Agnès Salat: “L’objectiu ha de ser treure motos i cotxes de l’N-II”. Foto: R. Gallofré
Agnès Salat: “L’objectiu ha de ser treure motos i cotxes de l’N-II”. Foto: R. Gallofré

“L’objectiu ha de ser treure motos i cotxes de l’N-II”

Anuari 2023: parlem amb Agnès Salat. biòloga i membre de Recuperem el Baix Maresme, de l'esperada pacificació de la Nacional i altres projectes de comarca

Minut i resultat. Com està el projecte de la Nacional II?+

El projecte constructiu està en redacció tot i que des de l’estiu del 2022 hi havia un projecte dibuixat, planificat, definit. Una de les crítiques més importants que fem és que el projecte s’està fent d’esquena a la població. Es comunica només amb els governs i no amb tots els ajuntaments. Cal que s’obri a la ciutadania. La transformació és clau a la comarca, definirà els usos, el paisatge, la manera de viure al litoral i ens sembla molt obscur que s’estigui fent al seu aire amb contactes puntuals i prou. El projecte acumula un retard evident. Havia d’estar presentat a finals del 2022 i encara l’esperem.

Per què s’endarrereix?

Quan es va presentar el projecte es va dir que la Nacional seria prioritària i que també es farien accessos a la C-.32. Interpretem que ara s’està endarrerint l’N-II per prioritzar aquests nous accessos a l’autopista i ens sembla un contrasentit si es vol caminar cap a la sostenibilitat en la mobilitat. Si fas els accessos a la C-32 sense pacificar la Nacional dones més via a cotxes i motos per ocupar encara més espai. Tot s’està fent des d’un prioritat extrema cap a la mobilitat motoritzada quan l’objectiu hauria de ser treure cotxes i motos.

L’aposta pel carril bici és una de les claus?

El projecte al Baix Maresme sembla clar i passa per un carril continu per mobilitat ciclable de Montgat a Mataró, tot i que només hem vist dibuxos fins a Cabrera. Però també s’han vist bestieses com fer passar el carril pel Passeig Marítim. Les bicicletes per on va el vianant és conflictiu i no treu espai al cotxe. Això no és transformador: la bicicleta ha d’anar en calçada, compartint espai amb cotxes i amb carril segregat. Concebem la bicicleta com a mitjà de transport, no esportiu. Un exemple: molts vilassarencs que van dos o tres cops per setmana a Mataró. Part d’aquests trajectes s’ha de poder fer en bicicleta i de forma segura, amb plena garantia per als ciclistes. 

Esperes que 2024 sigui l’any de debò de l’N-II?

Vull pensar que el conveni que s’està firmant entre administracions és vinculant però no ens quedarem esperant si es realitza. Intentarem fer pressió ciutadana i mobilització perquè se sentin interpelats. 

Falta visió de comarca en grans temes com aquest o les platges?

La descoordinació és un problema endèmic a nivell comarcal i el veiem en les platges, on el motiu també està molt relacionat amb les infraestructures que ens fan perdre la connexió. El tema dels espigons és un despropòsit que no es treballi de forma conjunta com tampoc el transport públic. Són temes que requereixen planificació comarcal però no hi és. Es va govern a govern, ni Ajuntament a Ajuntament i el Ministeri decideix segons convé.

Comentaris (11)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive