Un centenar de propietaris i responsables d''escape rooms' de Catalunya es van manifestar dilluns a la placa Sant Jaume per exigir al Govern que els permeti obrir al marge del tancament general de l'oci i la cultura en el marc de les mesures contra la propagació de la Covid-19. Entre els concentrats, responsables d’algunes de les sales de Mataró que s’havia situat al mapa d’aquesta especialitzat amb diferents escape rooms de referència.
El primer que reclamen és claredat a l'administració i un "avaluació singular" del seu model i situació legal. En aquest sentit, admeten que diversos locals segueixen oberts tot i les restriccions, perquè encara no han pogut aclarir sota quin paraigua d'activitat se'ls identifica, i el sector es considera segur des del punt de vista sanitari. La pandèmia, la manca de normativa "clara" i les dificultats per accedir a ajudes ja s'han traduït en el tancament de més del 30% d''escape rooms' del país, quantifiquen. Els 'escape rooms' catalans han protestat col·lectivament aquest matí per reclamar, sobretot, "claredat" al Govern. "Ens trobem desorientats, perquè no sabem a quina normativa hem de fer cas, ni si podem obrir o no", resumeix a l'ACN un dels seus portaveus i propietari d'una d'aquestes sales a Barcelona, Eduard Serramià.
“Som un sector on hi caben grups bombolla”
Els locals d'oci es queixen que no estan assignats a cap activitat econòmica en concret i reclamen disposar d'un CNAE (el codi que reconeix una activitat econòmica) de lleure sociocultural que els agrupi. Això, insisteixen, hauria fet més clar saber com els afecten les actuals restriccions a l'oci i la cultura. De forma general, els locals s'han donat per al·ludits i han tancat, però el "desconcert" i les informacions "contradictòries o confuses" que asseguren rebre de part de la Generalitat han fet que alguns hagin decidit seguir oberts.
"Som un sector on hi caben grups d'entre dues a sis persones, que venen cada dues hores, i són una bombolla familiar o d'amics. Complim totes les mesures sanitàries i creiem que tenim dret a obrir", explica el propietari de tres d'aquests locals a Mataró que no han tancat tot i les restriccions. En qualsevol cas, aquests dies no té ningú, afegeix resignat.
3 de cada 10 han tancat definitivament
Segons han denunciat aquest matí el centenar de propietaris i treballadors de les més de 1.200 sales que hi ha a Catalunya, el 30% de locals ja ha tancat per sempre a resultes de la pandèmia i un 75% estan a la corda fluixa. Entre altres greuges, un dels problemes derivats de no estar assignats a cap activitat econòmica en particular és, segons diuen, la dificultat d'accedir a ajudes en aquest moment. I això que no és un sector "petit" sinó "jove", "que genera 2.000 llocs de treball directes, més els indirectes", destaca Serramià.
Per tot plegat, han signat un manifest de denúncia que posa negre sobre blanc la situació d'aquest sector. En aquest document exigeixen la reobertura immediata "en totes aquelles localitats que no tinguin restriccions per agreujants", que se'ls consideri "una forma singular respecte d’altres tipus d’oci majoritari", que s'arbitri una normativa "clara i concisa" per aquest negoci , que es creï un pla sectorial per als escape rooms i, també, que es revisin les ajudes "quant a reduccions del cost del lloguer dels locals".
Comentaris