10 anys de zona única escolar: aniversari plàcid i sense oposició
Notícies relacionades
10 anys de zona única escolar: aniversari plàcid i sense oposició

10 anys de zona única escolar: aniversari plàcid i sense oposició

La gran aposta educativa del govern de CiU a Mataró han acabant fent-se-la pròpia l’actual executiu d’esquerres

Aniversari rodó i plàcid de la zona única escolar. Aquest 2022 fa deu anys que es va aprovar eliminar la zonificació escolar en la preinscripció a Mataró. L’Ajuntament de CiU va impulsar aquest canvi, fent cas a una reivindicació històrica de l’escola concertada, pel que s’anulava de facto el criteri de proximitat que la llei estableix per donar punts per prioritat en l’accés a una o una altra escola. El canvi de criteri, que enterrava la zonificació escolar, va fer-lo el govern convergent en solitari però, a posteriori, se l’han fet seu en no modificar-lo els successius governs socioconvergent, socialista i socialista-comú. Igualment, amb petites excepcions, l’oposició a aquesta zona única ha perdut ressò i activitat.

Fer Mataró zona única (legislar que tots els centres són iguals de pròxims es visqui on es visqui) era criticat fa deu anys per entitats com la Fundació Bofill que assegurava que “si bé atorga un marge formal d’elecció de centre més gran al conjunt de la població, posicionen les famílies amb més recursos socioeconòmics i educatius en situació d’avantatge competitiu a l’hora de treure rendiment d’aquest marge; cosa que no fa sinó dificultar la contenció dels processos de reproducció de la segregació escolar”.

Reivindicació històrica de la concertada, la zona única elimina de facto el criteri de proximitat

Bona valoració del govern

El regidor d’educació Miquel Àngel Vadell fa una bona valoració de la zona única i assegura que “estem del tot compromesos contra la segregació, si els estudis ens diguessin que un nou sistema de zonificació la combat ho estudiaríem, però de moment ens diu el contrari”. Cal recordar, a més, que des del curs passat la zona única també s’aplica a la preinscripció a escoles bressol.

“Els estudis ens diuen que tal i com estan distribuïdes les escoles a la ciutat la zona única no és un problema. Mentre les famílies segueixin escollint el centre educatiu no veiem que hi hagi un problema: el 85% de les famílies entren a l’escola escollida”, recorda Vadell que assegura que “si ens trobéssim amb 300 famílies que cada any queden fora, ens ho plantejaríem, però no és el cas”.

Pel regidor “cada cop són més les famílies a qui no els suposa un problema desplaçar-se, que prefereixen escollir projecte que no pas proximitat. Aquí hi entra la logística de cadascú i cada família és un cas”.

 

Arxivat a:

Comentaris (3)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive