Startup i emprenedoria.
Startup i emprenedoria.

Redacció / ACN

Un 17% de les 'startups' estan fundades per dones, però fracassen menys

Les institucions reivindiquen la innovació i perspectiva de gènere en el debat 'Directives davant l'horitzó 2050' davant la presència de les dones en el món digital.

Un 17% de les 'startups' estan fundades per dones. D'aquestes, un 27% fracassa, en comparació amb el 59% de les companyies emergents creades per homes. Així ho ha assegurat la secretària d'Estat de Digitalització i Intel•ligència Artificial, Carme Artigas, en el marc del debat 'Directives davant l'horitzó 2020', organitzat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) en col•laboració amb la revista Woman. Les administracions i institucions han destacat la innovació i la perspectiva de gènere com a factors "essencials" pels pròxims anys en les empreses. Així mateix, han destacat la digitalització com un "instrument" per fer front a la transició ecològica i la transformació digital. Per això hi ha alguns plans per impulsar el lideratge femení.

"La nostra societat no pot prescindir del 50% del talent", ha afirmat la secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial. Actualment, un 30% dels professionals de les tecnologies de la informació són dones, una xifra que cau fins al 12% en el cas dels empleats de tecnologies com Big Data o Intel·ligència Artificial. Per cada cent homes, 93 dones tenen més competències digitals. Tot i això, només hi ha un 13% de dones matriculades en carreres de capacitat tecnològica o científica i un 29% en carreres d'enginyeria, construcció o indústria.

L'enginyera consultora i membre de Young IT Girls, Sara González, ha assegurat que a les carreres "més crítiques" ha augmentat proporcionalment el nombre de dones en els últims anys, si bé se situa encara al voltant del 13%. "Totes les dades ens porten a pensar que hi ha una tendència positiva, però necessitem molta feina per arribar a un moment on la bretxa digital no se sumi a la bretxa de gènere", ha explicat.

González ha advertit que cada vegada hi ha més llocs de feina de nova creació i les empreses tenen cada cop més dificultats per trobar talent. De fet, actualment hi ha una carència d'un milió d'especialistes de les TIC a Europa. L'enginyera ha destacat la tecnologia com una eina "necessària" per augmentar la competitivitat de les empreses i ha proposat una renovació en els plans d'estudis i la formació continuada dels empleats per adaptar-se a un món laboral canviant.

Mobilitat i transport urbà

En matèria de mobilitat, la presidenta de TMB, Rosa Alarcón, ha demanat "prestigiar" el transport públic per fer front a la crisi sanitària, econòmica i mediambiental. La també regidora de l'Ajuntament de Barcelona ha apostat per millorar l'experiència de viatge, així com per "modernitzar" la flota dels autobusos. Alarcón ha assegurat que l'objectiu és arribar a un 0% d'emissions de la flota d'autobusos el 2030. Per aquest motiu, TMB preveu invertir més de 200 milions d'euros per amortitzar la flota dièsel i tenir una xarxa innovadora, eficient, segura i sostenible. En el període comprès entre 2021 i 2024, TMB renovarà el 40% de la flota de més de 1.100 autobusos amb autobusos elèctrics, d'hidrogen i híbrids de Gas Natural Comprimit.

L'ús de transport públic està creixent cada setmana prop d'un 10%, en comparació amb les xifres registrades del confinament. De fet, algunes línies tenen actualment el 86%. "Estem començant a recuperar la confiança en el transport públic", ha assegurat la regidora de l'Ajuntament de Barcelona.La presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, ha afirmat que el principal repte de la infraestructura és poder servir a les empreses d'una manera més "ràpida, eficaç i transparent". Conesa ha assegurat que la digitalització és un instrument clau i ha destacat la importància de fer servir la tecnologia per millorar els processos i elaborar millors serveis per als clients.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive