Collboni vol el Maresme dins de l'Àrea Metropolitana de Barcelona el 2030
Collboni vol el Maresme dins de l'Àrea Metropolitana de Barcelona el 2030

Collboni vol el Maresme dins de l'Àrea Metropolitana de Barcelona el 2030

L'alcalde de Barcelona es posa per objectiu impulsar una "metròpoli federal" que aplegui a 5,3 milions de ciutadans

vlm capgros 03
 

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, aposta per ampliar l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), entitat que presideix, a tots els municipis del Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Maresme i el Garraf abans del 2030. Així ho ha defensat en una conferència a Foment del Treball, on el socialista ha fixat com a "horitzó" la creació d'una "metròpoli federal" que passi d'aplegar els 3,3 milions de ciutadans que ara com ara té l'AMB als 5,3 milions de tota la regió metropolitana. En aquest sentit, Collboni ha apostat per repensar l'AMB "com un pacte federal" en què hi ha d'haver "cessions de competències i sobirania" per part dels ajuntaments cap a l'ens metropolità , així com de la Generalitat i l'Estat cap als ens locals.

En el seu primer discurs com a alcalde de la capital catalana a la seu de la patronal Foment del Treball, Collboni ha defensat amb fermesa el "federalisme" com a model a instaurar a la regió metropolitana de Barcelona per tal que els municipis que la integren convisquin "en peu d'igualtat". Així, el socialista ha insistit en el replantejament de l'ens metropolità amb l'objectiu que aquest apliqui unes polítiques compartides que permetin fer front a "reptes" que són també compartits entre els municipis, com ara bé la mobilitat o la transició energètica.

Collboni ha defensat l'ampliació de l'AMB cap a tots els municipis del Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Maresme i el Garraf, però no ha fet menció d'altres grans ciutats del Baix Llobregat Nord, com ara Martorell, que no formen part de l'ens a dia d'avui. Tanmateix, més enllà de l'ampliació territorial de l'AMB, que ara com ara està formada per 36 municipis, Collboni ha apostat per la cessió de competències dels ajuntaments cap a l'ens, per tal que aquest pugui articular polítiques de més gran abast, i ha demanat "a la Generalitat singularment" el retorn d'algunes competències "que pertanyen a escala local".

Entre els exemples, Collboni ha citat l'aplicació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) a la ronda de Dalt, que afecta diversos municipis contigus a Barcelona, així com iniciatives de transport compartit, com el 'motosharing', que en alguns casos no permeten que l'usuari canviï de municipis que són fronterers mentre l'utilitza.

Així mateix, el socialista també ha defensat la necessitat "d'enfocar l'estratègia metropolitana a tot l'àmbit del Besòs". Per Collboni, es tracta de "justícia història": "Els barris del Besòs de Barcelona han d'oferir oportunitats de futur, qualitat de vida i seguretat". En aquest sentit, l'alcalde ha recordat que el consistori té com a "repte" invertir 500 milions d'euros en 10 anys a tot l'eix del Besòs.

D'altra banda, Collboni també ha defensat el replantejament de l'AMB com una fórmula per "normalitzar les relacions institucionals", així com per projecte Barcelona i tota la seva regió metropolitana "a escala internacional". En relació amb això, el socialista ha defensat que té la voluntat "d'obrir i recuperar les relacions" amb altres ciutats de l'Estat, com ara Madrid, per tal de buscar punts de "col·laboració i cooperació". "La normalització ens permetrà, de nou, fer debats a mitjà i llarg termini, perquè fa massa temps que en aquest país hem deixat de fer projectes a llarg termini", ha conclòs.

Comentaris (5)

D.Herreros Fa 4 mesos
No si us plau!! A Barberà portem reclamant fa varis anys... Entres a l'AMB, i cada ciutadà ha de pagar el tribut metropolità cada any, en funció del cadastre...o sigui, si tens una segona plaça de parking, també pagues per ella... I serveis??? No veiem avantatges la veritat.
Jordi Fa 4 mesos
Lliure i tropical!
Joan Fa 4 mesos
Aquest “pájaro” vol mes poder pels corruptes del PSC..de pas españolizar als del Maresme .. que el que necessitem son unes rodalies com cal cosa que els seus amos de Madrid no ens permeten tenir.
Carles Fa 4 mesos
Déu ens ampari...
Mataró, el cul de Barcelona... ja sabem el final Fa 4 mesos
fum, fum fum

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive