una nova experiència.
una nova experiència.

Salva Fernández / ACN

Realitat virtual per reduir la generació de residus al Maresme

El Consorci de Residus comarcal incorpora una experiència immersiva al seu recorregut d'educació mediambiental

Maresme Circular, un projecte del Consorci de Residus del Maresme, ha incorporat l'ús de la realitat virtual com una eina més del recorregut que els escolars fan per les instal·lacions. Es tracta d'unes ulleres i un programa que ha desenvolupat l'empresa Glass Works i que més enllà de divulgar sobre l'activitat que es duu a terme al centre, es vol incidir en la necessitat de reduir la generació de residus, principalment plàstics i tèxtils. El 'vol virtual', que s'ha batejat amb el nom de 'Maresme Circular Experiència Immersiva', permet participar de manera interactiva en accions que promouen el bon ús dels objectes per a minimitzar la creació de deixalles, i compta amb imputs visuals, però també auditius, que permeten a l'usuari tenir una immersió plena.

El sistema funciona des d''aquesta setmana, i posa la cirereta al recorregut que els nois i noies fan a les instal·lacions per conèixer el funcionament del centre mataroní. Per fer-ho possible, l'empresa que l'ha desenvolupat utilitza les ulleres de realitat virtual Meta Quest 2, amb resolució de 5K i amb una sensació generada de 3D altament immersiva.

"El nen es col·loca les ulleres, se situa veient les seves mans virtuals, li expliquen que és sobre una plataforma i començarà un viatge a través d'un vol realístic, a través d'uns vols conceptuals", explica Xavi Tribó, responsable de l'empresa. "És realment una experiència única", detalla, donat que combina diferents experiències immersives.

 "Ens centrem en el futur del reciclatge, cap on hem d'anar i en els canvis necessaris en els sistemes de producció de consum, així com en la seva corresponsabilització", apunta Carles Salesa, president del consorci. "Diferenciem un tipus de reciclatge de menys qualitat cap a un de més qualitat, posant èmfasi en l'objectiu real, que és prevenir residus, evitant la generació per allargar els cicles de vida dels productes", afegeix Salesa. Amb tot, posen especial atenció en els residus de tipus plàstics i tèxtils, i es vol conscienciar el públic participant sobre l'impacte que té en l'entorn.

Es preveu que uns 5.000 usuaris passin per l'experiència aquest curs, la gran majoria d'ells escolars. No obstant, el recorregut també s'obre a altres grups, com ara famílies, empreses o entitats.

L'hem provat i és una experiència encertada

Un cop et col·loques les Quest 2, engegues un viatge en una nau espacial on un dron et parla (català, castellà o anglès) per conscienciar sobre el reciclatge del futur. El més interessant de l'experiència és que sobrevoles la zona del Consorci, veient Mataró des del cel en un entorn totalment virtual a 360 graus. Mica en mica t'endinses dins d'un espai on de forma senzilla podràs agafar residus i col·locar-los a un lloc perquè es transformin en quelcom d'utilitat.

El millor d'aquesta visita és que t'expliquen que aquest tipus de reciclatge no és òptim, i t'ensenyen com s'està treballant per multiplicar els usos dels materials al llarg del temps. En un segon escenari, l'usuari pot controlar amb una palanca i uns botons un nou sistema de reciclatge.

La interacció directa (les Quest permeten des de les últimes actualitzacions controlar amb les mans, sense comandaments, el que passa al nostre voltant) i l'explicació didàctica del dron permeten que l'usuari estigui atent durant el que dura l'experiència, uns 20 minuts.

Per què Meta Quest 2

L'ús de les Meta Quest 2 no és casual. Tot i no ser les ulleres més potents del mercat, són les que han triomfat més a nivell de penetració de mercat per diversos motius. El primer, són ulleres lleugeres i fàcils de col·locar. El segon, un dels seus grans reclams és que no porten cap cable i són autònomes: no necessiten estar connectades a un ordinador per funcionar. I el tercer, són una peça que en relació qualitat-preu és imbatible avui en dia en el mercat de Realitat virtual.

Si voleu contactar amb Maresme Circular per a fer visites guiades al Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme podeu fer-ho a través d'aquests canals: Telf. 937411030 Mail: rgracia@cresidusmaresme.com Adreça: c/ de la Teixidora 83, 08302 Mataró (Barcelona)

Comentaris (2)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive