Adéu al Peatge de Vilassar de Dalt. Foto: R.Gallofré
Notícies relacionades
Adéu al Peatge de Vilassar de Dalt. Foto: R.Gallofré

Adéu peatges: el dia més esperat

L’autopista del Maresme deixa de tenir barreres aquest dimecres després de 52 anys de concessió, una fita celebrada per la ciutadania

Maresmencs i maresmenques, el gran dia ha arribat. La mitjanit entre el dimarts 31 d’agost i el dimecres 1 de setembre desapareixeran les barreres dels peatges de la primera autopista de pagament  de l’Estat, la que la gent de la comarca porta més de mig segle pagant. S’han acabat els peatges i de bones a primeres aquesta data i aquest fet només poden ser considerats de fita històrica. Hi ha incertesa amb el futur i declaracions i propostes que poden fer grinyolar l’alegria.  Però el triomf és el que és

Que lluny que queda el 1969, quan s’estrenava el tram entre Montgat i Mataró com el primer de pagament a tot el país. Després en vindrien més, arreu del país, fins al punt de convertir l’animadversió al peatge en un dels principals vectors d’unió de la gent de la comarca. Si passaves pel Maresme, havies de pagar. Si hi vivies, no te’n podies estar. Alguns dels trams de la concessió comarcal eren dels més cars de tota la xarxa. Abertis, la concessionària que feia passar per caixa (mai més ben dit) desapareix la mitjanit de dimarts a dimecres de la C-32 i daltres vies. De moment. La incertesa del futur no ha de desdibuixar l’alegria de la jornada.

Dimarts s’acaben els peatges. Requiescat in pace per ells, fins aquí la seva història. El final de 52 anys de peatges “ha de ser una festa de tots els maresmencs” segons Antoni Esteban, portaveu de Preservem el Maresme. La data de caducitat dels peatges es va acabar de confirmar fa un any i des de llavors aquesta coordinadora comarcal no ha parat de reivindicar l’alegria, el gust de triomf col·lectiu d’aquesta finalització. “Són 52 anys de concessió, dos cops allargada, hem pagat 50 cops l’amortització sense cap tipus de benefici pel territori i el Maresme ha de recuperar identitat com a comarca a partir d’haver aconseguit tombar els peatges”, diu Esteban.

Una ‘festa’ i si cal, a pujar barreres

Què passarà la nit de dimarts a dimecres, a la C-32? Des de Preservem el Maresme no desaprofitaran l’oportunitat de sortir a celebrar l’alliberament de l’autopista. Si és una fita històrica, toca una farra. En la mesura del que es pugui, és clar. En aquest sentit l’entitat convoca a un sopar de carmanyola i a una marxa per l’autoposta, llançarà coets de celebració al punt de les dotze i apujaran ells les barreres que Abertis no hagi alçat quan arribin als peatges. Com quan s’hissen banderes en les conquestes, la ciutadania vol fer patent que s’ha acabat l’etapa dels peatges.

I és que Preservem el Maresme fa una crida a que “quedi clar que la fi dels peatges és un triomf de la ciutadania i una patacada a les administracions”. En aquest sentit el seu portaveu Antoni Esteban recorda la importància de la mobilització social per haver arribat a aquest dia D. “Aquest dimarts acaba una etapa i en comença una altra en la qual el Maresme ha de deixar molt clar que no vol seguir pagant, ni amb peatges ni amb altres sistemes discriminatoris. Convindrà seguir fent molta força perquè el que sentim ara i el que van dient ja ens mostra que se’ns gira molta més feina”. 
Als peatges se’ls diu adéu, les barreres ja seran història. Però la partida de la mobilitat seguirà.

Peatge de Vilassar de Dalt. Foto: R.Gallofré

Peatge de Vilassar de Dalt. Foto: R.Gallofré

La cronologia del peatge més antic

 • 1969: S’inaugura l’autopista A-19 entre Barcelona i Mataró, amb peatge a Vilassar de Mar i una vigència de 35 anys i es concessiona a ACESA, avui dins d’Abertis.
 • 1994: Es construeix la Ronda de Mataró i l’A-19 es perllonga fins a Palafolls i la vigència del peatge s’amplia fins al 2016.
 • 1995:  L’Estat traspassa a la Generalitat la titularitat de la via.
 • 1998: La Generalitat allarga la concessió fins al 2021 a canvi de baixar els peatges a altres vies explotades per ACESA.
 • 2015: La Generalitat tira enrere el projecte de l’ampliació de laterals després de la pressió social en contra.
 • 2021: Final dels peatges amb la Generalitat apostant per recuperar el pagament amb sistema de vinyeta.

Comentaris (1)

Mart Fa 1 any
Esta autopista ha sido la más cara no tengo duda, siempre la han mantenido en perfectas condiciones bien cuidada, limpieza, pintura y crea trabajo. Creo que al menos un precio simbólico para mantenerla tal como esta. Por la noche siempre hay un grupo de intervencion de operarios. No me creo que ahora se hagan cargo y nos pasarán la pelota a los ayuntamientos y la excusa de que no hay dinero para mantenerla. Lo del canon para recaudar y desviar el dinero para otro lado.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive