El gràfic de la setmana: un any d'estat d'alarma
El gràfic de la setmana: un any d'estat d'alarma

Salva Fernández / Ferran Pous (interactiu)

Gràfic de la setmana: un any d'estat d'alarma en xifres

Les dades econòmiques han estat devastadores després d'un any a Catalunya. En el gràfic de la setmana ho detallem tot:

 
 

Un any després del decret d'estat d'alarma, la crisi sanitària ha deixat 537.900 aturats a Catalunya i més de 190.000 treballadors en ERTO. Alguns d'ells fa un any que tenen la feina congelada i no tenen cap certesa de quan tornaran a la normalitat. La covid també ha destruït més de 20.000 empreses, una sagnia que, segons els experts, seguirà en els propers mesos. Les empreses més afectades per la pandèmia, com les turístiques ho fien tot a la vacunació, però no descarten haver de tancar si la situació no millora. El PIB s'ha desplomat un històric 11,4% el 2020, amb una caiguda del 21,6% durant el primer confinament. Malgrat això, sectors com la indústria o la construcció ja recuperen pràcticament el nivell d'activitat previ a la pandèmia.

El sotrac a l'economia de l'aturada pel coronavirus s'ha intentat mitigar amb els ERTO. Per primer cop en l'economia espanyola, l'atur ha crescut a un ritme menor que el descens de l'activitat general. Catalunya ha acabat el 2020 amb una taxa d'atur del 13,87%, més de tres punts per sobre que la de l'any anterior (10,45%), segons l'EPA. Les dones i els joves són els que més han patit l'augment de la desocupació.

En un any, s'han perdut 137.050 ocupats, la caiguda més gran dels últims nou anys i que encara podria ser més pronunciada perquè les dades no inclouen les persones amb la feina congelada. La major destrucció de llocs de feina va patir-se, sobretot, durant la primera meitat de l'any perquè no es renovaven contractes temporals. A mesura que avançava la pandèmia, la destrucció va arribar també a feines més qualificades, amb un impacte especial en el sector serveis i en la indústria.

Aquestes i altres dades són les que s'han detallat al gràfic de la setmana.

patrocini comajuans

Comentaris (2)

Ramon Fa 1 any
Podríeu indicar l’origen de les dades? I si n’heu Fet cap tractament? Les dades les podeu sectoritzar per Mataró?
Amadeu Casanovas Fa 1 any
Molt agrait d'aquesta informació tan ben detallada. Felicitats.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive