Manifestació de 'sense papers' al Consell Comarcal per demanar beques menjador per als seus fills. Foto: Sindicat de l'Habitatge
Manifestació de 'sense papers' al Consell Comarcal per demanar beques menjador per als seus fills. Foto: Sindicat de l'Habitatge

Els infants de famílies sense papers poden tenir beca menjador?

Les protestes d'aquest col·lectiu a Mataró posen de manifest les dificultats que tenen els fills de famílies en situació irregular per beneficiar-se d'ajuts al menjador escolar

Els infants de famílies sense papers tenen dret a una beca menjador? Aquesta és la pregunta que segueix a l'aire després de la controvertida manifestació que va tenir lloc dijous passat, dia 20, a la seu de Benestar Social de Mataró i també al Consell Comarcal, on desenes de persones en situació administrativa irregular, convocades pel Sindicat de l'Habitatge van reclamar l'atorgament d'aquests ajuts. Sense DNI o NIE, però, és molt difícil aconseguir-la.

Moltes famílies sense papers viuen en situació precària i necessiten ajuts alimentaris 

La concentració ha generat molts debats i disputes a les xarxes socials, en part pel fet que el tema va saltar a mitjans d'abast estatal com ara Ok Dario que va publicar una notícia amb un titular que manipulava les declaracions d'una de les manifestants fetes a Mataró Audiovisual. La qüestió és que la majoria de famílies que resideixen a Mataró sense documents ho fan en situació econòmica molt precària i, per tant, requereixen d'ajuts per a l'alimentació dels seus fills, però la seva situació fa que els sigui molt complicat rebre la beca menjador malgrat estar escolaritzats a centres educatius de la ciutat.

El menjador escolar del Camí del Mig, en una imatge d'arxiu. Foto: R.Gallofré

El menjador escolar del Camí del Mig, en una imatge d'arxiu. Foto: R.Gallofré

Des del Sindicat de l'Habitatge assenyalen que una vintena de famílies s'han adreçat a ells després que se'ls denegués la beca  “per no disposar de cap identificador vàlid (DNI o NIE) i no trobar-se dins del circuit dels serveis socials en situació de vulnerabilitat i risc socioeconòmic”.

Sense DNI o NIE es genera un laberint administratiu per a les famílies

L'organització, citant el document de bases reguladores de la convocatòria per a la concessió d'ajuts de menjador, recorda que les famílies sense DNI o NIE només poden optar a una beca si disposen d'una treballadora social assignada. "Casualment, moltes d’aquestes famílies es troben en procés d’assignació d’una treballadora social. Tanmateix, des de Benestar Social se’ls hi ha comunicat que aquesta assignació pot arribar a demorar-se de 3 a 5 mesos", afirmen des del Sindicat. És a dir, un peix que es mossega la cua, segons el relat que en fa l'organització convocant de la protesta. 

Ocupen la seu de Serveis Socials de Mataró per demanar més beques menjador. Foto: Sindicat Habitatge

Ocupen la seu de Serveis Socials de Mataró per demanar més beques menjador. Foto: Sindicat Habitatge

L'Ajuntament assegura que els manifestants mai han estat usuaris de Serveis Socials

Però aquesta versió xoca amb la donada per l'Ajuntament de Mataró. Segons el consistori, la vintena de famílies que van ocupar la seu de Benestar Social no són usuàries d'aquest servei. És a dir, que no hi havien acudit fins al dia mateix de la manifestació, en la qual van reclamar que se'ls facilités un informe de vulnerabilitat social per a poder demanar les citades beques menjador. L'Ajuntament defensa que no poden donar aquests informes sense fer prèviament un seguiment de cada cas que acrediti aquesta vulnerabilitat, quelcom impossible si aquell era el primer cop en el que les famílies sol·licitants s'hi presentaven. 

Darrere de tot plegat s'hi amaga la situació precària de moltes d'aquestes famílies i especialment dels seus infants, que ben poc tenen a veure amb aquest embrollament administratiu, en el qual cal tenir també present que l'Ajuntament hi juga un paper secundari, ja que és la Generalitat qui estableix les bases dels ajuts i el Consell Comarcal qui els tramita. Des del Sindicat de l'Habitatge insisteixen, en tot cas, que "cal tramitar d’urgència l’assignació de treballadores socials a les famílies i procedir automàticament, amb l’elaboració de l’informe de vulnerabilitat i risc social". I asseguren que "molts infants depenen d’aquest àpat calent, ja que la situació socioeconòmica de moltes famílies és extremadament precària".

 

Arxivat a:

Comentaris (25)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive