Una investigació realitzada per dos prestigioses universitats associa l’obesitat amb majors probabilitats de patir depressió. L’estudi publicat a la revista International Journal of Epidemiology és la investigació més exhaustiva que s’ha fet sobre la relació entre la obesitat i la salut mental. L’informe assegura que tenir variants genètiques associades a un índex de massa corporal elevat poden provocar depressió. Aquesta situació s’agreuja encara més en dones que en homes.

Els investigadors van observar que per cada 4,7 punts d’augment del índex de massa corporal, la probabilitat de patir depressió augmentava en un 18% en homes i en un 23% en dones. Patir obesitat o sobrepès afavoreix altres problemes de salut com diabetis, hipertensió, dolors d’articulacions i com s’ha comprovat, també afecta a la salut mental. 

En els últims catorze anys ha augmentat un 25% el nombre de persones afectades. L’Hospital de Mataró és un dels cinc centres sanitaris que més intervencions d’obesitat mòrbida fa a Catalunya, totes elles amb laparoscòpia i amb menys complicacions que la mitjana del país.

Els actuals estils de vida, com una dieta inadequada i la manca d’exercici físic, són cada cop més freqüents a la nostra societat, afavorint un augment de l’obesitat en la població tant infantil com adulta. Es tracta, doncs, d’un problema de salut que pot arribar a ser molt greu. Per això, cal fer èmfasi en millorar els estils de vida i tractar l’obesitat no com una qüestió estètica, sinó com un problema de salut.

El sobrepès pot evitar-se adoptant estils de vida saludables. Segons l’Organització Mundial de la Salut, l’activitat física redueix el risc de patir obesitat i d’altres malalties cardiovasculars, però el 60% de la població no arriba a la quantitat mínima diària d’activitat física necessària per obtenir beneficis per a la salut. 

És recomanable que els joves de 5 a 17 anys practiquin com a mínim 60 minuts diaris d’activitat física aeròbica d’intensitat moderada-vigorosa mitjançant el joc, la pràctica d’esports, la realització d’activitats d’oci... Pel que fa a les persones adultes (dels 18 en endavant), és aconsellable que practiquin un mínim de 5 hores setmanals d’activitat física aeròbica d’intensitat moderada, que poden anar des de caminades, esports, anar en bicicleta...

Més que estar gras

L’obesitat mòrbida és una malaltia greu difícil de curar i que escurça l’esperança de vida. Prop del 80% de les persones intervingudes d’obesitat mòrbida per via laparoscòpica (mínimament invasiva) aconsegueixen mantenir la pèrdua de pes a llarg termini després de ser intervinguts. Si bé és un tractament agressiu, la recuperació és molt ràpida, té molts pocs efectes secundaris que cura entre un 60% i 70% de les malalties associades. La cirurgia s’aplica quan han fallat els altres tractaments: la dieta i l’exercici, el tractament amb medicaments. Realitzar aquest tipus d’intervencions, que són complexes, requereix d’un equip expert. El Servei de cirurgia general i digestiva de l’Hospital de Mataró està acreditat com a unitat d’excel·lència per la Societat Espanyola de Cirurgia de l’Obesitat (SECO) i és un dels cinc centres sanitaris catalans que més intervencions d’obesitat mòrbida fa, amb menys complicacions que la mitjana del país.