Sequera a Mataró: 10 mesures per prendre a casa per estalviar aigua
Notícies relacionades
Sequera a Mataró: 10 mesures per prendre a casa per estalviar aigua

10 mesures per prendre a casa per estalviar aigua

Airejadors d'aixetes, fer un ús racional, recollir l'aigua mentre esperes que s'escalfi o optimitzar el rentaplats i la rentadora, alguns dels consells del nou decàleg

Fer un bon ús de l'aigua vol dir utilitzar-la amb responsabilitat i amb solidaritat, d'acord amb la realitat hídrica del nostre país, i aplicar totes les mesures d'estalvi i d'eficiència que tenim a l'abast per aprofitar-la al màxim, sense malmetre els rius, els aqüífers i la resta d'ecosistemes hídrics per poder-ne continuar disposant en el futur.Recorda que en termes d’aigua, menys és més. Menys aigua consumida és més aigua disponible, més garantia d’aigua d’abastament, més cabal pels rius, més qualitat per als ecosistemes i les espècies que en depenen. Tots i cadascun dels petits gestos quotidians que puguem fer són necessaris i benvinguts per fer front comú a la sequera.

L’Ajuntament i Aigües de Mataró incrementen la campanya de comunicació i sensibilització arran de les noves restriccions per fer arribar a la ciutadania tant les mesures aprovades com consells d’estalvi d’aigua. En aquest sentit, cal recordar


El decàleg de consells per estalviar aigua a casa


 1. Reparar les aixetes i la cisterna del vàter quan perdin aigua.
  El manteniment incorrecte dels equipaments de l'aigua a la llar pot provocar pèrdues importants. Una aixeta que goteja perd fins a 1.000 litres d'aigua al mes. Eviteu aquest malbaratament.
 2. Col·locar airejadors a les aixetes.
  Entre els instruments més útils per estalviar aigua a la llar destaquen els airejadors o reductors, que permeten reduir el cabal que surt per l'aixeta, però mantenir-ne la utilitat. Aquests enginys permeten estalviar fins a un 50% d'aigua. Fem-los servir!
 3. Instal·lar cisternes amb doble botó per alliberar més o menys aigua segons necessitat.
 4. Recollir en un recipient l’aigua de la dutxa mentre esperes que surti a la temperatura desitjada.
 5. Tancar l’aixeta quan no s’utilitzi l’aigua en ensabonar-te, afaitar-te o raspallar-te les dents.
 6. Fer servir la dutxa en comptes de banyar-te.
 7. Omplir bé el rentaplats i la rentadora i triar programes eficients.
  La utilització correcta del rentavaixella pot reduir el consum d'aigua. Això sí, sempre que es tracti d'un model de classe A o superior, que poden fer un rentat amb la càrrega plena amb una despesa de 18 litres d'aigua, mentre que el rentat a mà de les mateixes peces en requeriria més del doble. Esperem a omplir-lo per fer-lo servir. Cal fer servir la rentadora amb la càrrega completa i utilitzar, sempre que sigui possible, el programa d'estalvi. En el cas d'haver de triar un model, escollir-ne un d'eficient ja que, mentre que una rentadora antiga consumeix al voltant de 80 litres per bugada, les màquines noves de classe A no superen els 20 litres.
 8. Si tens jardí, minimitzar o eliminar les zones de gespa, que requereixen molta aigua i ara no es podran regar. Si ha de ploure no cal regar arbres i plantes.
  La instal·lació de sistemes gota a gota o d'aspersors d'eficiència alta permet retallar el consum d'aigua en el reg. Eviteu regar en les hores de màxima insolació, ja que afecta les plantes pels canvis bruscos de temperatura i augmenta l'evaporació, la qual cosa fa perdre una part important de l'aigua de reg.
 9. No fer servir el WC com una paperera.
  Fer servir el vàter com a paperera suposa una despesa absurda d'aigua. Cal recordar que la descàrrega d'una cisterna del tipus normal buida entre 9 i 12 litres d'aigua en cada ús. Corregim aquest hàbit; fem servir les papereres i no el vàter.
 10. Si és possible, reutilitzar les aigües grises, procedents de les dutxes, banyeres i rentamans per alimentar les cisternes dels WC.
  Els dipòsits d'aigües grises són un equipament cada vegada més habitual a les llars noves. Les aigües grises són les que s'obtenen de la cuina, de la rentadora, del rentavaixella o de la dutxa. Aquestes aigües residuals es poden conduir a un petit dipòsit que, posteriorment, alimenta la cisterna del vàter.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive