Marc Bosch, del Consell Comarcal, al menjador escolar de l'Institut Escola Àngela Bransuela de Mataró
Notícies relacionades
Marc Bosch, del Consell Comarcal, al menjador escolar de l'Institut Escola Àngela Bransuela de Mataró

“Les beques menjador no distingeixen l’origen dels alumnes”

El Consell Comarcal constata que els fills de pares sense NIE “tenen els mateixos drets que la resta d’infants, i cap culpa de la situació de les seves famílies”.

L’atorgament de beques menjador és un tema que ha generat debat i controvèrsia en les darreres setmanes a Mataró i al Maresme. La protesta d’un grup de famílies en situació irregular a qui se’ls havia denegat l’ajut ha derivat en una polèmica molt pujada de to sobre el dret dels fills de pares sense papers a ser adjudicataris de la beca. Des del Consell Comarcal, ens que gestiona la tramitació, ho tenen molt clar. “Són menors d’edat, estudiants del sistema educatiu català i sense cap culpa ni responsabilitat de la situació administrativa de les seves famílies, i tenen els mateixos drets que els alumnes de pares o mares nascuts aquí”, constaten.

"És una falsa polèmica que perjudica els alumnes", afirmen des del Consell Comarcal

Marc Bosch, Conseller delegat de Serveis a les Persones del Consell Comarcal, és molt rotund a l’hora de respondre a la polèmica generada. “Per nosaltres no hi ha alumnes immigrants o no immigrants, les bases d’atorgament dels ajuts no mencionen aquest fet en cap moment ni es té en compte a l’hora de donar-hi llum verda o denegar-les”. Bosch lamenta aquesta “falsa polèmica” que “perjudica als alumnes”, i recorda que les beques menjador es lliuren segons un criteri de valoració socioeconòmica de la família, segons uns barems d’ingressos, sense que altres criteris hi entrin en compte.

Això no obstant, és cert que les famílies sense DNI o NIE poden trobar-se amb més problemes a l’hora de rebre la beca. “Se’ns presenta la dificultat que les dades de la seva situació econòmica, que ens presenten no les podem comprovar a través d’hisenda, com fem amb tots els casos, ja que les famílies en situació irregular no hi consten”, explica Bosch. Com que no es poden acreditar els ingressos (és la Generalitat qui creua les dades amb Hisenda), l’ajut és denegat automàticament a no ser que la família compti amb un informe de vulnerabilitat expedit pels Serveis Socials de cada municipi. El procés per obtenir-lo, però, pot ser complicat burocràticament, tal i com han denunciat diverses famílies a Mataró coordinades pel Sindicat de l’Habitatge.

El menjador escolar del Camí del Mig, en una imatge d'arxiu. Foto: R.Gallofré

El menjador escolar del Camí del Mig, en una imatge d'arxiu. Foto: R.Gallofré

S'ampliaran els criteris perquè serveis socials puguin expedir més informes de vulnerabilitat a les famílies sense NIE

“De cara a l’any que ve ampliarem els criteris perquè els serveis socials municipals puguin expedir informes de vulnerabilitat a aquestes famílies”, explica el responsable de Serveis a les Persones del Consell Comarcal. Els departaments municipals podran tenir en compte factors com ara els problemes habitacionals de les famílies (sobreocupació de l’habitatge, amenaces de desnonament, incapacitat de fer front al pagament de subministres bàsics). A banda, s’empoderarà les direccions dels centres educatius on estudien els alumnes per facilitar a Serveis Socials dades i observacions de les situacions de risc d’aquests alumnes. Amb tot plegat, es facilitarà que les famílies sense papers en situació de risc socioeconòmic puguin comptar amb l’informe de vulnerabilitat imprescindible perquè puguin optar a les beques menjador, i que el factor Hisenda no sigui tan determinant.  

Aquest curs s'ha marcat un rècord de sol·licituds, amb més de 10.700 al Maresme

En aquest curs 2021-2022, un total de 160 alumnes de famílies en situació irregular han rebut beca menjador, mentre que a 202 se’ls ha denegat, precisament per no comptar amb el citat informe de serveis socials, tot i que la convocatòria es manté oberta si des d’aquests departaments municipals es detecten situacions de risc. Durant aquest curs s’ha registrat un rècord de peticions d’aquests ajuts al Maresme, amb 10.774 sol·licituds, de les quals se n’han atorgat, fins ara, 8.923. “És preocupant que tantes famílies necessitin aquest suport”, expliquen des del Consell Comarcal, des d’on recorden que si bé el menjador escolar es planteja d’origen com un recurs educatiu per conciliar la vida familiar i professional, per a molts ciutadans és avui un recurs per a la manutenció dels fills que supleix les mancances econòmiques familiars.

Manifestació de 'sense papers' al Consell Comarcal per demanar beques menjador per als seus fills. Foto: Sindicat de l'Habitatge

Manifestació de 'sense papers' al Consell Comarcal per demanar beques menjador per als seus fills

El procés per sol·licitar els ajuts

Les beques menjador estan gestionades pel Consell Comarcal en base als barems establerts pel departament d’Educació de la Generalitat, tot i que a l’hora de sol·licitar-les, les famílies s’han de dirigir als ajuntaments corresponents. Els ajuts s’atorguen per al 70% o bé per al 100% de la manutenció, segons cada cas (el preu del menú diari és de 6.33 euros). El període de sol·licitud sol obrir-se a la primavera i finalitza el 30 de juny. En els darrers anys la tramitació s’ha agilitzat i s’ha aconseguit que les beques estiguin atorgades abans de l’inici de curs. La transferència econòmica es fa directament a les escoles, que gestionen el pagament amb l’empresa de menjador que tinguin contractada.   

Arxivat a:

Comentaris (16)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive