La població del Maresme és cada cop més vella. Foto: Arxiu
Notícies relacionades
La població del Maresme és cada cop més vella. Foto: Arxiu

Al Maresme cada cop som més vells

El percentatge de persones majors de 65 anys al Maresme ha passat del 14 al 20% en 20 anys, i representarà una de cada quatre persones al 2030

VLM Capgros 1350x366 0322
 

L'envelliment de la població és un dels grans reptes que afronten totes les societats, incloses la maresmenca, on el percentatge de població major de 65 anys no para de créixer. Ho ha fet de manera notable en els darrers 20 anys i seguirà fins al punt que en el 2030 aquest col·lectiu representarà una de cada quatre persones residents a la comarca.

Segons les dades recollides per l’Observatori de desenvolupament local del Consell Comarcal del Maresme, hi ha una tendència clara a l’envelliment de la població. Aquest fenomen és conseqüència de l’increment de l’esperança de vida i del descens de la natalitat, així com del guany de població gràcies al saldo positiu en els moviments migratoris. Aquests no són només d'origen estranger, sinó que majoritàriament són de l'interior del país, és a dir, de catalans i espanyols que escullen el Maresme com a lloc de residència. 

En els darrers 20 anys la població de més de 65 anys s'ha incrementat de manera notable al Maresme. L'any 2002 representava el 14,50% del total de residents a la comarca, mentre que el 2022 suposa el 19,29%. Aquesta xifra anirà en augment, ja que de cara al 2030 es calcula que superarà el 23%, és a dir, que gairebé un de cada quatre maresmencs tindrà més de 65 anys. 

Hospital Sant Jaume. Foto: R.Gallofré

Hospital Sant Jaume, que atén actualment la població d'edat avançada. Foto: R.Gallofré

L'estudi aporta una dada anomenada "índex d'envelliment" que assenyala que, mentre la població d'edat avançada creix, la jove minva. Actualment hi ha 130 persones de més de 65 anys per cada 100 persones de menys de 16 anys. Aquest darrer col·lectiu (de 0 a 16 anys) ha passat del 17,22% l’any 2002 al 17,08% el 2022. D'altra banda, per cada 100 persones de 65 anys i més, n’hi ha pràcticament 16 de 85 anys i més). En aquest cas, l’índex de la comarca és inferior al català

Les dades de 2022 presenten una piràmide demogràfica comarcal amb una concentració de població en el tram d’edat 40-59 anys. Concretament, representen el 32,37% de la totalitat d’habitants del Maresme (462.213). Les projeccions apunten que en 2031 el Maresme s’acostarà al mig milió d’habitants.

carecitylab

El futur projecte Carecitylab de Mataró

Davant de tot plegat, el territori es prepara per fer front a les necessitats generades de l'augment de l'edat mitjana de la població. Per fi s'han anunciat les obres del nou hospital sociosanitari, que es construirà a Mataró i que servirà, entre d'altres, per atendre la població d'edat avançada. A més, Mataró impulsa el CareCityLab, el nou centre de recerca en envelliment i atenció a les persones vulnerables, finançat amb fons europeus. 

 

 

 

Comentaris (1)

celia Fa 5 mesos
entre cada vegada més vells i que la gent que fiquen solament la volen perque siguin mantinguts i no aportar res a la societat anem apanyats. la questió que han decidir allargar la edat de jubilació més aviat per mantenir la xusma que ens importen a mantenir que una altra cosa. ens van enganyar que venien a pagar-nos les pensions, las paguem nosaltres a ells i fins i tot de gent gran a gent jove amb alergia al treball i amb molt de morro, després us queixareu quan vingui la ultradreta com

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive