Ajudant a transformar en clau feminista
Ajudant a transformar en clau feminista

Ajudant a transformar en clau feminista

L’Esberla celebra 10 anys assessorant i acompanyant a entitats i empreses a incorporar el feminisme, l’ètica de la cura i l’abordatge de conflictes i violències

L’Esberla és una cooperativa de Vilassar de Mar amb 9 sòcies i 7 treballadores

Esberlar és un verb preciós, que significa trencar alguna cosa per la seva part més dèbil. L’Esberla és, des de fa una dècada, una cooperativa maresmenca que acompanya i ajuda a esberlar entitats, empreses, col·lectius o administracions. El que fan és buscar la part dèbil o no prou conscient de les maneres de funcionar i incidir per a canviar: trencant-hi, és clar. Des de Vilassar de Mar enfora, l’Esberla es pren el desè aniversari com una bon moment per entrar més marxes, per arribar a més col·lectius, entitats i empreses. Per transformar encara més processosos i funcionaments en clau feminista i molt més que feminista. Perquè l’abordatge que fan i que els és propi va molt més enllà de les etiquetes que, avui en dia, a vegades queden descolorides. 

L’Andrea Cobo és una de les sòcies de l’Esberla, una cooperativa d’envergadura amb 9 sòcies i 7 treballadores. Explica la funció de l’empresa assegurant que “acompanyem processos a persones i col·lectius per a transofmrar-les, no només en clau de gènere i feminisme, ecofeminisem economia social i solidària, democràcia organitzacional… mirem de fer-ho de manera molt vivencial, no a base de formació o dades sinó a través de grups, tot direccionat”. L’Esberla no predica en solitari en el desert i de fet hi ha altres cooperatives similars en altres comarques amb les quals està iniciant un procés per enxarxar-se. “Es tracta de tenir més força i que les perspectives que nosaltres fem agafar com la de gènere acabin sent una política pública més i no una lluita d’entitats més o menys petites”, explica Cobo.

L’Esberla ofereix els seus serveis a tot tipus d’entitats, col·lectius o empreses. Amb la legislació obligant a empreses capitalistes de determinada dimensió a fer plans d’igualtat, l’Esberla a vegades troba reticències en alguns dels seus processos d’acompanyament. “Hi ha un tema de gènere, nosaltres som dones anant a empreses sovint molt masculinitzades i poden sortir comentaris o mirades de persones que es pensen que estan ‘treballades’ i després realment no ho estan”, expliquen. L’Esberla acumula verbs, en el seu fer amb qui les contracta: assessoren, formen, faciliten grups, incorporen, restauren… la clau és incorporar una nova mirada ben necessària i que al llarg d’aquests 10 anys s’ha anat posant sobre la taula i més que faria falta que ho fes.

esberla Espai de treball 15
Treballadores de l'Esberla

 

Van celebrar amb una festa popular els 10 anys i segueixen determinades a anar fent obrir els ulls, el cap i el cervell a organitzacions i empreses. “Tan de bo arribem a molts més processos, totes les organitzacions necessiten treballar-se en àmbits com les cures”, explica Cobo. Hi ha Esberla per 10 i bastants anys més, aquí al Maresme.


Què aporta l’Esberla a les empreses/entitats amb qui treballa?


 

 • La perspectiva interseccional.
  Per entendre com les múltiples discriminacions, la desigualtat social i els abusos de poder interactuen entre sí en les relacions entre persones i grups.
 • El Treball de Processos
  Per facilitar el creixement i la transformació en l’àmbit personal i col·lectiu des d’una perspectiva multinivell.
 • El Treball que Reconnecta
  Per permetre la lliure expressió al volant de la crisi ecològica i social que estem vivint i acompanyar l’empoderament de les persones i grups en la transició ecosocial.
 • La perspectiva feminista i l’ètica de la cura
  Per posar la vida al centre de les organitzacions i comunitats educatives.
 • Les tècniques de facilitació participatives i vivencials
  Per permetre l’empoderament i la presa de consciència de les persones i dels grups sobre les opressions, dinàmiques i relacions que hi conviuen.
 • La mirada restaurativa​
  Per aportar un enfocament comunitari i de corresponsabilitat a l’hora de reparar el dany en situacions de conflicte.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telèfon: 93 312 73 53
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive