants i quan van pel carrer, sembla que les limitacions de velocitat no vagin amb ells.
Una burla Fa 2 mesos
627 sancions repartides entre 200 agents de la policia local vol dir que cada policia ha posat tres sancions en un any. Una sanció cada quatre mesos. Què fa la policia local de Mataró? És una vergonya el que passa amb la mobilitat i amb la policia local de Mataró. Quan anem a votar ho tindrem em compte, Jerez.
Enric R Estel Fa 2 mesos
Viendo lo que veo cada día , muy pocas me parecen , esto lo podría hacer un agente solo en un año , ( con ganas de trabajar claro ) vamos que no os pongáis medallas con estos datos , queda mucho trabajo por hacer si se le ponen ganas

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive