Startup i emprenedoria.
Startup i emprenedoria.

Paula Saez

Tipus de finançaments per emprenedors i start-ups a Espanya

Comptem amb diverses maneres de finançar una start-up i el nostre negoci com a emprenedors i per aquí us les expliquem.

Fa uns dies el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar un Decret llei amb un paquet d’ajudes per a empreses, pimes i autònoms afectats per la crisi de la COVID-19, que ha causat el tancament de molts negocis, grans o petits. Aquesta és una oportunitat per a finançar la nostra start-up però no es la única.

A continuació us expliquem les principals  fonts de finançament públiques que tenim disponibles per a que descobriu les opcions vàlides per aconseguir un capital econòmic molt útil i necessari per començar o desenvolupar qualsevol línea de negoci.

Tipus de finançament per a una start-up

 • Capital “llavor”: és aquell que s'aporta al inici de l'activitat, quan el negoci està en fase de desenvolupament de productes o serveis i encara no s'ha arribat al punt de generar ingressos (al menys no de manera significativa).
 • Private Equity: un altre tipus d'inversions que es produeixen quan l'empresa es troba en diverses situacions difícils com una suposada suspensió de pagaments, per exemple.
 • Venture Capital Sèrie A: es dóna quan la companyia genera ingressos però encara no arriba a obtenir beneficis, a més de ser la primera vegada que la companyia és oferta a inversors externs amb accions preferents.
 • Venture Capital Sèrie B: parlem d’aquest tipus de finançament quan la companyia ha avançat en el seu model de negoci fins a obtenir una major valorització. Estem parlant d’una elevada inversió que sol situar-se entre els 5 i els 20 milions d’euros.
 • Grow Capital: encara més gran, ja que sol anar entre els 20 i els 250 milions d'euros i es dóna quan el creixement i l'expansió de la companyia és molt significatiu.

Principals línies de finançament públiques per a start-ups

 • Crèdits ICO per a start-ups: un tipus de finançament orientat a autònoms i pimes que pot ser directe (destinats a grans projectes, ja siguin públics o privats, amb un import mínim a sol·licitar de 10 milions d'euros) o  a través de línies de mediació de crèdit (on l'ICO s'encarregarà de determinar els acords amb les entitats creditícies).
 • Enisa: ofereix préstecs als joves emprenedors i es compromet a guiar-los amb informació clara i objectiva. Les ajudes van des dels 25.000€ fins als 75.000€ en cas de ser joves emprenedors, des dels 25.000€ fins als 300.000€ en cas de no ser joves i fins al milió i mig d’euros en un cas de creixement. Si volem sol·licitar aquest préstec hem de ser una pyme domiciliada a Espanya i contar amb un projecte innovador.
 • Neotec: promoguda pel CDTI (Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial), té per la seva part com a objectiu el suport i la creació de noves empreses de base tecnològica a Espanya. Les condicions principals per accedir a aquesta subvenció són la de que l’empresa tingui menys de 3 anys d’existència (quan es tanqui el període de sol·licituds) i que el seu volum de negoci sigui inferior a 10 milions d’euros.
 • Convocatoria Emplea: un programa del Ministeri d'Economia que no aporta finançament directe, sinó que finança part dels costos de contractació de personal especialitzat en desenvolupament tecnològic. Aconseguim o no l’ajuda, podem accedir igualment a la borsa de tecnòlegs per posar-nos en contacte amb professionals d’altres empreses emergents.

Font: economiatic

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive