Per què he de reciclar si ja ho fan per mi?
Notícies relacionades
Per què he de reciclar si ja ho fan per mi?

Per què he de reciclar si ja ho fan per mi?

Trencant falsos mites: al voltant del reciclatge hi ha moltes afirmacions que encara que es vagin repetint, no són certes; repassem les més destacades

“Per què hem de separar la brossa si després es barreja tot?”, “per què he de reciclar si ja hi ha plantes de tractament de residus que ho fan per mi?” o “jo no reciclo i així no enriqueixo les empreses". El món del reciclatge ha hagut de conviure durant molt de temps amb afirmacions que no són certes, falsos mites que acompanyen el sector des dels seus inicis i que, malgrat el pas del temps, encara no s’han superat. La realitat és que aquestes afirmacions són excuses que ens posem, que l’esgotament de les matèries primeres està a l’ordre del dia i que si l’aposta per l’economia circular no és reeixida, el sistema productiu pot arribar a col·lapsar. Reciclar els residus que generem és més important que mai. I tot comença a casa.

Per això, de la mà del director de Maresme Circular, Carles Salesa, repassem alguns dels falsos mites sobre el món del reciclatge que ens frenen a l'hora de reciclar i per què no són certs, malgrat que es repeteixin amb freqüència.


Per què hem de separar la brossa si després es barreja? 


Un dels clàssics és que a Mataró els camions encarregats de recollir les brosses barregen els residus, quelcom estès per alguns vídeos de fa anys que van córrer com la pólvora. La realitat és que més enllà d’una mala praxis puntual d’algun treballador, a Mataró no només no es barreja la brossa recollida de forma selectiva, sinó que a través del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme es destinen molts recursos a recuperar aquells residus llençats al contenidor gris i que sí que es poden reciclar.

Les dades de l’Agència de Residus de Catalunya apunten que la recollida selectiva de residus del 2021 a Mataró va ser d’un 35%, similar a les dades de les ciutats de més de 50.000 habitants. Això vol dir que el 65% de residus reciclables s’han llençat al contenidor gris i que cal més sensibilització per a que la gent separi els residus a casa.


No cal separar els residus, ja hi ha plantes industrials que ho fan


Relacionat amb l’anterior, un altre dels falsos mites que envolta el món de la recollida selectiva és que no és necessari separar la brossa perquè ja hi ha plantes on es fa de forma mecànica i això podria treure llocs de feina d’aquest sector. “La tasca de separació que es fa a les plantes de tractament de residus és complementària. Hem d'entendre que la qualitat dels materials que no s’han separat abans queda malmesa”, explica Salesa. Allò que el ciutadà tira al contenidor de la resta va destinat a un tipus de reciclatge que s’anomena downcycling, on el material reciclat és de menor qualitat i funcionalitat que el material original. Això suposa que es trenqui el cicle de l’economia circular real, on per exemple una llauna de conserves es pot tornar a convertir en una altra llauna, gairebé fins l’infinit. Així que separar a casa optimitza i millora la qualitat del reciclatge.

En el Dia Mundial del Reciclatge, us expliquem com generar menys residus i contribuir a protegir el planeta. Foto: R. Gallofré
 

Ja paguem impostos, no sé per què haig de reciclar


Aquest és el clàssic fals mite del contribuent que reclama que ja paga impostos per a sobre haver de reciclar. El que no sap aquesta persona és que com pitjor reciclem, més costós és per la planta de tractament de residus la tasca que ha de fer a posteriori, i per tant el ciutadà acabarà pagant més impostos perquè es repercutirà de forma directa sobre el cost del servei.


No vull separar per fer més riques a les empreses 


Un altre dels mites habituals és que els ciutadans fem la feina bruta a casa perquè algunes empreses de tractaments de residus s’enriqueixin, i la realitat és que com menys selectiva sigui la recollida, més despeses suposarà per al sistema públic i per tant suposarà més costos que encariran la factura del municipi.. I per tant els teus impostos. Així que més aviat és al revés: separes perquè et costi menys.

Separar correctament els residus permetrà pagar menys impostos. Foto: Arxiu
 

Les taxes que paguem pel tractament de residus són molt elevades 


Segons les dades de Maresme Circular, una taxa municipal sobre el tractament dels residus es troba en uns 150 euros a l'any per una família de quatre persones. Surt a 10 cèntims per persona i dia, mentre les despeses en altres serveis bàsics són molt més elevades: la factura tipus de l’electricitat és d'un euro per persona al dia: Internet i telefonia mòbil es troba en 1,25 euros, l’aigua a 0,50 euros i el gas a 0,80. Per tant, és fals que en comparació, es paguin molts impostos per a la gestió de residus.


El Porta a Porta t’obliga a menjar peix uns dies concrets 


Aquesta va aparèixer quan es van establir els sistemes de Porta a Porta a petits municipis i s’ha anat implantant en altres indrets, com en algunes zones de Mataró. És habitual dir que aquesta proposta, que recull un tipus de residus cada dia, t’obliga a menjar peix uns dies concrets de la setmana perquè si s’han de quedar a la bossa de la brossa, la casa fa pudor. Una exageració, tenint en compte que els cubells airejats que ens facilita l’Ajuntament aguanten sense pudor ni sucs els 2 dies que puguin passar -com a molt- entre les recollides de brossa orgànica.

La separació de residus s'incentivarà fiscalment. Foto: Arxiu
 

Així que ja ho saps, no et creguis els falsos mites sobre el reciclatge. La seva tasca és imprescindible per fer front a l’emergència climàtica i tu hi tens un paper important.

Arxivat a:

Comentaris (9)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive