Un altre any esperant la lletra petita de la Nacional II. Foto: R. Gallofré
Un altre any esperant la lletra petita de la Nacional II. Foto: R. Gallofré

Un altre any esperant la lletra petita de la Nacional

Anuari 2023: es coneix que la inversió esperada és de 384 milions per la mobilitat de la comarca però l'any acaba sense més concrecions ni projecte

2023 ha estat l’any dels grans titulars respecte la transformació de la Nacional II que creua i condiciona tot el Maresme. Titulars, convenis, signatures, anuncis, xifres altes, inversions anunciades. No es pot pas dir que no se n’hagi parlat (des de visites del President a acords del Parlament, de convenis entre administracions a esmenes pressupostàries) però el cert és que s’han consumit els 12 mesos de l’any que semblava que havia de ser el decisiu i la lletra petita (el projecte definitit, prioritzat, acordat i publicat) encara no és sobre la taula. La famosa ‘pacificació’ de l’N-II segueix sent més un anunciat abstracte que no pas una fòrmula resolta.

  • Consulta tot l'Anuari 2023 a l'Especial Capgròs d'aquest gener clicant aquí

Del total de 384 milions per a la mobilitat del Maresme, la inversió destinada a pacificar l’N-II serà de 80. Servirà per incorporar un carril bici segregat i l’ampliació de les voreres, reduint a més el nombre de carrils de la calçada i disminuint la velocitat màxima permesa, a més de construir noves rotondes. Es vol convertir la carretera N-II en un carrer més de cada municipi, desviant la majoria del trànsit intercomarcal cap a la C-32.  

  • El tram entre Montgat i Cabrera és el primer. Tots els projectes estan en redacció i es preveu aprovar-los progressivament durant el 2024, per a la posterior licitació de les obres corresponents.

Nous accessos a la C-32

 90 milions del paquet de mobilitat seran per a la construcció de sis nous enllaços de la C-32  per a una connexió més senzilla. Es faran a Alella, Teià, Premià de Mar, Cabrils, Canet i Calella, i es completarà l’enllaç de Llavaneres en direcció Girona. 

Can Sanpere de Premià de Mar acaba bé: expropiació i rehabilitació pactades
Can Sanpere de Premià de Mar acaba bé: expropiació i rehabilitació pactades


Can Sanpere acaba bé

Després de 20 anys, el serial de Can Sanpere a Premià de Mar va acabar amb la inversió municipal de 3 milions per adquirir l’immoble i reformar-lo i un conveni entre l’associació i l’Ajuntament per assegurar-se mantenir el projecte de feina social i cultural al poble. 

Una ampliació estratègica

L’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera multiplicarà per quatre la capacitat actual, passant dels 20 hectòmetres cúbics (hm3) anuals als 80, i estarà a ple rendiment el 2030. S’aixecarà una nova planta al costat de la que hi ha ara, amb una inversió global de 287 milions. 

287 milions per a ampliar la dessalinitzadora de la Tordera
287 milions per a ampliar la dessalinitzadora de la Tordera

El repte: una comarca cada cop més desigual


No és una realitat nova, però va a més i es confirma cada cop que se’n publiquen dades actualitzades. El Maresme és una comarca cada cop més dualitzada on conviuen municipis (i barris) molt rics i d’altres molt pobres. Diversos municipis del Maresme es troben, de nou, entre les ciutats i pobles més rics de Catalunya. Alella, Cabrils, Cabrera de Mar i Tiana es troben en les posicions capdavanteres.El Maresme es confirma, per tant, com una comarca de rics, amb municipis de renda molt elevada, i també de pobres, amb d’altres molt per sota de la mitjana. Entomar aquesta realitat i gestionar-la a nivell comarcal i metropolità és la típica carpeta que mai ningú vol acabar d’obrir. Enlloc. 

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive