La Nacional II va molt més buida pel Maresme amb l'eliminació del peatge de la C-32

Ara sí: 2022 és l'any clau de la Nacional II

Cugat Comas FOTO PORTADA: La Nacional II va molt més buida pel Maresme amb l'eliminació del peatge de la C-32

La famosa pacificació de la carretera de la costa del Maresme no començarà però sí que es definirà aquest any: arriba l’hora de la veritat

La pacificació va de veres... de quina manera?

2022 acaba de començar, amb tot el que això suposa. De tot el que en clau maresmenca han de deparar els propers 12 mesos en podem fer tria bàsicament entre dos grups. Tot allò que serà sobrevingut i imprevist i que ara no se sap a una banda de la balança. El que ja es coneix que ha de ser o passar, perquè té calendari, pressupost, terminis o un impuls superior seria l’altra part. I entre aquest segon paquet de coses se suposa que segures hi ha, encara que no ho pugui semblar, el futur de la Nacional II. El què ha de ser de gran aquesta carretera que creua el Maresme i que tantes vegades l’ha condicionat.

En el conegut conte d’en Pere i el Llop, quan finalment el dolent de la pel·lícula compareix ja se l’ha anunciat tants cops que no es fa cas de l’avís. Els conceptes de “nova Nacional”, “pacificació de l’N-II” i “transformació en una via més cívica i urbana” és probable que tinguin a ulls del lector la mateixa síndrome que el conte infantil. Quantes vegades se n’ha parlat? Quants cops se n’ha fixat terminis? Quants titulars s’han generat els darrers anys sobre aquesta N-II de moment quasi inalterable i sempre amb tot tipus de conjugacions futures? La resposta és simple. Massa cops i potser massa desorientades. Però la diferència clar és que 2022 té tots els ingredients perquè vagi de veres. La bala d’aquest any no és de fogueig.

Les diferents peces de la mobilitat maresmenca (el gran tema que ocupa, preocupa i alhora uneix la comarca) fa temps que es mouen desencadenant moviments successius. Sigui directament com fitxes de dòmino o per simpatia i infusió, al nou panorama obert amb la fi de la concessió dels peatges i la “liberalització” de la C-32 l’han seguit noves pantalles. Apujades les barreres de pagament és com si hagués saltat el tap. I de cop la novetat xarbota. En pocs mesos la cosa s’ha accelerat i 2022 queda subratllat com l’any clau. L’any del projecte, del què serà. Els propers mesos són claus per saber ben bé què se’n farà d’aquesta carretera al seu pas per (de moment) el Baix Maresme i fins a Mataró

Generalitat, Consell Comarcal, i ajuntaments surten a jugar el matx decisiu. Hi ha un termini (de sis mesos) que caduca a l’estiu al final del qual es tindrà el dibuix, el projecte i també el calendari. Hi ha una partida de 49 milions del pressupost de la Generalitat dels que 18 són per a aquest projecte. Estudi encarregat i diners. Sí, venen mesos claus per la Nacional.

 DSF2185
FOTO: DSF2185

Tres preguntes amb resposta

Com s’arriba a la situació actual?

La famosa pacificació fa temps que es reclama i es branda però és més recent el seu impuls. 2020, l’any u de la pandèmia i els seus confinaments (domiciliaris, locals i comarcals) acaba sent un detonant a tots els nivells sobre l’espai públic i els models de mobilitat. Són temps, tothom se’n recorda, en què no es pot sortir del municipi o la comarca de manera que especialment al Baix Maresme i en localitats tan denses com Masnou, Premià o Vilassar emergeix una reivindicació de fer-se seva l’N-II. Que sigui per la ciutadania i no una carretera-autovia. Comencen mobilitzacions diferents en forma de talls, passejades i bicicletades, que reivindiquen l’espai viari per als ciutadans. Institucionalment, es firma el Pacte per la Mobilitat Sostenible del Maresme.

Què desencadena el projecte?

És precisament arran de la fi de la concessió dels peatges que la ‘carpeta’ de la Nacional queda més sobre la taula. La “conversió en via urbana” que fins al moment sols ha impulsat Mataró (que té transferida part de la via) és un propòsit compartit que la pròpia Generalitat no perd passada per fer-se seu i anunciar l’estudi del projecte. No falten altaveus ni micròfons per anunciar que “comença la pacificació”. Es començarà pel tram Montgat-Mataró i es diu que inclourà carril bici, però òbviament falta tota la lletra menuda. L’altre detonant important és el pacte de pressupostos de la Generalitat de Catalunya entre el govern ERC-Junts i Catalunya en Comú, pel qual s’assignen 49 milions als comptes de 2022 per al projecte en total. 18 d’aquests per la part que es licita del Baix Maresme. 

Què ha de passar aquest any?

2022 és l’any. Una ‘match ball’ per la Nacional. Els primers mesos, tot el primer semestre és el moment clau en què es redactarà el projecte. Serà després d’aquest període, abans de les vacances d’estiu que es tindrà el projecte, el disseny. Es presentarà llavors quina és la Nacional ‘pacificada’. Els tempos i terminis a partir d’aquí porten al període d’exposició pública i al·legacions. No és descartable que, en la línia d’altres projectes de transformació urbanística i de mobilitat, el que es presenti sigui contestat i polèmic. Per tant des del moment en què es presenti el projecte definitiu poden passar diversos factors. Només en cas d’una gran acceleració força impròpia del calendari podrien començar les obres aquest 2022. El primer trimestre o la primavera del 2023 (any electoral, per cert) pot ser la data. 

Ciclistes per l'N-II
FOTO: Ciclistes per l'N-II

“Volem una pacificació ambiciosa i transformadora”

Recuperem el Baix Maresme és la coordinadora que durant els darrers mesos ha liderat les mobilitzacions per una pacificació efectiva de l’N-II. L’entitat creu que s’està davant d’una “oportunitat per disminuir la contaminació i avançar cap a un nou model de mobilitat que cohesioni la comarca i ens faci ser resilients davant el canvi climàtic” i és per això que reclamen un projecte “ambiciós”. Pau Arona és un dels seus membres i explica que “els propers mesos seran claus, perquè som temerosos que la Generalitat no vulgui fer una transformació a fons”. Recuperem reclama que els moviments socials participin de la preparació del projecte i en aquest sentit ha llistat el que consideren imprescindible que ha de contenir la nova Nacional. 

La clau de la intervenció és facilitar una mobilitat millor i més sostenible, argumenten

 

El carril bici del Maresme: l’element clau de la proposta

Un dels aspectes més rellevants de la pacificació és el nou carril bici, que Recuperem el Baix Maresme reivindica amb estàndards europeus per integrar-lo a la xarxa EuroVelo

 

La futura Nacional II del Maresme que ha de resultar del moment clau d’aquest 2022 tindrà com a principal novetat respecte l’actual la introducció d’un carril bici que connecti Montgat amb Mataró, en primera instància i tota la resta de comarca enllaçada per la via posteriorment. Cal parar atenció perquè té tots els ingredients (meny espai pel cotxe, més per les bicicletes) perquè la proposta pugui ser indigesta als ventres més cotxe-cèntrics. Només cal recordar la controvèrsia generada amb la implementació de l’Anella Ciclista de Mataró per fer una norma de tres i inferir quins poden ser els elements del projecte que poden trepitjar més ulls de poll.

L’N-II ja és, de fet, una via amb alta presència ciclista sobretot en caps de setmana. Però amb els carrils se suposa que no es tracta tant de nous carrils exclusius per als actuals usuaris (cicloturistes, bàsicament) sinó també per habilitar la bicicleta com a vehicle substitutiu d’alguns trajectes entre municipis o dins dels mateixos. 

Entrar a EuroVelo, un pilar estratègic

A ulls de Recuperem el Baix Maresme és imprescindible “que el carril bici no sigui un nyap, volem totes les garanties que podrà estar integrat amb les altres xarxes i podrà permetre desplaçaments com per exemple de Premià al TecnoCampus de Mataró”, explica Pau Arona. Perquè compleixi uns mínims, proposen que s’integri a la xarxa Eurovelo, concretament a l’itinerari 8 que ara acaba a Maçanet. “EuroVelo és la xarxa de vies ciclables europea i ara acaba a Maçanet. Estendre-la a tot el Maresme és un pilar estratègic per la comarca a efectes de cicloturisme i promoció, per connectar-se amb Barcelona i per desplaçaments més sostenibles”, afirma. I un argument de més: integrar-lo a la xarxa Europea convertirà el carril en irreversible. No és poca cosa. 

 

 

render el masnou

El ‘render’ del Masnou, criticat per la plataforma | cedida

 

Crítiques a l’únic esbós que hi ha: el de Masnou

L’Ajuntament de Masnou és l’únic dels maresmencs que, de manera pública, ha presentat com s’imagina el seu front de mar amb la nova N-II. En un vídeo promocional de les noves obres de mobilitat previstes al municipi (enllaços a la C-32 i Nacional), el consistori va publicar un vídeo amb renders (imatges digitals) del resultat. La proposta, però, ha estat criticada per moviments com Recuperem el Baix Maresme precisament per poc ambiciosa i per patir de “cotxe centrisme”. Un dels aspectes més criticats: que s’hi dibuixa el carril bici per la vorera i no com a carril de la via. Una plasmació que, d’acomplir-se, no aniria en la línia del que es reclama i menys en els estàndards d’Eurovelo.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive