Marc Bosch, del Consell Comarcal, al menjador escolar de l'Institut Escola Àngela Bransuela de Mataró
Notícies relacionades
Marc Bosch, del Consell Comarcal, al menjador escolar de l'Institut Escola Àngela Bransuela de Mataró

“Les beques menjador no distingeixen l’origen dels alumnes”

El Consell Comarcal constata que els fills de pares sense NIE “tenen els mateixos drets que la resta d’infants, i cap culpa de la situació de les seves famílies”.

L’atorgament de beques menjador és un tema que ha generat debat i controvèrsia en les darreres setmanes a Mataró i al Maresme. La protesta d’un grup de famílies en situació irregular a qui se’ls havia denegat l’ajut ha derivat en una polèmica molt pujada de to sobre el dret dels fills de pares sense papers a ser adjudicataris de la beca. Des del Consell Comarcal, ens que gestiona la tramitació, ho tenen molt clar. “Són menors d’edat, estudiants del sistema educatiu català i sense cap culpa ni responsabilitat de la situació administrativa de les seves famílies, i tenen els mateixos drets que els alumnes de pares o mares nascuts aquí”, constaten.

"És una falsa polèmica que perjudica els alumnes", afirmen des del Consell Comarcal

Marc Bosch, Conseller delegat de Serveis a les Persones del Consell Comarcal, és molt rotund a l’hora de respondre a la polèmica generada. “Per nosaltres no hi ha alumnes immigrants o no immigrants, les bases d’atorgament dels ajuts no mencionen aquest fet en cap moment ni es té en compte a l’hora de donar-hi llum verda o denegar-les”. Bosch lamenta aquesta “falsa polèmica” que “perjudica als alumnes”, i recorda que les beques menjador es lliuren segons un criteri de valoració socioeconòmica de la família, segons uns barems d’ingressos, sense que altres criteris hi entrin en compte.

Això no obstant, és cert que les famílies sense DNI o NIE poden trobar-se amb més problemes a l’hora de rebre la beca. “Se’ns presenta la dificultat que les dades de la seva situació econòmica, que ens presenten no les podem comprovar a través d’hisenda, com fem amb tots els casos, ja que les famílies en situació irregular no hi consten”, explica Bosch. Com que no es poden acreditar els ingressos (és la Generalitat qui creua les dades amb Hisenda), l’ajut és denegat automàticament a no ser que la família compti amb un informe de vulnerabilitat expedit pels Serveis Socials de cada municipi. El procés per obtenir-lo, però, pot ser complicat burocràticament, tal i com han denunciat diverses famílies a Mataró coordinades pel Sindicat de l’Habitatge.

El menjador escolar del Camí del Mig, en una imatge d'arxiu. Foto: R.Gallofré

El menjador escolar del Camí del Mig, en una imatge d'arxiu. Foto: R.Gallofré

S'ampliaran els criteris perquè serveis socials puguin expedir més informes de vulnerabilitat a les famílies sense NIE

“De cara a l’any que ve ampliarem els criteris perquè els serveis socials municipals puguin expedir informes de vulnerabilitat a aquestes famílies”, explica el responsable de Serveis a les Persones del Consell Comarcal. Els departaments municipals podran tenir en compte factors com ara els problemes habitacionals de les famílies (sobreocupació de l’habitatge, amenaces de desnonament, incapacitat de fer front al pagament de subministres bàsics). A banda, s’empoderarà les direccions dels centres educatius on estudien els alumnes per facilitar a Serveis Socials dades i observacions de les situacions de risc d’aquests alumnes. Amb tot plegat, es facilitarà que les famílies sense papers en situació de risc socioeconòmic puguin comptar amb l’informe de vulnerabilitat imprescindible perquè puguin optar a les beques menjador, i que el factor Hisenda no sigui tan determinant.  

Aquest curs s'ha marcat un rècord de sol·licituds, amb més de 10.700 al Maresme

En aquest curs 2021-2022, un total de 160 alumnes de famílies en situació irregular han rebut beca menjador, mentre que a 202 se’ls ha denegat, precisament per no comptar amb el citat informe de serveis socials, tot i que la convocatòria es manté oberta si des d’aquests departaments municipals es detecten situacions de risc. Durant aquest curs s’ha registrat un rècord de peticions d’aquests ajuts al Maresme, amb 10.774 sol·licituds, de les quals se n’han atorgat, fins ara, 8.923. “És preocupant que tantes famílies necessitin aquest suport”, expliquen des del Consell Comarcal, des d’on recorden que si bé el menjador escolar es planteja d’origen com un recurs educatiu per conciliar la vida familiar i professional, per a molts ciutadans és avui un recurs per a la manutenció dels fills que supleix les mancances econòmiques familiars.

Manifestació de 'sense papers' al Consell Comarcal per demanar beques menjador per als seus fills. Foto: Sindicat de l'Habitatge

Manifestació de 'sense papers' al Consell Comarcal per demanar beques menjador per als seus fills

El procés per sol·licitar els ajuts

Les beques menjador estan gestionades pel Consell Comarcal en base als barems establerts pel departament d’Educació de la Generalitat, tot i que a l’hora de sol·licitar-les, les famílies s’han de dirigir als ajuntaments corresponents. Els ajuts s’atorguen per al 70% o bé per al 100% de la manutenció, segons cada cas (el preu del menú diari és de 6.33 euros). El període de sol·licitud sol obrir-se a la primavera i finalitza el 30 de juny. En els darrers anys la tramitació s’ha agilitzat i s’ha aconseguit que les beques estiguin atorgades abans de l’inici de curs. La transferència econòmica es fa directament a les escoles, que gestionen el pagament amb l’empresa de menjador que tinguin contractada.   

Arxivat a:

Comentaris (15)

Marta Fa 1 any
La comida no se le niega a nadie en cualquier circunstancia pero si no trabajan los padres para que quieren las ayudas de comedor? La mayoria de estas mujeres que no tienen papeles no trabajan porque no pueden y la otra mayoria con papeles porque no les da la gana, para que? mientras hayan pirmi y ayudas …deberia el consistorio obligar a estas personas que perciben estas ayudas a trabajar en la ciudad, limpieza, etc…. veriamos que pronto no quieren estas ayudas Estamos hartos
Yaya Fa 1 any
Ese tal Marc es el ejemplo del máximo exponente de la compra de votos. Pero eso sí pagando nosotros. Si queréis comprar votos con ayudas a diestro y siniestro os lo pagais con vuestro dinero y no con el de los demás que teneis mucha cara. Yo si me tengo que comprar algo lo pago con mi dinero y no con el de los demás.
Xipo Fa 1 any
És una vergonya, els d'aqui paguem i els de fora s'ho emporten tot. Digue'm racista si vols però quants impostos generen aquests "sense papers"? I no només tenen dret a beques menjador, si estan en una escola vol dir que també els hi paguem l'escola, la sanitat... i nosaltres a seguir pagant per tot per poder-los mantenir. Després els socialistes i altres posareu el crit al cel perquè augmenta l'extrema dreta. Vinga va! Però si els hi poseu a "huevo".
Maria Fa 1 any
Yo no voy a ser, quien diga que un niño se quede sin Comer. Pero resulta que a los padres de la mayoria de esos niños, se les dan ayudas para TODO. Porque en lugar de ir se de tiendas a comprar trapitos y calzado, o estar en bares o esquinas, no les hacen la comida en casa, con el dinero de las ayudas. Porque todos tienen 3 hijos, si no les pueden alimentar? Estamos haciendo una sociedad de personas sin responsabilidades ni obligaciones, porque tienen todos los derechos, y ninguna obligacio
Anònim Fa 1 any
Només tenen drets, però zero obligacions. Estic farta de que la gent que opinem que treballar per mantenir ganduls i delinqüents sóm racistes, Europa no és la solució dels països amb conflictes, o amb gent que sap que un cop aquí poden viure d'ajudes i de la sopa boba, a mí no em regalan res i amb prou feines arribo a final de mes i com jo molta gent però sóm d aquí i és clar no fem pena
MENTEIX SENYOR CONSELLER... busqui un sociòleg que li expliqui Fa 1 any
Cal una revisió a fons.
Juan de Mataro Fa 1 any
Y encima hacen manifestaciones para reclamar, no te digo. ¿En SU país hicieron alguna para pedir a SU gobierno que les diese comida?
anonimus Fa 1 any
Pocs d'aquests que tenen beca menjador pels fills els he vist treballant o amb ganes de fer-ho. Si als nens els paguen per menjar, als pares per viure, etc o sigui que ni pagen, ni treballen ni res. Esto... i jo anar pagant l'IBI, impostos per tot. Veniu, veniu, que aquí tot es gratis, paga el gamarús que treballa, que si es queda sensa feina, no li donen ni un duro i si es vol jubilar... parlem-ne, que hi ha molts gastos.
Judith Thomas Babey Fa 1 any
Flipo amb el racisme Mataroní
x Fa 1 any
PAH, sindicat...ja esta tot dit, aquests el que volen es que cada vegada vinguin mes pobres del mon mundial, que els haguem de mantenir i tenir aixi ells mes gent amb la que jugar i pregonar les seves ideol.logies, bueno clar com son força babaus igual al final s 'adonen que nomes els volen per viure de conte pere mentres ja paguem la resta...de moment ja li han ensenyat a aixecar el puny i a mantenir pancartes que ni tan sol saben que posa.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive